”Järvikuvia ei oteta, ne saadaan” – Yli 10 vuotta sitten kirjahitin kuvannut Jukka Rautio teki uuden kirjan Näsijärvestä

Kirjauutuus: Kuvan arvoinen hetki menee järvellä ohi nopeasti, tietää toisen Näsijärvi-kirja julkaissut valokuvaaja Jukka Rautio.

Jos järvikuvauksessa aikoo onnistua, pitää kameran olla koko ajan käsillä, neuvoo Jukka Rautio. Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tamperelaisten pitäisi ymmärtää, kuinka hieno etupiha heillä on.

Näin patistaa valokuvaaja Jukka Rautio.

Rautio on tehnyt ison ja perusteellisen työn asian ymmärtämisen eteen julkaisemalla kuvateoksen Näsijärven vuosi. Kirja on Rautiolle Näsijärvestä jo toinen. Vuonna 2008 yhdessä Lasse Tuorilan kanssa julkaistu Näsijärvi oli aikanaan myyntihitti. Nyt kirjan tekstit on kirjoittanut Sirkku Somero ja sen on taittanut Jani Kemppinen. Kirjan teksteistä on myös englanninkieliset käännökset.

Uudessa yli 200 kuvan kirjassa pääosassa on järvi ja sen neljä vuodenaikaa.

– Kirjan tarkoituksena on antaa fiiliksiä järveltä myös sellaisille ihmisille, jotka eivät ole itse niitä kokeneet, selittää Rautio.

Raution oma Nässy-suhde on pitkä ja kiinteä. Alle kouluikäisenä alkaneet kalastusretket suvun miesten kanssa veivät vuorentaustalaispojan nopeasti mennessään. Vuosien varrella mukaan on tullut mökkeily, veneily ja kuvaaminen.

Kirjan tarkoituksena on antaa fiiliksiä järveltä myös sellaisille ihmisille, jotka eivät ole itse niitä kokeneet.

Viimeksi mainittua ei järvisuhteessa kannata aliarvioida. Rautio arvelee ottaneensa Näsijärvestä elämänsä aikana kymmeniätuhansia kuvia. Nykyinen yläohjaamoinen moottorivenekin on hankittu nimenomaan esteettömiä kuvausmahdollisuuksia ajatellen.

Vaikka järvi voi tottumattomasta tuntua staattiselta kuvauskohteelta, on vikkelyys valttia. Kuvanarvoiset hetket menevät järvellä nopeasti ohi. Sama ei välttämättä toistu seuraavanakaa päivänä.

– Paras neuvoni järvikalastukseen on se, että kameran pitää olla koko ajan valmiina ja muistikortilla tilaa. Järvikuvia ei oteta, ne saadaan, tiivistää Rautio.

Kirjassa järven tarinaa on kerrottu ”järveläisten” eli muun muassa Kosken kalastajapariskunnan, höyrylaiva-asiantuntija Mikko Mankan ja vetouistelun ammattilaisen Jukka Ruotsalaisen kautta. Kuva-aukeamia syventävät runot muun muassa Eino Leinolta, Saima Harmajalta, Mirkka Rekolalta ja Juha Vainiolta.

– Näsijärvellä on neljä kaunista vuodenaikaa. Olisi tärkeää, että ihmiset nauttisivat järvestä muulloinkin kuin kauneimpima kesäviikkoina.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut