Nyt muuttuu kaupunkikuva: ratikkapysäkkien rakentaminen alkaa – "Huolehdittu, että ne istuvat tamperelaiseen kaupunkimaisemaan"

Tampereen Ratikan pysäkeistä ja katoksista ensimmäisenä valmistuu Taysin pysäkki sairaalan Elämänaukiolle. Tampereen Raitiotie Oy/Skyfox Marko Kallio
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen ratikkapysäkkien asennukset ovat alkamassa.

Raitiotien osalle 1 (keskusta-Hervanta, Tays-Hatanpään valtatie) rakennetaan kaikkiaan 24 pysäkkiä. Tulevaisuuden tarpeisiin on tehty kolme pysäkkivarausta.

Tampereen Ratikan pysäkeistä ja katoksista ensimmäisenä valmistuu Taysin pysäkki sairaalan Elämänaukiolle. Pysäkki on sovitettu Elämänaukion arkkitehtuuriin siten, että pysäkillä on kaksi reunalaituria, joiden katokset on toteutettu suurkatoksena.

– Pysäkkikatosten muotoilussa on huolehdittu, että ne istuvat tamperelaiseen kaupunkimaisemaan. Sen lisäksi, että ne suojaavat matkustajia, pysäkeillä tarjotaan myös tärkeää matkustajainfoa. Osalle pysäkeistä tulee myös pysyväksi elementiksi Ratikkaan, matkustamiseen ja Tampereeseen liittyvää taidetta, toteaa ratapäällikkö Markus Keisala Tampereen Raitiotie Oy:stä yhtiön tiedotteessa.

Taysin pysäkin jälkeen seuraava pysäkkikatos asennetaan Itsenäisyydenkadulle Sammonaukion keskilaituripysäkille. Katostyöt alkavat viikolla 27. Katosasennusten jälkeen viimeistellään pysäkin kiveykset, arviolta elokuun alussa. Sammonaukion pysäkillä on tällä hetkellä käynnissä pysäkin tasaus ja hulevesilinjojen muutostyöt, joiden vuoksi pysäkin kiveystä on purettu.

– Talven aikana havaittiin haasteita hulevesien johtamisessa, erityisesti laituripinnan jäätyessä kyseessä on riski liukkauden kannalta. Korjaukset tehdään siis turvallisuussyistä, ja ne on hyvä toteuttaa ennen kuin liikenne alkaa, jotta työt eivät myöhemmin vaikuta matkustajien kulkuun, Raitiotieallianssin projektipäällikkö Sari Valjus kertoo.

Tampereen raitiotien osalle 1 tulee raitiopysäkkipareja kaikkiaan 24, joista yksi eli Sammonaukio, on pelkästään raitioliikenteen keskilaituripysäkki. Sen lisäksi raitio- ja bussiliikenteen yhteisiä keskilaituripysäkkejä tulee Kaupin kampuksen, Hakametsän, Turtolan, Hervannan Opiskelijan sekä Hervantakeskuksen pysäkeille.

Tampereen raitiotiellä on keskilaitureita yhteensä seitsemän ja reunalaitureita 40. Kaupin kampuksen ja Hervantajärven matkustajien jättöä varten rakennettaville päätepysäkeille ei asenneta katoksia.

Tampereen Ratikan pysäkit

Pysäkki tai pysäkkipari on yksi pysäkkikokonaisuus, ja näitä on raitiotien osalla 1 (keskusta-Hervanta, Tays-Hatanpään valtatie) 24

Pysäkkien nimet Pyynikintorilta Hervantaan: Pyynikintori, Tuulensuu, Keskustori, Koskipuisto, Rautatieasema, Tulli, Sammonaukio, Kaleva, Uintikeskus, Kalevanrinne, Hakametsä, Turtola, Hallila, Pohjois-Hervanta, Opiskelija, Hervantakeskus, Hervannan kampus, Etelä-Hervanta, Hervantajärvi

Pysäkkien nimet Tays-Hatanpään valtatie: Kaupin kampus, TAYS, Hippos, Kalevan kirkko, Sammonaukio, Tulli, Rautatieasema, Koskipuisto, Sorin aukio

Sammonaukio on pelkästään raitioliikenteen keskilaituripysäkki

raitio- ja bussiliikenteen yhteisiä keskilaituripysäkkejä tulee Kaupin kampuksen, Hakametsän, Turtolan, Hervannan Opiskelijan sekä Hervantakeskuksen pysäkeille. Kaupin kampuksen ja Hervantajärven matkustajien jättöä varten rakennettaville päätepysäkeille ei asenneta katoksia.

Laitureita voi pysäkillä olla yksi tai kaksi. Tampereen raitiotiellä on keskilaitureita seitsemän ja reunalaitureita 40

Katosmoduuleja on reunalaitureilla yhdestä kolmeen, joten katoksen pituus vaihtelee reilusta neljästä metristä 13 metriin

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut