Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kangasalan väkiluku ylitti 32 000 asukkaan rajan – Näin kaupunki kasvaa lähivuosina

Petteri Mäkinen

Kangasalan kaupungin väkiluku nousi toukokuussa uudelle tuhatluvulle, kun se ylitti 32 000 asukkaan rajan. Ennakkotiedon (Facta-kuntarekisteri) mukaan Kangasalan väkiluku 27.5.2020 oli 32 022 asukasta.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan väkiluvun lisäys vuosina 2000–2019 on vuositasolla liikkunut noin 0,5–2 prosentin tuntumassa muutamia hyppäyksiä, kuten kuntaliitokset Sahalahden ja Kuhmalahden kanssa, lukuun ottamatta. 20 000 asukkaan rajapyykki ylittyi vuonna 1985 ja 30 000 asukasta Kangasalla tilastoitiin vuonna 2012.

– Kangasalan kasvu on ollut koko 2000-luvun nopeaa. Esimerkiksi vuonna 2016 kasvumme oli Suomen kolmanneksi nopeinta, edellä olivat vain Sipoo ja Vantaa. Kangasalan kasvu ja kehitys perustuukin hyvään sijaintiin kasvavalla kaupunkiseudulla. Etujamme ovat mm. lyhyet välimatkat, kehittyvä joukkoliikenne, monipuolinen ja monimuotoinen asuntotarjonta sekä hyvät harrastusmahdollisuudet ja palvelut. Kun tähän vielä yhdistää kauniin luonnon, vesistöt ja maaseutumme, on meillä tarjolla jokaiselle jotakin, sanoo Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen kaupungin tiedotteessa.

Kangasalan väestöstä asuu nykyisin n. puolet (noin 16 000 asukasta) Vatialassa, Suoramalla ja keskustassa. Lähivuosien kehittämiskohteita ovat muun muassa Tarpilan alue, jonne on rakenteilla tai suunnitteilla noin 450 asuntoa, Pikkola, jonne rakennetaan noin 250 asuntoa ja Suorama, jonka vilkas täydentäminen jatkuu tällä vuosikymmenellä vielä noin 200 asunnolla. Täydentäminen jatkuu edelleen ensi vuosikymmenellä Pikonkankaalla, jonne rakennetaan noin 500 asuntoa ja työpaikkoja. Keskustassa on vireillä useita kerros- ja rivitalohankkeita, ja sinne suunnitellaan myös kymmenien kaupunkipientalojen tontteja. Lisäksi Tampereen rajalle Lahdentien varteen on rakentumassa Lamminrahkan uusi kaupunginosa, jonne tulee koti noin 8 000 asukkaalle sekä noin 1 000 työpaikkaa.

Joukkoliikenteen kehittäminen on pitkän aikavälin tärkeä strateginen tavoite Kangasalla. Kaupunkistrategiaan tämä on kirjattu muodossa ”sijainnista vetovoimaa, sujuvasti liikkuen”.

Kehittämistyön ja lisäpanostamisen tuloksena linja 42 on vuodesta 2018 kulkenut nopeaa reittiä Kangasalta Lahdentien kautta Tampereelle kolme kertaa tunnissa. Lisäksi Kangasalan keskustasta kulkee linja 40 Messukylän kautta Tampereelle ruuhka-aikaan 15 minuutin välein.

Vuonna 2021 raitiotien valmistumisen jälkeen Kangasalan keskustasta kulkee vuoroja Tampereelle 7,5 minuutin välein. Linjat 40 ja 42 synkronoidaan siten, että joka toinen vuoro kulkee Messukylän kautta ja joka toinen vuoro Lahdentien kautta TAYS:lle, josta on välitön jatko ratikalla.