”Ikävä Spede Pasasta” – Hannele Lauri kuvaa vanhassa kotikaupungissaan

Legenda: Hannele Lauri kuvasi synnyinseuduillaan Tampereella elokuvaa, jossa hän saa tehdä pääroolissa kunniaa sukupolvensa naislaulajille.

Hannele Lauri on tehnyt julkista uraa jo kuudella vuosikymmenellä. Legendaarinen näyttelijä sanoo, että hänellä on Spede Pasasta kova ikävä. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

– Anna niin paljon haastatteluja, että kaikki tuntevat sinut!

Näillä sanoin evästi Spede Pasanen nuorta Hannele Lauria 1970-luvun lopussa. Ritva Hannele Markkulana Tampereella heinäkuussa 1952 syntynyt nuori nainen näytteli Turun kaupunginteatterissa, kun eräänä iltana puhelin soi. Soittajana oli Pasanen.

– Hän kaipasi tuotantoihin naista, ja oli sitä mieltä että voisin pärjätä jätkien kanssa.

Viimeistään ura lähti lentoon 1978, jolloin Lauri esitti kauppaneuvos Tuuran sihteeriä elokuvassa Rautakauppias Uuno Turhapuro – presidentin vävy. Elokuvasta tuli julkaisuvuotensa katsotuin: sen näki 356 953 katsojaa.

Sen jälkeen onkin tehty moneen kertaan kirjattua historiaa. Aika on vaatinut myös luonnollisen veronsa: Turhapuro-tuotantojen rakastetuista kasvoista jäljellä ovat enää Lauri ja Vesa-Matti Loiri.

– Ajattele! Oikein harmittaa kun miettii moniko on mennyt. Monta kertaa sitä on miettinyt, että täällä me mennään vielä Veskun kanssa.

Myyttien miehistä Hannele ottaa esille yhden nimen. Sen, jonka historiankirjoitus on moneen kertaan maalannut toisaalta keksijäneroksi, toisaalta omien demoniensa riivaamaksi, naisia paikoitellen jopa syvästi inhonneeksi mieheksi.

– Spedeä on ikävä. Mä tykkäsin siitä ihmisestä.

Hannele Laurilla riittää edelleen paljon tekemistä. Hän luonnehtii itse itseään sanaparilla sosiaalinen erakko.

Viime viikolla legenda kuvasi Pirkanmaalla ohjaaja Johanna Vuoksenmaan elokuvaa 70 on vain numero. Kuvauksia tehtiin Ylöjärvellä ja Tampereella. Laurilla on elokuvan päärooli iskelmälaulaja Seija Kuulana. Vastaparina häärii muun muassa 23 vuotta nuorempi Mikko Nousiainen, jonka kanssa luvassa on myös kuumia kohtauksia.

– Ne kohtaukset kuvattiin ennen koronaa. Uskon niin, ettei Mikkoa pelottanut missään vaiheessa... Seija Kuula on suomalainen tähti. Hänelle tapahtuu kaikenlaista. Siitä huolimatta hän ei anna näiden asioiden vaikuttaa, vaan keskittyy laulamiseen. Mitä tahansa tapahtuu, show jatkuu, Lauri kuvailee.

Heinäkuussa legenda aikoo pitää kesälomaakin. Sitten työt jatkuvat ja tutuissa ympyröissä.

– Tulee Kummeli-poikien Kontiota ja Parmasta, ja sitten saattaa tulla sellainen rooli jossa saan kerrankin olla oikein tosi paha, Lauri antaa vihjausta tulevasta.

Elokuva

70 on vain numero

Tampereen Pispalassa asuvan ohjaaja Johanna Vuoksenmaan ihmissuhde-elokuvien trilogian viimeinen osa. Elokuva on Vuoksenmaan ohjaama ja käsikirjoittama.

Elokuvan keskiössä on iskelmälaulaja Seija Kuula, jota esittää Hannele Lauri.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Mikko Nousiainen, Marja Packalén ja Misa Palander. Myös Eppu Normaali-kitaristi Juha Torvinen on näkyvässä roolissa.

Elokuvaa on kuvattu alkukesällä ja juhannusviikolla Tampereella ja Ylöjärvellä. Se saa ensi-iltansa alkuvuodesta 2021.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.