Tamperelaissiivoojan salakuljetusbisneksestä Neuvosto-Viroon aletaan kuvata elokuvaa Tampereella – Oletko karskin näköinen mies? Voit päästä mukaan!

Kuriiri-lyhytdokumentti kertoo tamperelaisesta Railasta, joka lähti salakuljettajaksi Viroon. Joonas Alanne

Seppo Pänkäläinen

Muistatko ajan, jolloin Tallinnassa saattoi käydä mustan pörssin kauppaa? Farkuista sai ison kasan ruplia ja sukkahousuilla sai vaihdettua viinaa.

Jos olet kuullut tuosta tai elänyt sen, sinulla on pian mahdollisuus tehdä aikamatka muistojen menneisyyteen Kuriiri-elokuvan myötä. Pääset jännittämään, miten suomalainen siivoojanainen kävi kauppaa timanteilla, kun muut trokasivat arjen tavaroita.

Tampereella ja Tallinnassa kuvataan elokuussa täyspitkä elokuva Kuriiri, joka perustuu tositapahtumiin. Elokuva, joka on jännitysdraama, kertoo tamperelaisesta siivoojasta, joka salakuljetti tavaraa Neuvosto-Viron ja Suomen välillä 1970-luvun taitteessa. Elokuvan tuottaa Rytinä Oy, jolle Kuriiri on ensimmäinen täyspitkä leffa.

Samalla tarjoutuu tamperelaisille mahdollisuus osallistua elokuvan tekoon. Tuotantoyhtiö etsii ennen kaikkea avustajiksi karskin näköisiä miehiä, joita tarvitaan sekä kauppapojiksi, taksimiehiksi ja miliiseiksi. Yhteyttä voi ottaa elokuvatuotantorytina@gmail.com.

Elokuvan pääosan esittäjät ovat ammattilaisia. Siivoojaa näyttelee Yhdysvalloissa elokuvaoppinsa saanut Johanna Anttila. Hän on ollut mukana useassa kansainvälisessä elokuvassa.

Muut pääosanesittäjät ovat Allan Mõttus ja Timo Teern, joilla on virolaistausta. Möttus on esiintynyt useissa tv-sarjoissa, muun muassa Salatuissa elämissä sekä elokuvissa Perfect Commando ja Teräsleidit. Teern on opiskellut ja esittänyt teatteria Isossa-Britanniassa ja on ollut mukana elokuvassa Calling the Tune.

– Elokuvasta löytyy monia puolia ja käsikirjoitus on erittäin mielenkiintoinen, Johanna Anttila sanoo.

– Roolini elokuvassa on todella innostava. Elokuva liittyy aikaan, josta olen lukenut paljon, Allan Mõttus sanoo.

– Mielenkiinnolla odotan, millainen elokuvasta tulee. Taustani puolesta olen iloinen aina, kun Viro on esillä. Miten sorrettu kansa pystyi selviytymään, Timo Teern sanoo.

Elokuvan ohjaa tamperelainen Eeva Voitila, ja sen kuvaa kaksi pitkää elokuvaa tehnyt Mika Vartiainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.