Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juttusarja alkaa | Tärkeät tamperelaiset tulevat – "Myös huonommista lähtökohdista voi tulla tärkeäksi tamperelaiseksi"

Juttusarja alkaa: Voionmaan koulutuskeskuksen toimittajaopiskelijat etsivät ja esittelevät jälleen tärkeitä tamperelaisia. Löydöistä voi lukea kesän aikana Tamperelaisesta.

Kesällä esitellään jälleen tärkeitä tamperelaisia.

Juttusarjan toteuttavat Voionmaan koulutuskeskuksen journalistiikan linjan opiskelijat osana opintojaan. Juttusarjassa Tampereen yliopistolla sijaitsevan kansanopiston oppilaat pääsivät vastaamaan kysymykseen, kuka on heidän mielestään tärkeä tamperelainen, tosielämän supersankari.

Jokainen sai henkilön valitsemiseen ja jutun tekoon vapaat kädet. Tarvittaessa journalismikoulutuksen opettaja Johanna Junttila on kuitenkin ohjannut opiskelijoita oikeisiin uomiin.

Kukin yhdeksästä opiskelijasta on itse määritellyt sen, mikä on tärkeää. Monet haastateltavat eivät eroa tavallisesta tamperelaisesta. Juuri se tekee heistä tärkeitä.

– Tärkeä tamperelainen rakentaa osaltaan yhteisöllisyyttä ja pitää yllä pyyteettömän auttamisen ajatusta, juttusarjan teossa mukana ollut Laura Naskali tiivistää.

Jenni Mäntykoski kertoo, että tärkeä tamperelainen uskaltaa tehdä asioita seuraten omia unelmiaan.

Hän hoitaa arkiset asiat kuntoon, kuten unohtuneet avaimet ja tulvivat wc-istuimet.

Entä minkälaisia henkilöhaastatteluita on odotettavissa? Juttusarjan tekijät Konsta Hietaniemi, Tiina Harvia ja Fanny Söderström raottavat esirippua.

– Juttuni idea oli, että myös huonommista lähtökohdista voi tulla tärkeäksi tamperelaiseksi, Hietaniemi paljastaa.

Harvia vinkkaa valinneensa ammatin, jonka kaikki helposti unohtavat, mutta kuitenkin huomaisimme heti, jos hän ei tekisi työtään.

Myös Söderström antaa maistiaisen tulevasta:

– Halusin löytää tähän juttuun tamperelaisen, joka on rakentamassa myös tulevaisuuden Tamperetta.

Projektilla oli matkalla omat esteensä. Osa tuskaili oikeiden kysymysten valitsemisessa, ja osalla vaikeudet linkittyivät tavalla tai toisella keväällä vallinneeseen koronavirustilanteeseen. Sarjan teko aloitettiin jo maaliskuussa, jolloin koronakriisi käynnistyi.

Monet tekivätkin haastattelunsa puhelimitse, sillä haastateltava saattoi kuulua riskiryhmään.

– Haastavaa oli, ettemme päässeet tapaamaan kasvokkain. Tietenkin ihmisestä saa paremman kuvan, jos tapaisi, opiskelija Leena Huuhka muistuttaa.

Samalla, kun toiset sovittelivat aikatauluja ja kohtasivat ongelmia haastateltavien löytämisessä, toiset saivat käännettyä vastoinkäymiset voitoksi pienemmällä vaivalla.

Söderström kertoo juttunsa edistyneen saumattomasti.

– Yhteistyö haastateltavan kanssa on pelannut erittäin hyvin. Koronavirustilanne on luonut yhdistävän puheenaiheen, joka on rikkonut jään jo heti aluksi, Söderström kertoo naurahtaen.

Osalle Voionmaan koulutuskeskuksen opiskelijoista henkilöjuttu on ensimmäinen muussa kuin koulun omassa lehdessä julkaistu teksti. Opiskelija Aliisa Salminen kuuluu heihin.

– Olen innoissani, että pääsin kirjoittamaan uudenlaista juttutyyppiä ja että se julkaistaan oikeassa mediassa, Salminen sanoo.

Tulevina viikkoina lukijat pääsevät tutustumaan erilaisista lähtökohdista tuleviin tamperelaisiin.

– Hän hoitaa arkiset asiat kuntoon, kuten unohtuneet avaimet ja tulvivat wc-istuimet, Alisa Ruuhinen vihjaisee.

Yksi auttaa nuoria, toinen vanhuksia ja kolmas pitää huolta kaikkien tarpeista. Tärkeä tamperelainen toimii esikuvana, kannustaa ja motivoi. Hän ei välttämättä ole kaikkea, mutta hän voi olla mitä vain. Tulevaisuuden Tampere tarvitsee kaikkea tätä.

Tärkeä tamperelainen -juttusarja alkaa keskiviikon lehdessä.

Teksti: Pihla Saravirta