Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi

Kaupunki: Tampereella aletaan selvittää Ratinan kehittämistä tapahtuma-alueena. Stadionin ja suvannon parkkipaikka-alueen kattaminen ovat vaihtoehtoja.

Ratinan stadionilla on tällä hetkellä katettuna vain pääkatsomo. Lisäkattaminen lisäisi käyttömahdolisuuksia myös tapahtumakäytössä. Pekka Ruissalo
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Ilves avaa tänään Veikkausliiga-kautensa kotiottelulla IFK Maarianhaminaa vastaan Ratinan stadionilla.

Ilveksen tulevaisuus on uudella Tammelan stadionilla, mutta kun Ratinassa tulevaisuudessa pelataan, voivat puitteet olla tyystin erilaiset.

Tampereen kaupunki on aloittamassa laajan selvitystyön siitä, miten Ratinan stadionia ja sen ympäristöä voitaisiin kehittää.

– Ratinan stadion on Tampereen suurin yksittäinen tapahtumapaikka. Tapahtumapalvelut ovat suuri tekijä kaupungin vetovoiman kannalta. Tavoitteena on tutkia, olisiko sellaisia kehittymisen edellytyksiä, että alue tukisi paremmin kaikenlaisia tapahtumia ja lisäisi alueen mahdollisuuksia niin kaupunkilaisille kuin yrittäjille, kertoo Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen.

Suunnitelmissa on selvittää muun muassa se, voitaisiinko stadion kattaa osittain tai kokonaan ja pitäisikö yleisökapasiteettia nostaa lisäkatsomoilla.

– Näitäkään vaihtoehtoja on turha sulkea pois ennen kuin tavoitteet on määritelty. Osittainenkin lisäkattaminen, kuten Olympiastadionilla, lisäisi stadionin käyttömahdollisuuksia.

Osittainenkin lisäkattaminen, kuten Olympiastadionilla, lisäisi stadionin käyttömahdollisuuksia.

Ratinassa on tällä hetkellä katettuna vain pääkatsomo. Takavuosina on ollut suunnitelmia sitä vastapäätä olevan eteläkatsomon kattamisesta.

Siitonen myöntää, että ainakin kokonaan kattaminen olisi haasteellista jo pelkästään rakennussuojelun näkökulmasta. Museovirasto on määritellyt stadionin valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

– Se ei tarkoita, etteikö stadionia saisi kehittää, mutta historialliset ja kaupunkikuvalliset arvot eivät saa vaarantua.

Tampereella on oltu pitkään huolissaan Ratinan stadionin ja sen ympäristön jäämisestä ydinkeskustan kuolleeksi kulmaksi, kun viereen ovat nousseet Ratinan kauppakeskus, uusi areena ja kannen talot sekä vähän matkan päähän uusi Viinikanlahden asuinalue.

Suunnittelualueeseen kuuluvat stadionin lisäksi muun muassa pääkatsomon alla olevat sisäliikuntatilat, Ratinanniemi ja Ratinan suvannon rannat. Siitosen mukaan suvannon rantojen elävöittäminen ja rantareitit ovat tärkeässä osassa kehittämistä.

Ideoita on heitelty muun muassa stadionin pohjoispuolella olevan kannen jatkamisesta kohti rantaa. Näin kannen päälle tulisi lisää sekä oleskelualueita että tapahtumille soveltuvia palveluita ja liiketoimintaa. Suvannon alueesta muodostuisi monipuolisempi tapahtuma-alue.

– Se on yksi vaihtoehto. Nopeampana toimena voisi avata nyt porttien takana olevan yläkannen kulkureitiksi jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Reittiä pitkin pääsisi kätevästi Ratinan kauppakeskukselta Laukonsillalle.

Strategia, toimenpidekokonaisuudet ja aikataulu Ratinan kehittämiseksi on tarkoitus esitellä kaupunginhallitukselle ensi vuonna.

Fakta

Ratinan stadion

valmistui vuonna 1965, suunnittelija Timo Penttilä

peruskorjaus vuosina 1995– 2004

katsomokapasiteetti tällä hetkellä 16 800 katsojaa, konsertteihin mahtuu yli 30 000 ihmistä

Ratinassa ovat konsertoineet muun muassa Bruce Springsteen, Red Hot Chili Peppers, Iron Maiden, AC/DC, Bon Jovi, Robbie Williams ja Rammstein

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut