Oletko aina grillannut kirjolohen väärin? Poimi talteen kala-alan viisi grillausvinkkiä

Kuvituskuva. Heli Hyttinen/Arkisto

Minna Harmaala

Tuliko grillatusta kirjolohesta keitetyn makuista tai jäikö suolaus valjuksi?

Kirjolohen grillaaminen vaatii muutaman erityisseikan huomioimista, tiedottaa Aalloilta ateriaksi -hanke: suolaaminen on erittäin tärkeää, grillaamiseen tarkoitettu folio on oiva apuväline ja kirjolohen kypsyminen jatkuu vielä lautasellakin.

Aalloilta ateriaksi antaakin viisi vinkkiä, miten saada kesän ruokapöytään maittavaa grillikalaa. Hanke on kalankasvatusalan edunvalvoja.

1. Ota filee huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillaamista, kokeile medaljonkeja

Ota kirjolohifilee huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen h-hetkeä. Tässä vaiheessa se on kätevää maustaa.

Kirjolohi grillataan usein fileinä. Fileen pintaan kannattaa leikata viillot noin neljän sentin välein. Viillot edesauttavat kypsymistä ja tasaista maustumista. Mauste levitetään kattavasti koko pinnalle, myös viiltojen väleihin.

Aalloilta ateriaksi suosittelee kokeilemaan myös medaljonkeja, joiden tekemiseen tarvitaan kookas kala. Medaljongit leikataan kokonaisesta kirjolohifileestä noin neljän sentin levyisinä paloina, joiden keskelle leikataan nahkaan saakka viilto. Nahka pitää puolikkaat toisissaan kiinni. Kaupan kalatiskillä voi myös pyytää valmiiksi leikattuja medaljonkeja.

2. Älä jätä kokonaisen kalan suolausta viime tinkaan

Jos grillaa kokonaista kalaa, suolaus on erittäin tärkeä osa aterian onnistumista. Jos suolauksen jättää viime tippaan, sillä mauste ei ehdi imeytyä kalaan eikä se siten suolaannu.

Kirjolohi kannattaakin suolata jo edeltävänä iltana tai aamulla.

Kokonaisen kalan voi suolata laittamalla sen kymmenprosenttiseen suolaveteen tai suolaamalla se kauttaaltaan merisuolalla. Kalatiskin myyjääkin voi pyytää ripottelemaan kalan päälle merisuolaa jo kaupassa. Tällöin kala pitää pakata tiukasti.

Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa kannattaa lisätä.

3. Varo, ettei kirjolohi keity foliossa

Erityisesti medaljonki kannattaa grillata foliossa, jonka pitäisi olla grillaamiseen tarkoitettua. Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin.

Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan, sillä silloin grillattu kala maistuu keitetyltä.

Filee kannattaa laittaa folioon nahkapuoli alaspäin niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Vaikka kala ei ole kokonaan folion sisällä, siitä tulee sopivassa paistolämpötilassa ja -ajassa mehukasta.

4. Paista tasaisessa lämpötilassa – huomioi, että kirjolohi kypsyy lautasellakin

Kirjolohi on helpoin paistaa tasaisessa lämpötilassa. Tasainen lämpö on helpompaa saavuttaa kaasugrillissä. Hiiligrillin kanssa tasaisen lämpötilan saavuttaminen vaatii enemmän kärsivällisyyttä ja aikaa.

Paras lämpötila kirjolohifileen grillaamiseen on 170–180 astetta. Paistoaika on noin 20 minuuttia.

Kokonainen kala vaatii hieman kovemman lämpötilan, noin 200 astetta, ja pitemmän paistoajan, noin 45 minuuttia. Kalan koko vaikuttaa paistoaikaan.

Kypsyyttä arvioitaessa kannattaa huomioida, että kun kirjolohi otetaan grillistä lautaselle, se on kuumaa ja siksi kypsyy tovin vielä lautasellakin.

5. Varmista kypsyys väristä tai haarukalla

Kirjolohen kypsentäminen ylikypsäksi on Aalloista ateriaksi -hankkeen mukaan suomalaisten kotikokkien perisynti. Liian pitkä kypsennysaika tekee kirjolohesta kuivaa ja mautonta, se narskuu hampaissa. Tämä johtuu luonnollisen rasvan katoamisesta.

Kypsyyttä voi tarkkailla kalan väristä. Vaaleanpunaisuus on kypsyyden merkki, paksuin kohta voi jäädä hieman punertavaksi. Tällöin kypsyysaste on kokonaisuudessaan otollisin. Kypsyydestä voi varmistua kätevällä haarukkatempulla. Paina haarukan piikit fileeseen ja käännä. Jos kala lohkeaa syiden mukaan, se on kypsä. Koska grillatessa kypsennyslämpötilan määritteleminen tasaiseksi voi olla hankalaa, tämä haarukkatesti on usein tarpeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
  2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
  3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
  4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
  5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
  6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
  7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
  8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
  9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
  10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
  11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
  12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
  13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
  14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
  15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
  2. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
  3. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
  4. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
  5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
  6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
  7. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
  8. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
  9. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
  10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
  11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
  12. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
  13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
  14. Tästäkö uusi kulkureitti keskustaan? – Ratinan stadionin takakansi halutaan avata jalankulkijoille ja pyöräilijöille
  15. Hatanpään sairaalalla isoja bussimuutoksia ensi viikolla – Neljä linjaa kiertoreitille, myös pysäkeihin muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.