Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?

Näkökulma: Euroopan komissio antoi synkän arvion Pirkanmaan koronavaikutuksista. Business Tampereen toimitusjohtajan mukaan kokonaiskuva ei ole kuitenkaan näin tyly.

Vientiteollisuuden on edessään kotimarkkinoita vaikeamman ajat, arvioi toimitusjohtaja Harri Airaksinen. Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Euroopan komission ennuste koronakriisin kärsijöistä Euroopassa näyttää synkältä Länsi-Suomen ja Pirkanmaan kannalta.

Ennusteen mukaan bruttokansantuotteella mitattuna vientivetoinen Länsi-Suomi on yksi Euroopan voimakkaimmin koronakriisistä kärsivistä alueista.

Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen myöntää, että muun muassa alueen konepajateollisuudessa ilmassa on nyt paljon kysymysmerkkejä

– Kolme kuukautta eteenpäin näyttää kohtuullisen hyvältä. Loppusyksy on vielä usvan takana. Lomautukset esimerkiksi Meyerin Turun telakalla ja Uudessakaupungissa heijastuvat jo tänne, vahvistaa Airaksinen.

Ennusteen mukaan vaikutukset Länsi-Suomessa ovat suurimmat ja toipuminen pisin ja hitain.

Airaksinen muistuttaa, että vaikka Suomessa on suhtauduttu nihkeästi EU:n tukipaketteihin, sataisi se laariin täälläkin.

Ihmiset uskaltavat liikkua ja kuluttaa.

– Jos EU:n elvytyspaketti lähtee kantamaan, niin varmasti investointikysyntä lisääntyy. Pitää muistaa se, että meillä suurin osa teollisuudesta suuntautunut Eurooppaan.

Toivon heittämiseen ei ole kuitenkaan syytä, korostaa Airaksinen. Koronaepidemiasta on tulossa vahva vedenjakajana hyödykemarkkinoilla.

Esimerkiksi Tampereen seudun vahvat osaamisalueet turvallisuus- ja terveysteknologia ja kiertotalous kasvattavat varmasti merkitystään kriisin seurauksena.

– Lomautuksia on nyt paljon, mutta irtisanomisia on vältetty. Osaavasta työvoimasta halutaan pitää kiinni. Lisäksi yritykset ovat etsineet aktiivisesti uusia liiketoimintamalleja. Tämä kertoo, että tulevaisuuteen luotetaan.

Toivoa löytyy nyt ennen kaikkea kotimarkkinoilta. Toinen maakunnan taloudellisen tilanteen kannalta positiivinen piirre on se, että kuluttajien luottamus ei ole täälläkään syöksynyt, vaikka esimerkiksi Tampereella lomautukset ovat tuplanneet työttömien työnhakijoiden määrän liki 20 prosenttiin työvoimasta.

– Nopea paluu normaalioloihin on tullut yllätyksenä. Ihmiset uskaltavat liikkua ja kuluttaa. Aurinkoiset säät ovat saaneet ihmiset liikkumaan ja ostamaan palveluita. Koleilla keleillä ihmiset olisivat pysyneet sisällä.

Kolmanneksi positiiviseksi asiaksi Airaksinen kirjaa luottamuksensa siihen, ettei koronan toinen aalto ole välttämättä katastrofi.

– Keväästä on opittu paljon ja varautuminen on paljon parempaa. Tähän mennessä asiat on hoidettu pääasiassa hyvin. Iso kysymys on se, miten tämä lasku maksetaan. Nyt on eletty massiivisesti velaksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut