Kolumni: Hallituksen kolme kaunista maalia – "Lasten iloisuus oli silmiinpistävää. Tuli itsellekin hyvä mieli"

Jukka Gustafsson

Toukokuun lopulla tein koirien kanssa aamulenkin tarkoituksellisesti aina Olkahisen koulun suuntaan. Samalla jututin lapsia, aikuisia ja koulun väkeä. Maan hallituksen päätös avata kahdeksi viimeiseksi viikoksi koulut oli ehdottomasti oikea. Nyt jälkikäteen tiedämme, että korona pysyi poissa. Pelko oli turhaa.

Lasten iloisuus oli silmiinpistävää. Tuli itsellekin hyvä mieli. Oppimisen kannalta kaksi viikkoa ei ole erityisen merkittävää, mutta kouluun meno, kaverit, välitunnit, opettajat, elämän rytmi, koko koulupäivä on yhdessä tekemistä. Se on paljon enemmän kuin etäopiskelu parhaimmillaankaan voi olla.

Hyvä ja oikea päätös Marinin hallitukselta.

Ajankohtaisessa oppivelvollisuusiän nosto -keskustelussa minua on rasittanut kärjistetty mustavalkoasetelma. Pelkkä oppivelvollisuusiän nosto ei yksinään riitä, se vaatii rinnalleen voimakkaan peruskoulun ja varhaiskasvatuksen kehittämisen.

Liian moni nuori päättää peruskoulun heikoin perustiedoin ja vähäisellä jatko-opiskelumotivaatiolla.

Siksi opetushallitus on kehittämässä oppilasarviointia siitä, mitä oppilaan tulee osata saadakseen päättöarvioinnissa arvosanan 5, 7 tai 9. Aiemmin on osaaminen määritelty vain arvosanaan 8.

Lasten iloisuus oli silmiinpistävää. Tuli itsellekin hyvä mieli.

Vastaavat kriteerit tulee myös kuudennen vuosiluokan päätteeksi tapahtuvaan arviointiin erittäin tärkeässä nivelkohdassa.

Oppivelvollisuuden laajentamisen vastustajat painottavat täsmätoimia, joita on kokeiltu ja kehitetty Suomessa vuosikymmeniä. Silti jo pitkään noin 10 000 nuorta eli 15 prosenttia ikäluokasta jää vuosittain pelkän peruskoulun varaan.

Näin ei voida jatkaa, tarvitaan rakenteellinen uudistus. Herätys Kokoomus ja PS!

Tottakai täsmätoimia voi ja pitää kehittää edelleen, kun kaikki nuoret ovat oppivelvollisuuden piirissä. Nykyisessä järjestelmässä 15–16-vuotias lapsi(!) voi valita itsensä ulos koulutuksesta ja liian moni ei ilman toisen asteen tutkintoa pääse töihin.

Lopuksi hallituksen kolmas ”maali”- tuli lopulta lähes lisäajalla. Tuhannet ihmiset pääsevät nyt Ratinaan ja Tammelaan jalkapallokatsomoihin ja Kauppiin pesäpalloa seuraamaan sekä Tampere-talon kulttuuritilaisuuksiin turvavälein.

kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja ja SDP:n koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut