Kangasalan väkiluku ylitti 32 000 asukkaan rajan – Näin kaupunki kasvaa lähivuosina

Kangasalan väkiluku on kasvanut tasaisesti jo usean vuosikymmenen ajan. Tero Hakala

Petteri Mäkinen

Kangasalan kaupungin väkiluku nousi toukokuussa uudelle tuhatluvulle, kun se ylitti 32 000 asukkaan rajan. Ennakkotiedon (Facta-kuntarekisteri) mukaan Kangasalan väkiluku 27.5.2020 oli 32 022 asukasta.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan väkiluvun lisäys vuosina 2000–2019 on vuositasolla liikkunut noin 0,5–2 prosentin tuntumassa muutamia hyppäyksiä, kuten kuntaliitokset Sahalahden ja Kuhmalahden kanssa, lukuun ottamatta. 20 000 asukkaan rajapyykki ylittyi vuonna 1985 ja 30 000 asukasta Kangasalla tilastoitiin vuonna 2012.

– Kangasalan kasvu on ollut koko 2000-luvun nopeaa. Esimerkiksi vuonna 2016 kasvumme oli Suomen kolmanneksi nopeinta, edellä olivat vain Sipoo ja Vantaa. Kangasalan kasvu ja kehitys perustuukin hyvään sijaintiin kasvavalla kaupunkiseudulla. Etujamme ovat mm. lyhyet välimatkat, kehittyvä joukkoliikenne, monipuolinen ja monimuotoinen asuntotarjonta sekä hyvät harrastusmahdollisuudet ja palvelut. Kun tähän vielä yhdistää kauniin luonnon, vesistöt ja maaseutumme, on meillä tarjolla jokaiselle jotakin, sanoo Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen kaupungin tiedotteessa.

Kangasalan väestöstä asuu nykyisin n. puolet (noin 16 000 asukasta) Vatialassa, Suoramalla ja keskustassa. Lähivuosien kehittämiskohteita ovat muun muassa Tarpilan alue, jonne on rakenteilla tai suunnitteilla noin 450 asuntoa, Pikkola, jonne rakennetaan noin 250 asuntoa ja Suorama, jonka vilkas täydentäminen jatkuu tällä vuosikymmenellä vielä noin 200 asunnolla. Täydentäminen jatkuu edelleen ensi vuosikymmenellä Pikonkankaalla, jonne rakennetaan noin 500 asuntoa ja työpaikkoja. Keskustassa on vireillä useita kerros- ja rivitalohankkeita, ja sinne suunnitellaan myös kymmenien kaupunkipientalojen tontteja. Lisäksi Tampereen rajalle Lahdentien varteen on rakentumassa Lamminrahkan uusi kaupunginosa, jonne tulee koti noin 8 000 asukkaalle sekä noin 1 000 työpaikkaa.

Joukkoliikenteen kehittäminen on pitkän aikavälin tärkeä strateginen tavoite Kangasalla. Kaupunkistrategiaan tämä on kirjattu muodossa ”sijainnista vetovoimaa, sujuvasti liikkuen”.

Kehittämistyön ja lisäpanostamisen tuloksena linja 42 on vuodesta 2018 kulkenut nopeaa reittiä Kangasalta Lahdentien kautta Tampereelle kolme kertaa tunnissa. Lisäksi Kangasalan keskustasta kulkee linja 40 Messukylän kautta Tampereelle ruuhka-aikaan 15 minuutin välein.

Vuonna 2021 raitiotien valmistumisen jälkeen Kangasalan keskustasta kulkee vuoroja Tampereelle 7,5 minuutin välein. Linjat 40 ja 42 synkronoidaan siten, että joka toinen vuoro kulkee Messukylän kautta ja joka toinen vuoro Lahdentien kautta TAYS:lle, josta on välitön jatko ratikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 3. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 4. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 8. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 9. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 12. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.