Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yritysten koronakurimuksessa käänne: tulevaisuus näyttää jo nykyhetkeä paremmalta – Pirkanmaalla joka viides kertoo, että liikevaihto kasvoi tai pysyi ennallaan epidemian aikana

Kauppakamareiden kyselyn perusteella yritysten tulevaisuuden näkymissä nykyhetkeen verrattuna on tapahtunut kesäkuun aikana käänne.

Yrityksissä uskotaan, että koronan aiheuttama syvin aallonpohja on takana. Vielä kesäkuun alussa tehdyssä kyselyssä tulevaisuus nähtiin nykyhetkeä huonompana.

Muutos näkyy selvimmin yritysten odotuksissa liikevaihdon ja henkilöstön lomautusten tai irtisanomisten suhteen. Myös yritysten konkurssiriski on selvästi laskenut.

Kyselyyn vastanneista Tampereen kauppakamarin jäsenyrityksistä 21,4 prosenttia kertoo, että koronavirusepidemian aikana liikevaihto on pysynyt ennallaan tai kasvanut.

Seuraavan kahden kuukauden aikana kuitenkin jo 26,1 prosenttia yrityksistä odottaa liikevaihtonsa pysyvän ennallaan tai kasvavan.

Tuoreimmassa kyselyssä näkyy myös työmarkkinoiden asteittain parantuva tilanne. Uusimmassa kyselyssä enää 38 prosenttia yrityksistä arveli lomauttavansa tai irtisanovansa henkilöstöään seuraavan kahden kuukauden aikana.

Uusimman kyselyn mukaan 24,4 prosenttia Tampereen kauppakamarin jäsenyrityksistä koki konkurssiriskin nousseen merkittävästi, kun vielä muutamaa viikko aiemmin konkurssiriskin koki suureksi 27 prosenttia yrityksistä.

Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen pitää kyselyn tulosta positiivisena signaalina.

– Tampereen ja Pirkanmaan vientiyrityksille on tärkeää, että ihmiset pääsevät pikku hiljaa liikkumaan vapaasti maasta toiseen. Avoimena taloutena Suomi on riippuvainen viennistä, ja siksi rajojen avautuminen on meille erittäin tärkeää niin yritysten kuin kansantaloudenkin kannalta.

Kauppakamarien kysely tehtiin 23. kesäkuuta. Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 2403 ja Tampereen kauppakamarista 271 jäsenyritystä. Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu 16-17.3, 30.3, 20.4, 4.5, 18.5. ja 1.6.