Kolumni: Hallituksen kolme kaunista maalia – "Lasten iloisuus oli silmiinpistävää. Tuli itsellekin hyvä mieli"

Jukka Gustafsson

Toukokuun lopulla tein koirien kanssa aamulenkin tarkoituksellisesti aina Olkahisen koulun suuntaan. Samalla jututin lapsia, aikuisia ja koulun väkeä. Maan hallituksen päätös avata kahdeksi viimeiseksi viikoksi koulut oli ehdottomasti oikea. Nyt jälkikäteen tiedämme, että korona pysyi poissa. Pelko oli turhaa.

Lasten iloisuus oli silmiinpistävää. Tuli itsellekin hyvä mieli. Oppimisen kannalta kaksi viikkoa ei ole erityisen merkittävää, mutta kouluun meno, kaverit, välitunnit, opettajat, elämän rytmi, koko koulupäivä on yhdessä tekemistä. Se on paljon enemmän kuin etäopiskelu parhaimmillaankaan voi olla.

Hyvä ja oikea päätös Marinin hallitukselta.

Ajankohtaisessa oppivelvollisuusiän nosto -keskustelussa minua on rasittanut kärjistetty mustavalkoasetelma. Pelkkä oppivelvollisuusiän nosto ei yksinään riitä, se vaatii rinnalleen voimakkaan peruskoulun ja varhaiskasvatuksen kehittämisen.

Liian moni nuori päättää peruskoulun heikoin perustiedoin ja vähäisellä jatko-opiskelumotivaatiolla.

Siksi opetushallitus on kehittämässä oppilasarviointia siitä, mitä oppilaan tulee osata saadakseen päättöarvioinnissa arvosanan 5, 7 tai 9. Aiemmin on osaaminen määritelty vain arvosanaan 8.

Lasten iloisuus oli silmiinpistävää. Tuli itsellekin hyvä mieli.

Vastaavat kriteerit tulee myös kuudennen vuosiluokan päätteeksi tapahtuvaan arviointiin erittäin tärkeässä nivelkohdassa.

Oppivelvollisuuden laajentamisen vastustajat painottavat täsmätoimia, joita on kokeiltu ja kehitetty Suomessa vuosikymmeniä. Silti jo pitkään noin 10 000 nuorta eli 15 prosenttia ikäluokasta jää vuosittain pelkän peruskoulun varaan.

Näin ei voida jatkaa, tarvitaan rakenteellinen uudistus. Herätys Kokoomus ja PS!

Tottakai täsmätoimia voi ja pitää kehittää edelleen, kun kaikki nuoret ovat oppivelvollisuuden piirissä. Nykyisessä järjestelmässä 15–16-vuotias lapsi(!) voi valita itsensä ulos koulutuksesta ja liian moni ei ilman toisen asteen tutkintoa pääse töihin.

Lopuksi hallituksen kolmas ”maali”- tuli lopulta lähes lisäajalla. Tuhannet ihmiset pääsevät nyt Ratinaan ja Tammelaan jalkapallokatsomoihin ja Kauppiin pesäpalloa seuraamaan sekä Tampere-talon kulttuuritilaisuuksiin turvavälein.

kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja ja SDP:n koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 7. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 8. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 9. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 10. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 11. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 12. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 13. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin
 14. Tampereelle nuorten kulttuurikeskus, joka onkin jo vanha tuttu – "Myös nuorilla on paljon mahdollisuuksia luoda omaa kulttuuria ja tuoda sitä näkyville"
 15. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 6. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 7. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 8. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.