Keskuspuhdistamon louhinnan paineaallot tuntuvat voimakkaimmin Hatanpäällä, kun louhintaurakka Vihilahdessa etenee varsinaiseen tunnelilouhintaan.
Lähimmissä taloissa vaikutukset ovat voimakkaimmat, mutta räjäytystyön äänet ja paineaallot purkautuvat ja leviävät suuaukolta ympäristöön sääolosuhteista riippuen välillä kauemmaksikin.
Sulkavuoren keskuspuhdistamon toisessa louhintaurakassa louhitaan varsinaiset puhdistamotilat kallion sisälle Sulkavuoreen ja tulo- ja purkuviemäritunnelit Vihilahden ja Sulkavuoren välille.
Viemäritunnelit louhitaan Vihilahdesta käsin Hatanpään koulun, Rautaharkon asuinalueen, ratapihan ja moottoritien alitse Sulkavuoreen. Vihilahden tunneleissa tehdään useita räjäytyksiä päivässä. Tunnelin suuaukkojen suunnassa lähimmissä kerrostaloissa vaikutukset ovat voimakkaimmat.
– Hatanpään kerrostaloalueen korkeat kerrostalot tunnelin suuaukolta pohjoiseen vaimentavat äänivallin tavoin ilma-aallonpainetta, mutta toisaalta kovat pinnat saattavat jättää äänen ja ilma-aallonpaineen poukkoilemaan rakennusten väliin, kertoo Jari Uggelberg Kalliotekniikka Oy:stä tiedotteessa.
– Idässä Ilma-aallonpaine pääsee purkautumaan kohtuullisen vapaasti matalien liikerakennusten yli ja vaikutusalue voi olla pitkälläkin siinä suunnassa. Etelään ilma-aallonpaine ei todennäköisesti kulkeudu kovinkaan kauas. Sijainti eri suunnalla suuaukkoon nähden helpottaa asiaa tällä suunnalla. Lännessä lähes heti tulee vastaan metsää, joka vaimentaa ilma-aallonpainetta tehokkaasti, jatkaa Uggelberg.
Ilma-aallonpaineeseen vaikuttaa tuulen suunta ja nopeus; vastatuuleen paine ei pääse purkautumaan niin nopeasti ja kova vastatuuli vaimentaa sitä. Puut, maanmuodot ja rakenteet vaimentavat painetta tehokkaasti. Tunnelin pituus vaikuttaa ratkaisevasti ilmiöön; mitä pidemmälle louhinta tunnelissa etenee, sitä vaimeammaksi suuaukolta purkautuva ilma-aallonpaine muodostuu.
Varsinaiset räjäytystyöt alkavat kesäkuussa ja päättyvät arviolta kesäkuun 2021 loppuun mennessä. Sen jälkeen Vihilahdessa jatkuvat muut työt aina vuoteen 2024 asti.