Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

THL: Klamydiatartunnat nousivat ennätyslukemiin – suurin osa todetaan nuorilla aikuisilla

Seksitaudit lisääntyivät selvästi viime vuonna ja yleisin niistä on klamydia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan viime vuonna Suomessa todettiin lähes 16 200 klamydiatartuntaa, mikä on yli tuhat enemmän kuin 2018.

Kyseessä on suurin koskaan tartuntatautirekisteriin ilmoitettu määrä vuoden aikana. Tartunnat painottuvat nuoriin aikuisiin, lähes 80 prosenttia todettiin 15–29 -vuotiailla.

Myös tippuri- ja kuppatartunnat lisääntyivät. Tippuritartuntoja todettiin reilu 600 mikä on noin sata edellisvuotta enemmän. Kuppatartuntoja todettiin lähes 250, mikä on noin 60 tapausta enemmän kuin vuonna 2018.

– Seksitautien määrä on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan. Voi olla, että testausaktiivisuus on lisääntynyt, ja esimerkiksi kunnissa testiin pääsyä on yritetty helpottaa esimerkiksi etätestauksen avulla, sanoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Hän muistuttaa, että kondomi on ehkäisymenetelmistä ainoa, joka suojaa myös seksitaudeilta.

Matkailuunkin liittyvät infektiot lisääntyivät. Hyttysten pistojen välityksellä leviäviä tauteja kuten malariaa, dengueta ja chikunguniaa todettiin enemmän kuin edellisvuonna.

Erityisesti vaarallisen falciparum-malarian osuus kaikista malariatartunnoista lisääntyi. Viime vuonna tartuntoja oli 43, kun vuonna 2018 tartuntoja todettiin 24. Kaikki Suomessa todetut malariatartunnat olivat peräsin Afrikasta.

Hannila-Handelberg neuvoo trooppisissa kohteissa suojautumaan hyttysiltä myös kaupungeissa ja päiväsaikaan.

– Paras keino on käyttää vaaleita ja kevyitä vaatteita ja lisätä välillä aurinkorasvan päälle myös hyttyskarkotetta. Korkean riskin malariamaissa tulisi huolehtia myös malarialääkityksestä, hän sanoo.