Mitä kannattaisi kokeilla juhannuksen jälkeen? – Kokeile vaikka magneettikalastusta, tamperelainen Sarianna kertoo millainen harrastus se oikein on
2
Tamperelainen Sarianna Soismaa harrastaa magneettikalastusta. Riina Haapala
Katso isompi kuvaSarianna Soismaan erikoisin löytö on veneen varauloskäynnin kappale. Riina Haapala
Riina Haapala
Pullonkorkkeja, rautanauloja, viiden sentin kolikoita. Nämä ovat esimerkkejä siitä, mitä tamperelainen Sarianna Soismaa on kalastusreissuillaan saanut. Tosin Soismaa ei kalasta tavallisella virvelillä tai mato-ongella vaan magneetilla.
Magneettikalastuksessa nimensä mukaisesti heitetään pitkän narun päässä olevaa magneettia järveen tai jokeen ja toivotaan, että saadaan sieltä metallia.
Soismaan erikoisin saalis on veneen varauloskäynnin kappale. Magneettikalastaja toivoo aarteita, mutta useimmiten magneetti hilaa pohjasta mukanaan rautapitoisia pikkukiviä. Harrastuksessa viehättää se, ettei koskaan tiedä, mitä tulee.
– Enemmän tällä saa saalista kuin tavallisella ongella, Soismaa nauraa.
– Jos ei muuta, niin niitä nauloja.
Magneettikalastus sopii harrastettavaksi myös lasten kanssa. Soismaa sanookin, että lapsille se on aarrekalastusta.
– Lapset viihtyvät magneetin kanssa, kun on se jännitys, että tuleeko jotain.
Soismaa innostui magneettikalastuksesta luettuaan siitä netistä. Sen jälkeen hän odotti vuoden, että sai ostettua oman magneetin. Kallis magneetti ei ole, 200 kiloa nostava magneetti maksaa kolmisenkymppiä. Harrastus oli kuitenkin sen verran suosittu, että magneetteja ei ollut saatavilla.
Magneettikalastukseen ei tarvita erillisiä lupia, mutta jokamiehenoikeudet on syytä muistaa. Toisten mökkilaiturit kannattaa kiertää kaukaa eikä niiden läheltä todennäköisesti edes löytyisi kovin paljon saalista. Vedestä nostetut esineet viedään metallinkeräykseen elleivät ne ole arvokkaita tai muuten mielenkiintoisia.
Aloittelevan harrastajan kannattaa Soismaan mukaan ostaa myös pistosuojahanskat.
– Ensimmäisellä kerralla minulla ei ollut hanskoja ja sain terävästä kivestä haavan. Magneettikalastajien Facebook-sivuilta saa myös vinkkejä, Soismaa kertoo.
Mukana pitää olla myös lasipurkki siltä varalta, että vedestä nousee huumeneuloja. Ennen veteen heittämistä magneetin naru kannattaa sitoa jonnekin, ettei magneetti karkaa. Samalla pitää varoa, ettei itse humpsahda veteen. Puhelimet ja muut arvoesineet kannattaakin pitää kalastaessa muualla kuin taskuissa.
Ohikulkijat usein ihmettelevät magneettia veteen heittävää kalastajaa. Joskus rannoilla näkyy naruja. Silloin kalastajalla on käynyt huono tuuri ja magneetti on jäänyt kiinni. Näin kävi myös Soismaalle juuri ennen haastattelua.
– Löytäjä saa pitää, jos ei muuten saa irti. Se riski on, että menettää magneetin, Soismaa sanoo.
– Laitoin magneettikalastajien ryhmään vihjekuvan. Ei mennyt kauaa, kun sivulle tuli kuvan kera: irti!