”Ikävä Spede Pasasta” – Hannele Lauri kuvaa vanhassa kotikaupungissaan

Legenda: Hannele Lauri kuvasi synnyinseuduillaan Tampereella elokuvaa, jossa hän saa tehdä pääroolissa kunniaa sukupolvensa naislaulajille.

Hannele Lauri on tehnyt julkista uraa jo kuudella vuosikymmenellä. Legendaarinen näyttelijä sanoo, että hänellä on Spede Pasasta kova ikävä. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

– Anna niin paljon haastatteluja, että kaikki tuntevat sinut!

Näillä sanoin evästi Spede Pasanen nuorta Hannele Lauria 1970-luvun lopussa. Ritva Hannele Markkulana Tampereella heinäkuussa 1952 syntynyt nuori nainen näytteli Turun kaupunginteatterissa, kun eräänä iltana puhelin soi. Soittajana oli Pasanen.

– Hän kaipasi tuotantoihin naista, ja oli sitä mieltä että voisin pärjätä jätkien kanssa.

Viimeistään ura lähti lentoon 1978, jolloin Lauri esitti kauppaneuvos Tuuran sihteeriä elokuvassa Rautakauppias Uuno Turhapuro – presidentin vävy. Elokuvasta tuli julkaisuvuotensa katsotuin: sen näki 356 953 katsojaa.

Sen jälkeen onkin tehty moneen kertaan kirjattua historiaa. Aika on vaatinut myös luonnollisen veronsa: Turhapuro-tuotantojen rakastetuista kasvoista jäljellä ovat enää Lauri ja Vesa-Matti Loiri.

– Ajattele! Oikein harmittaa kun miettii moniko on mennyt. Monta kertaa sitä on miettinyt, että täällä me mennään vielä Veskun kanssa.

Myyttien miehistä Hannele ottaa esille yhden nimen. Sen, jonka historiankirjoitus on moneen kertaan maalannut toisaalta keksijäneroksi, toisaalta omien demoniensa riivaamaksi, naisia paikoitellen jopa syvästi inhonneeksi mieheksi.

– Spedeä on ikävä. Mä tykkäsin siitä ihmisestä.

Hannele Laurilla riittää edelleen paljon tekemistä. Hän luonnehtii itse itseään sanaparilla sosiaalinen erakko.

Viime viikolla legenda kuvasi Pirkanmaalla ohjaaja Johanna Vuoksenmaan elokuvaa 70 on vain numero. Kuvauksia tehtiin Ylöjärvellä ja Tampereella. Laurilla on elokuvan päärooli iskelmälaulaja Seija Kuulana. Vastaparina häärii muun muassa 23 vuotta nuorempi Mikko Nousiainen, jonka kanssa luvassa on myös kuumia kohtauksia.

– Ne kohtaukset kuvattiin ennen koronaa. Uskon niin, ettei Mikkoa pelottanut missään vaiheessa... Seija Kuula on suomalainen tähti. Hänelle tapahtuu kaikenlaista. Siitä huolimatta hän ei anna näiden asioiden vaikuttaa, vaan keskittyy laulamiseen. Mitä tahansa tapahtuu, show jatkuu, Lauri kuvailee.

Heinäkuussa legenda aikoo pitää kesälomaakin. Sitten työt jatkuvat ja tutuissa ympyröissä.

– Tulee Kummeli-poikien Kontiota ja Parmasta, ja sitten saattaa tulla sellainen rooli jossa saan kerrankin olla oikein tosi paha, Lauri antaa vihjausta tulevasta.

Elokuva

70 on vain numero

Tampereen Pispalassa asuvan ohjaaja Johanna Vuoksenmaan ihmissuhde-elokuvien trilogian viimeinen osa. Elokuva on Vuoksenmaan ohjaama ja käsikirjoittama.

Elokuvan keskiössä on iskelmälaulaja Seija Kuula, jota esittää Hannele Lauri.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Mikko Nousiainen, Marja Packalén ja Misa Palander. Myös Eppu Normaali-kitaristi Juha Torvinen on näkyvässä roolissa.

Elokuvaa on kuvattu alkukesällä ja juhannusviikolla Tampereella ja Ylöjärvellä. Se saa ensi-iltansa alkuvuodesta 2021.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 3. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 4. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 8. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 9. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 12. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Hatanpään sairaalalla isoja bussimuutoksia ensi viikolla – Neljä linjaa kiertoreitille, myös pysäkeihin muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.