Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vanhojen kolikkopelien varaan voi rakentaa kokonaisen yrityksen – Tamperelainen puuhamies haaveilee seuraavaksi kokonaisesta baarista

Tampereen Tammelan uumenissa, käytännössä maan alla Peltokadulla pitää majaansa yritys, jonka hallussa on kymmeniä vanhoja kolikkopelejä. Kyseessä on Reprocade, muun muassa flippereiden ja kolikkopelien vuokraukseen erikoistunut yritys.

– Yrityksen perustamisen aikaan mietin ideaa jälleenmyydä kolikkopelejä. Nopeasti päädyin siihen, että vuokraaminen on järkevämpää. Kolikkopeliin kyllästyy nopeasti ja sitten sen huoltaminen on oma haasteensa, joten ei kannata myydä. Tämän lisäksi laitteiden liikkuvat osat, siis nappulat ja pienet ohjaimet kuluvat, ja niitä tarvitsee huoltaa säännöllisesti.

– Ideana on siis se, että esimerkiksi ravintolat voivat vuokrata meiltä pelejä: huollot kuuluvat pakettiin, vuokraajan ei tarvitse keskittyä kuin pelaamiseen, sanoo yrittäjä Toni Cavén.

Yrityksellä on varastossa 198 laitetta.

Kesäkuun alussa Reprocade sai 55 uutta, vanhaa pelikonetta. Niistä 28 laitetta ”tuli meille”, Cavén muotoilee.

– Käytäntö on alalla muuttunut niin, että ennen vanhaan vielä pystyi pelastamaan vanhoja peliautomaatteja, jotka olivat menossa hävitettäviksi. Nyt kaikista on maksettu ihan ehtaa käteistä, hän huomauttaa.

– Hinnat ovat vuosituhannen alusta muuttuneet. 2000-luvun alussa flipperin saattoi saada noin 500 eurolla, tällä hetkellä lähtöhinta on alkaen 3 500 euroa.

Vanhojen pelikoneiden vuokraus on Cavénin mukaan ollut tasaisen suosittua. Yrityksellä on tällä hetkellä perustajansa lisäksi töissä yksi työntekijä sekä työharjoittelija, ja tämän lisäksi vuoden ruuhkaisimpina aikoina käytetään kiireapulaisia.

Korona-aika verotti myös Reprocaden kevätkauden tekemistä, mutta Cavén sanoo että tulevalle syksylle on jo suunniteltu monenlaista. Parhaillaan mies etsii yhteistyökumppania supisuomalaisen flipperiprojektin kehittelyyn ja rakentamiseen.

– Lisäksi haaveissa on ehta Barcade: kuppila, jossa myydään erikoisoluita ja jossa voi pelata vanhoja kolikkopelejä.