Tampereen uimarantojen vedenlaadun valvonta täydessä käynnissä – Lue ohjeet: näin tunnistat sinilevän

Tampereen ympäristöterveyden valvonnan piirissä Tampereen seudulla on peräti 74 uimarantaa.

Niiden vedenlaatua ympäristöterveys valvoo säännöllisesti uimakauden eli 15.6.–31.8. aikana. Tampereen kaupungin alueella isoja ns. EU-uimarantoja, joissa lämpimänä kesäpäivänä vähintään sata uimaria on 14 ja pieniä uimarantoja 19 kappaletta.

Kesällä rannoilta otetaan vesinäytteitä 3–4 kertaa kesässä ja sinilevätilannetta seurataan kaikilla rannoilla säännöllisesti. Näytteitä otetaan useamminkin, mikäli epäillään esimerkiksi veden mikrobiologisen laadun heikentyneen.

Uimaveden mikrobiologisen laadun arviointi perustuu suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia colin seurantaan. Tuloksista tiedotetaan Tampereen kaupungin internetsivuilla sekä rannoilla olevilla ilmoitustauluilla.

Näin neuvotaan sinilevän tunnistamisesta:

Sinilevä voi esiintyä vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina, mutta se voi olla helposti sekoitettavissa siitepölyyn. Siitepöly saattaa näyttää lähes samanlaiselta kuin sinilevä, mutta yleensä ne esiintyvät eri aikoina.

Siitepölyä on vedessä keväällä ja alkukesästä, sinilevät puolestaan runsastuvat kesällä vesien lämmettyä. Sinileväkukinnat näkyvät vedessä usein lauttoina tai kasaumina, jotka voivat syntyä ja hajota nopeasti sään muuttuessa.

Sinilevätilanne rannalla voi muuttua hyvinkin nopeasti ja levätilanne on syytä tarkastaa aina omatoimisesti ennen veteen menoa. Jos sinilevää on vedessä runsaasti, on se yleensä hyvin helppo tunnistaa. Rannalla voi tehdä vaikkapa keppitestin:

Koeta voiko levää nostaa kepillä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Jos levämassa kepillä kosketettaessa hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä voi olla sinilevä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut