Päätös tuli: Tampere jatkoon kulttuuripääkaupunkihaussa! – Lyly haun merkityksestä: "Tämä ei ole projekti, joka tähtää vain yhteen vuoteen 2026"

Tampere on jatkossa, kun Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan.

Kaikki kolme kaupunkia jatkavat kisassa.

Euroopan kulttuuripääkaupungin nimitystä Suomessa vuodelle 2026 hakevat Tampere, Oulu ja Savonlinna.

Kansainvälisen valintaraadit valinnat jatkoonpäässeistä kuultiin tänään. Jatkoon päässeet kaupungit ilmoitettiin tiedotustilaisuudessa Helsingin keskustakirjasto Oodissa.Tampereen kulttuuripääkaupunkihakemus esiteltiin ja julkistettiin eilen tiistaina.

Valintamenettely jatkuu tämän jälkeen raadin vierailuilla kaupunkeihin. Raadin toinen kokous on kesällä 2021, jolloin selviää vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin nimi.

Pormestari Lauri Lylyn (sd.) mukaan kulttuuripääkaupungin statuksen saaminen olisi Tampereelle iso asia, mutta jo hakuprosessissa mukana oleminen on antanut Tampereelle paljon. Lylyn mukaan kulttuuritarjonta on keskeisesti mukana Tampereen kasvussa.

– Kun ihmisellä on työopaikka ja asunto, niin veto- ja pitovoimaan vaikuttavat kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyvät asiat. Näen tämän haun prosessina, jossa nostetaan esiin nämä meidän hienot puolet Tampereella ja Pirkanmaalla.

Kuudelle vuodelle jakautuvan hankkeen kokonaisbudjetti on alustavasti yli 50 miljoonaa euroa. Rahoituspäätöksiä ei ole vielä tehty. Alustavasti on linjattu, että Tampereen ja kuntien rahoitusosuus varsinaiselle kulttuuripääkaupunkitoteutukselle voi olla yhteensä enintään 25 miljoonaa euroa. Summa jaetaan vuosille 2021–2027. Päätöksen rahoituksesta tekee Tampereen kaupunginvaltuusto syksyllä 2020, jolloin myös kuntien valtuustot päättävät rahoitusosuuksistaan.

– Turun kokemus oli se, että yksi euro tuo neljä takaisin. Voi olettaa, että myös Tampere onnistuisi tässä. Toisaalta jos Tampere ei saisi kulttuuripääkaupunkistatusta, niin olemme tästä prosessista saaneet jo niin paljon, että kaikki kannattaa totetuttaa joka tapauksessa pienimuotoisemmin. Tämä ei ole projekti, joka tähtää vain yhteen vuoteen 2026, vaan vaikutukset levittäytyvät laajemmin, korostaa Lyly Tamperelaiselle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut