Katsomossa turvavälit, puolta lyhyempi harjoituskausi, väkeä palkattava lisää... – Lauantain harvinainen kesäteatteriensi-ilta Myllykolussa on nyt iso riski, mutta "sen arvoinen"

Veera Nieminen (Ahlgren) odottaa paljon Hämeenkyrön Myllykolun esitykseltä. Oman tekstin näkeminen näytelmänä on kutkuttavaa. Anne Karppinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Hämeenkyrön Myllykolun kesäteatteri valmistautuu kauteensa poikkeuksellisella riskillä.

Tälle kesälle harvinainen päätös ammattinäyttelijöistä kootun kesäteatterituotannon aloittamisesta jäi kevään koronatilanteen takia viimetinkaan, mikä nostaa kustannuksia merkittävästi.

Veera Niemisen (nyk. Ahlgren) kirjoittaman Ei muisteta pahalla -komedian ensi-ilta on Hämeenkyrön Myllykolun kesäteatterissa lauantaina 27. kesäkuuta.

Esitys valmistuu poikkeuksellisen kireässä tahdissa, sillä kevään pandemiatilanne ja siitä johtuvat rajoitukset estivät tuotannon käynnistämisen suunnitellusti. Harjoitukset alkoivat vasta toukokuun viimeisellä viikolla, kuukautta myöhemmin kuin oli tarkoitus.

Tuottaja Jari Nieminen teki lopullisen päätöksen esityksen toteuttamisesta toukokuun puolessa välissä ennen kuin aluehallintovirasto antoi viralliset ohjeet kesän tapahtumien järjestämisestä.

– Lavasteiden suunnittelu ja rakentaminen oli pakko aloittaa jo huhti-toukokuun taitteessa, vaikka ei ollut varmuutta siitä, voidaanko näytelmää edes esittää. Myös puvustuksen suhteen tuli kiire, kun prosessia ei voitu käynnistää kaikkine tuotantopalavereineen totutusti. Oli otettava tietoinen riski ja arvioitava, kuinka suuren tappion voi kestää, Nieminen kertaa kesäteatterin tiedotteessa.

Noin 100 000 euron budjetilla rakennettava esitys on pelkkien lipputulojen varassa. Koronatilanteen takia yleisön määrää on jouduttu pudottamaan normaalista reilusta 500:stä reiluun 300:een, jotta vaaditut turvavälit voidaan katsomossa huomioida.

Kustannuksia nostaa myös toteutuksen tiukka aikataulu.

– Joudun nyt ratkaisemaan rahalla monia asioita, jotka normaalitilanteessa olisimme voineet hoitaa pikkuhiljaa itse. Joudun palkkaamaan näihin töihin lisää ihmisiä koko ajan, mikä rasittaa budjettia.

Rooleissa on ammattinäyttelijöitä, jotka ovat nyt joutuneet venymän puolta lyhyempään harjoituskauteen kuin normaalisti.

– Riski on kuitenkin kaiken arvoinen. Haluan, että normaali elämä jatkuu ja ihmisillä on mahdollisuus mukavaan kokemukseen. Riskiä kasvattaa tietysti se, ettei voi tietää, miten yleisö lopulta käyttäytyy. Varmasti on paljon heitä, jotka välttelevät julkisia kokoontumisia, mutta varmasti on myös paljon heitä, jotka haluavat tehdä mukavia asioita yhdessä ja nähdä teatteria. Uskon, että saamme riittävästi katsojia esityksiin. Kysymys on vain siitä, saammeko tiedon leviämään, että tänne voi ja on turvallista tulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 3. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 4. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 8. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 9. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 12. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 14. Tästäkö uusi kulkureitti keskustaan? – Ratinan stadionin takakansi halutaan avata jalankulkijoille ja pyöräilijöille
 15. Hatanpään sairaalalla isoja bussimuutoksia ensi viikolla – Neljä linjaa kiertoreitille, myös pysäkeihin muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.