Näin Pyynikin renessanssihuvila muuttuisi koulutuskäyttöön – Klosettipalatsiin miljoonaremontissa lisää vessoja

Rakennus: Palomäentien Klosettipalatsi saa miljoonaremontissa lisää vessoja, jos ohjelmistokehittäjien koulutus siirtyy 1920-luvun renessassirakennukseen.

Saskyn koulutuskuntayhtymä on ostamassa vuosia myynnissä olleen Haapasen palatsin opetuskäyttöön.

Pyynikin Palomäentiellä sijaitsevassa vuonna 1929 valmistuneessa kaupunkipalatsissa on vuosien varrella toiminut muun muassa muun muassa sairaanhoitajien asuntola, Tampereen nykytaiteen museo ja yksityinen Willa Mac -taidemuseo.

Kiinteistön omistava Tampereen kaupunki on kaupitellut palatsia itse ja kiinteistövälittäjien avulla vuodesta 2015.

Kaupan edellytyksenä on se, että kiinteistössä voidaan harjoittaa opetustoimintaa.

– Alueella on voimassa vanha asemakaava ja haluamme varmistaa, ettei se aiheuta esteitä opetustoiminnan järjestämiselle, selittää kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti.

Koulutuskuntayhtymän yhtymäkokous päätti viime viikolla myöntää 1,5 miljoonan euron lisämäärärahan kiinteistön hankkimiseksi. Tästä 1,4 miljoonaa euroa on kiinteistön ostohinta ja 100 000 euroa kuluu remontin suunnitteluun.

Koulutuskuntayhtymän ensi vuoden budjettiin ollaan varaamassa miljoonaa euroa remonttia varten.

– Sillä saadaan akuutit asiat kuntoon ja esimerkiksi konesaumatusta pellistä tehty katto korjattua.

Koulukadulla vanhassa Tampereen talouskoulussa sijaitseva Tampereen palvelualan ammattiopisto fuusioitui Saskyyn vuonna 2017. Opiskelijamäärät ovat tuplaantuneet kolmen vuoden aikana.

Haapasen huvilassa on 889 neliötä kolmessa kerroksessa. Huoneita on 16. Ensimmäisen ja toisen kerroksen tiloja on tarkoitus hyödyntää opetuskäytössä ja kolmannen kerroksen tiloja käyttää Saskyn yhteisten palveluiden ja hallinnon tarpeisiin.

Lahden mukaan ensivaiheessa Palomäentielle ovat siirtymässä ohjelmistokehittät eli entinen datanomikoulutus.

– Olemme pitkään etsineet lisätilaa lähiympäristöstä. Matkaa Koulukadulle on vain 400 metriä, mikä mahdollistaa esimerkiksi ruokailun järjestämisen siellä, kertoo Lahti.

Apteekkari Severi Haapanen rakennutti huvilan 1920-luvun lopulla asunnoksi perheelleen. Yhdeksän vessan takia rakennusta on tamperelaisten suussa kutsuttu muun muassa Klosettipalatsiksi ja Paskalinnaksi.

– Remontissa on tarkoitus rakentaa neljä wc:tä lisää, kertoo Lahti.

Yhteensä 13 kunnan omistama Sasky pyörittää muun muassa yhdeksää ammatillista oppilaitosta ja kolmea lukiota. Opiskelijoita on yhteensä yli 7000.

Sasky ilmoitti jo aiemmin tänä kesänä toimintansa laajenemisesta Tampereella. Tampereen palvelualan ammattiopiston lähihoitajakoulutus siirtyy syksyllä Kehräsaareen, jossa se toteutetaan yhteistyössä Pihlajalinnan kanssa.

Fakta

Haapasen palatsi

valmistunut vuonna 1929 apteekkari Severi Haapasen perheen asunnoksi

suunnittelija arkkitehti Veikko Kallio, esikuvana italialainen renessanssipalatsi

Tampereen kaupunki osti palatsin 4,5 miljoonalla markalla vuonna 1945.

Tampereen kaupunki laittoi rakennuksen myyntiin vuonna 2015, ensimmäisessä tarjouskilpailussa korkein tarjous oli 850 000 euroa, jolla kaupunki ei rakennusta myynyt, sen jälkeen sitä on kaupiteltu 1,5–1,75 miljoonan myyntihinnoilla

Saskyn 1,4 miljoonan euron tarjousta käsitellään asunto- ja kiinteistölautakunnassa elokuussa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut