Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi

Kaupunki: Tampereella aletaan selvittää Ratinan kehittämistä tapahtuma-alueena. Stadionin ja suvannon parkkipaikka-alueen kattaminen ovat vaihtoehtoja.

Ratinan stadionilla on tällä hetkellä katettuna vain pääkatsomo. Lisäkattaminen lisäisi käyttömahdolisuuksia myös tapahtumakäytössä. Pekka Ruissalo
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Ilves avaa tänään Veikkausliiga-kautensa kotiottelulla IFK Maarianhaminaa vastaan Ratinan stadionilla.

Ilveksen tulevaisuus on uudella Tammelan stadionilla, mutta kun Ratinassa tulevaisuudessa pelataan, voivat puitteet olla tyystin erilaiset.

Tampereen kaupunki on aloittamassa laajan selvitystyön siitä, miten Ratinan stadionia ja sen ympäristöä voitaisiin kehittää.

– Ratinan stadion on Tampereen suurin yksittäinen tapahtumapaikka. Tapahtumapalvelut ovat suuri tekijä kaupungin vetovoiman kannalta. Tavoitteena on tutkia, olisiko sellaisia kehittymisen edellytyksiä, että alue tukisi paremmin kaikenlaisia tapahtumia ja lisäisi alueen mahdollisuuksia niin kaupunkilaisille kuin yrittäjille, kertoo Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen.

Suunnitelmissa on selvittää muun muassa se, voitaisiinko stadion kattaa osittain tai kokonaan ja pitäisikö yleisökapasiteettia nostaa lisäkatsomoilla.

– Näitäkään vaihtoehtoja on turha sulkea pois ennen kuin tavoitteet on määritelty. Osittainenkin lisäkattaminen, kuten Olympiastadionilla, lisäisi stadionin käyttömahdollisuuksia.

Osittainenkin lisäkattaminen, kuten Olympiastadionilla, lisäisi stadionin käyttömahdollisuuksia.

Ratinassa on tällä hetkellä katettuna vain pääkatsomo. Takavuosina on ollut suunnitelmia sitä vastapäätä olevan eteläkatsomon kattamisesta.

Siitonen myöntää, että ainakin kokonaan kattaminen olisi haasteellista jo pelkästään rakennussuojelun näkökulmasta. Museovirasto on määritellyt stadionin valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

– Se ei tarkoita, etteikö stadionia saisi kehittää, mutta historialliset ja kaupunkikuvalliset arvot eivät saa vaarantua.

Tampereella on oltu pitkään huolissaan Ratinan stadionin ja sen ympäristön jäämisestä ydinkeskustan kuolleeksi kulmaksi, kun viereen ovat nousseet Ratinan kauppakeskus, uusi areena ja kannen talot sekä vähän matkan päähän uusi Viinikanlahden asuinalue.

Suunnittelualueeseen kuuluvat stadionin lisäksi muun muassa pääkatsomon alla olevat sisäliikuntatilat, Ratinanniemi ja Ratinan suvannon rannat. Siitosen mukaan suvannon rantojen elävöittäminen ja rantareitit ovat tärkeässä osassa kehittämistä.

Ideoita on heitelty muun muassa stadionin pohjoispuolella olevan kannen jatkamisesta kohti rantaa. Näin kannen päälle tulisi lisää sekä oleskelualueita että tapahtumille soveltuvia palveluita ja liiketoimintaa. Suvannon alueesta muodostuisi monipuolisempi tapahtuma-alue.

– Se on yksi vaihtoehto. Nopeampana toimena voisi avata nyt porttien takana olevan yläkannen kulkureitiksi jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Reittiä pitkin pääsisi kätevästi Ratinan kauppakeskukselta Laukonsillalle.

Strategia, toimenpidekokonaisuudet ja aikataulu Ratinan kehittämiseksi on tarkoitus esitellä kaupunginhallitukselle ensi vuonna.

Fakta

Ratinan stadion

valmistui vuonna 1965, suunnittelija Timo Penttilä

peruskorjaus vuosina 1995– 2004

katsomokapasiteetti tällä hetkellä 16 800 katsojaa, konsertteihin mahtuu yli 30 000 ihmistä

Ratinassa ovat konsertoineet muun muassa Bruce Springsteen, Red Hot Chili Peppers, Iron Maiden, AC/DC, Bon Jovi, Robbie Williams ja Rammstein

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 3. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 4. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 8. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 9. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 10. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 12. Tästäkö uusi kulkureitti keskustaan? – Ratinan stadionin takakansi halutaan avata jalankulkijoille ja pyöräilijöille
 13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 14. Laukauksia kolmostiellä, poliisi yritti törmätä pakenijat tieltä – Näin Porvoon ampujien 48 minuutin takaa-ajo eteni Tampereelta Ikaalisiin
 15. Hatanpään sairaalalla isoja bussimuutoksia ensi viikolla – Neljä linjaa kiertoreitille, myös pysäkeihin muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.