Harvinainen kesäteatteriarvio!: Myllykolussa nähtiin uutuus – "Hienoa kuitenkin, että koronan jälkeen päästiin vihdoin teatteriin"

Teatteriarvio: Korona perui lähes kaikki maan kesäteatteriesitykset. Yksi harvoista on Hämeenkyrössä ylöjärveläisen Veera Niemisen romaaniin perustuva Ei muisteta pahalla.

Kirsi-Kaisa Sinisalo tekee vahvan työn Piipena Myllykolun uutuusnäytelmässä Ei muisteta pahalla. Jukka Wennström on hänen mielikuvituskissanaan notkean eläväinen. Emil Bobyrev

Katariina Fleming

Odotukset olivat korkealla, kun pitkän tauon jälkeen päästiin teatteriin ja vieläpä Myllykoluun, joka viime kesänä vietti hiljaiseloa onnistuneen Sillanpää-oopperan jälkeen.

Myllykolu on legendaarinen paikka ja parhaat esitykset siellä ovat olleet juuri Sillanpää-aiheisia, Panu Rajalan dramatisoimia ja osin ohjaamia.

Nyt ollaan täysin toisenlaisissa tunnelmissa. Tuottaja Jari Nieminen on dramatisoinut uutuuskirjan Ei muisteta pahalla. Ylöjärveläinen kirjailija Veera Nieminen tunnetaan omaperäisenä ja nokkelana kirjoittajana. Hänen ensimmäinen romaaninsa Avioliittosimulaattori niitti suosiota näyttämöillä, Pyynikilläkin.

Niemisen, nykyään Ahlgren, toisen kirjan Ei muisteta pahalla, näyttämöversio ei täysin lunasta odotuksia. Se toimisi ehkä paremmin sisänäyttämöllä. Nyt viheriöivä luonto ikään kuin syö tekstiä.

Marko Karvosen yltiövärikäs, terävästi moderni lavastus antaa viitteitä suunnasta.

Ei muisteta pahalla kertoo Piiamarista eli Piipesta ( Kirsi-Kaisa Sinisalo) ja hänen miesystävästään Jurista ( Heikki Mäkäräinen). Heidän suhteensa on mutkikas – Piipe kiihtyy nollasta sataan sekunnissa. Väärinkäsitykset seuraavat toisiaan ja Jurin pitäessä tyttöystäväänsä hulluna, alkaa katsoja olla samaa mieltä. Kun Juri jättää Piipen alkaa loputon koston kierre. Ennakkoon luvattu postilaatikon räjäytys on alkupala.

Luvattua tajunnanräjäyttävää komediaa tapahtumista ei kehity, Piipen tekemiset lähinnä nolottavat. Pientä hauskaa tarjoavat lystikkäästi liikkuvat naapurit, jotka rientävät paikalle aina kun tapahtuu.

Kirsi-Kaisa Sinisalo antautuu Piipen roolin vahvalla latauksella, jätetyn raivolla. Heikki Mäkäräinen on Jurina ihmeen rauhallinen, vaikka joutuu hurjaan pyöritykseen.

”Jos mun pääni päättää luoda jonkun hallusinaation, niin miks just kissan”, ihmettelee Piipe kissaansa, jota muut eivät näe. Jukka Wennström tekee kissana loistavan roolityön – hän osaa olla notkea ja ilmeikäs. Syksyllä monipuolista miestä odottaa tanssijan pesti Vaasan kaupunginteatterissa.

Elina Rintala on verevä Piipen Riikka-ystävänä. Outi Ikonen on asiallinen kurkunmyyjä-nainen, karikatyyrinen poliisi ja lystikäs naapuri. Seppo Paajanen Piipen nuoruudenystävänä on turvallinen ja aina valmis kostoon. Naapurinakin hän osaa huvittaa.

Katri Häti on ohjauksessaan varmaan pyrkinyt saamaan tekstistä kaiken irti, mutta korkeaan lentoon ei nyt nousta. Hienoa kuitenkin, että koronan jälkeen päästiin vihdoin teatteriin.

Myllykoulun kesäteatteri

Ei muisteta pahalla

Ohjaus Katri Häti

Dramatisointi Jari Nieminen

Lavastaja Marko Karvonen

Puvustaja Pirjo Törni

Äänisuunnittelu Katri Häti ja Miika Ruokokoski

Äänet Mika Ruokokoski

Rooleissa Kirsi-Kaisa Sinisalo, Heikki Mäkäräinen, Elina Rintala, Outi Ikonen, Seppo Paajanen, Jukka Wennström

Ensi-ilta 27.6. Myllykolun kesäteatterissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 3. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 4. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 8. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 9. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 12. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.