Särkänniemellä on edessään erikoinen kesä – "Teemme kaikkemme, että taloudellinen tulos on vähemmän karmea"

Matkailu: Huvipuiston suunnitelmat ja tavoitteet menivät koronakevään aikana moneen kertaa uusiksi.

Jos Särkänniemen loppukesä menee nappiin, putoaa kävijämäärä kolmannekseen eli noin 200 000:een ja tämän vuoden tulossarakkeessa on muutaman miljoonan tappio.

Puhtaiden lukujen perusteella riemu on Särkänniemen kesästä kaukana.

Toimitusjohtaja Miikka Seppälä kääntää asetelman tosin päin. Koronakevään jälkeen avaamisestakin pitää ottaa ilo irti.

– Särkänniemi avaa vastuullisesti turvallisuus, terveys ja lapset edellä. Kaikki mahdollinen on tehty turvallisen huvittelun eteen. Kevään jälkeen ihmiset tarvitsevat pieniä ilonhetkiä.

Särkänniemeen otetaan huvittelijoita toistaiseksi 20 prosenttia normaalista kapasiteetista. Huvittelupäivä pitää varata aina ennakkoon. Ilmaista sisäänpääsyä ei ole, vaan jokaisen yli 3-vuotiaan on ostettava ainakin 8,90 euroa maksava yhteen laiteajeluun oikeuttava sisäänpääsylippu.

Käytännössä alueelle pääsee kerrallaan reilut 3000 asiakasta.

Teemme kaikkemme, että taloudellinen tulos on vähemmän karmea.

– Voisimme ottaa enemmän, mutta haluamme aloittaa vastuullisesti. Luotan siihen, että pääsemme höllentämään rajoitusta myöhemmin.

Seppälän mukaan Särkänniemen kesästä ehti monivaiheisen kevään aikana olla kymmenkunta erilaista toimintaskenaariota, joissa oli vielä useita alaskenaarioita. Kiireistä kevättä helpotti se, että koronaepidemian vaikutusten suunnittelu aloitettiin jo hyvissä ajoin helmikuussa

Oliko todennäköisin skenaario jossain vaiheessa se, että huvipuisto aukeaa seuraavan kerran vappuna 2021?

– Ei missään vaiheessa. Voin paljastaa, että jossain vaiheessa illalla ennen nukkumaan menoa sekin kävi mielessä.

Seppälän mukaan nollatuloksen tekeminen vaatisi käytännössä ihmeen. Tilikauden tulosta on hankala ennakoida, mutta todennäköisesti tappio on 4–10 miljoonan euron haarukassa. Kauden alun venyminen 1,5 kuukaudella aiheutti sen, että liikevaihdosta jäi tulematta 7,5 miljoonaa.

Omistaja eli Tampereen kaupunki on ymmärtänyt haasteellisen tilanteen.

– Teemme kaikkemme, että taloudellinen tulos on vähemmän karmea. Pitää muistaa, että meidän aukiolomme on yhteydessä todella monen muunkin matkailutoimijan toimintaan.

Seppälä toivoo, että mahdollinen rajoitusten höllentäminen helpottaisi myös taloudellista tilannetta. Myös aukiolojen pidentämien syksyllä on yhä auki.

Toimitusjohtaja kuitenkin lupaa, että terveydestä ja turvallisuudesta ei talouden takia tingitä.

– Viranomaiset ovat antaneet meille ison luottamuksen osoituksen, että saimme avata nyt, emmekä esimerkiksi vasta 1. elokuuta.

Tulevaisuus

”Kun raha loppuu, ajattelu alkaa”

Toimitusjohtaja Miikka Seppälän mukaan koronan aiheuttamilla mahdollisilla miljoonatappioilla ei ole suoria vaikutuksia Särkänniemen suuriin tulevaisuuden suunnitelmiin ja investointeihin. Suunnitelmia on jo tehty muuttuneen taloustilanteenkin pohjalta.

– Jos miinus olisi kymmenen miljoonaa, niin se varmasti vaikuttaisi jollain tavalla. Me voimme löytää uusia keinoja, jotka voivat jopa vauhdittaa kehitystä. Vanhan kansanviisauden mukaan, kun raha loppuu, niin ajattelu alkaa, heittää Seppälä.

Tämän kesän henkilökunnan väistötilana toimivan vanhan delfinaarion uudesta käytöstä ei ole Seppälän mukaan uutisoitavaa. Uudessa käytössä se voi olla optimistisimman arvion mukaan ensi vuoden aikana. Särkänniemi on suunnitellut muun muassa sisätiloissa olevan virtuaalisen Explore Parkin perustamista.

– Tulevaisuuden suunnitelmia on jo mietitty. Tavoitteena on se, että Särkänniemi ei tule tästä ulos kädettömänä koronaveteraanina.

Asemamakaavamuutoksessa Särkänniemen ja Mustanlahden alueelle on kaavailtu muun muassa kylpylähotellia, järviluontokeskusta ja köysirataa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut