Tamperelaissiivoojan salakuljetusbisneksestä Neuvosto-Viroon aletaan kuvata elokuvaa Tampereella – Oletko karskin näköinen mies? Voit päästä mukaan!

Kuriiri-lyhytdokumentti kertoo tamperelaisesta Railasta, joka lähti salakuljettajaksi Viroon. Joonas Alanne

Seppo Pänkäläinen

Muistatko ajan, jolloin Tallinnassa saattoi käydä mustan pörssin kauppaa? Farkuista sai ison kasan ruplia ja sukkahousuilla sai vaihdettua viinaa.

Jos olet kuullut tuosta tai elänyt sen, sinulla on pian mahdollisuus tehdä aikamatka muistojen menneisyyteen Kuriiri-elokuvan myötä. Pääset jännittämään, miten suomalainen siivoojanainen kävi kauppaa timanteilla, kun muut trokasivat arjen tavaroita.

Tampereella ja Tallinnassa kuvataan elokuussa täyspitkä elokuva Kuriiri, joka perustuu tositapahtumiin. Elokuva, joka on jännitysdraama, kertoo tamperelaisesta siivoojasta, joka salakuljetti tavaraa Neuvosto-Viron ja Suomen välillä 1970-luvun taitteessa. Elokuvan tuottaa Rytinä Oy, jolle Kuriiri on ensimmäinen täyspitkä leffa.

Samalla tarjoutuu tamperelaisille mahdollisuus osallistua elokuvan tekoon. Tuotantoyhtiö etsii ennen kaikkea avustajiksi karskin näköisiä miehiä, joita tarvitaan sekä kauppapojiksi, taksimiehiksi ja miliiseiksi. Yhteyttä voi ottaa elokuvatuotantorytina@gmail.com.

Elokuvan pääosan esittäjät ovat ammattilaisia. Siivoojaa näyttelee Yhdysvalloissa elokuvaoppinsa saanut Johanna Anttila. Hän on ollut mukana useassa kansainvälisessä elokuvassa.

Muut pääosanesittäjät ovat Allan Mõttus ja Timo Teern, joilla on virolaistausta. Möttus on esiintynyt useissa tv-sarjoissa, muun muassa Salatuissa elämissä sekä elokuvissa Perfect Commando ja Teräsleidit. Teern on opiskellut ja esittänyt teatteria Isossa-Britanniassa ja on ollut mukana elokuvassa Calling the Tune.

– Elokuvasta löytyy monia puolia ja käsikirjoitus on erittäin mielenkiintoinen, Johanna Anttila sanoo.

– Roolini elokuvassa on todella innostava. Elokuva liittyy aikaan, josta olen lukenut paljon, Allan Mõttus sanoo.

– Mielenkiinnolla odotan, millainen elokuvasta tulee. Taustani puolesta olen iloinen aina, kun Viro on esillä. Miten sorrettu kansa pystyi selviytymään, Timo Teern sanoo.

Elokuvan ohjaa tamperelainen Eeva Voitila, ja sen kuvaa kaksi pitkää elokuvaa tehnyt Mika Vartiainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 3. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 4. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 8. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 9. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 12. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.