"Tämä on vuosien kunnostustyö" – Uuden Hiedanrannan keskelle jää menneiden vuosisatojen kartanoloistoa

Lielahden kartanopuiston kunnostaminen jatkuu. Kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen, 1800–1900-lukujen taitteesta olevaan asuunsa.

Erikoissuunnittelija Anna Levonmaa Tampereen kaupungilta kertoo, että puistoa pitää kunnostaa, koska sitä ei ole vielä kunnostettu julkiseen käyttöön ja se on ollut kovalla käytöllä avautumisen jälkeen. Aluetta myös kehitetään jatkuvasti ja käyttäjämäärän lisääntyessä tarvitaan puisto, joka kestää kulutuksen.

Lielahden kartanopuisto on historiallinen puisto, joka on ollut pitkään yksityisomistuksessa. Sen historiaa halutaan kunnioittaa ja siksi mahdollisimman alkuperäinen asu koettiin luontevaksi valinnaksi.

Levonmaa kertoo, että Lielahden kartanopuisto on melko hyvin säilynyt ja puusto pääosin hyväkuntoista.

– Hoidon puutteen vuoksi käytäväverkostoa on hävinnyt, rakenteet päässeet huonoon kuntoon ja puisto on päässyt kulumaan, Levonmaa sanoo.

Lielahden kartanopuiston ensimmäiset kunnostustoimenpiteet on jo tehty. Alkuperäisistä rakenteista on kunnostettu suihkulähde ja näköalatasanteen kaiteet.

Hoidon puutteen vuoksi käytäväverkostoa on hävinnyt.

– Nämä olivat akuutteja turvallisuuskysymyksiä, että ne laitetaan etupainotteisesti kuntoon alkuperäistä kunnioittaen, Levonmaa sanoo.

Kunnostusvuoroaan odottavat vielä graniittiportaat ja rannan luonnonkivimuuri. Myös rannassa olevan laiturin jäänteet säästetään.

Suunnitelmissa on sijoittaa puistoon penkkejä muun muassa käytävien varrelle ja suihkulähteelle. Näköalatasanteelle on suunniteltu piknikpöytiä. Kalusteet uusitaan kartanopuiston henkeen sopiviksi. Mallina käytetään Tampereen perinteistä valkoista puistosohvaa.

Nykyinen grillipaikka Lielahden kartanon päärakennuksen edustalla aiotaan poistaa. Se voidaan mahdollisesti siirtää Syötävän puistoon. Syötävän puisto on tarkoitus säilyttää ja sen viereen on tehty leikkipaikkavaraus. Tapahtumien järjestämiselle on varattu alue kartanon länsipuolen nurmialueelta. Pitkän aikavälin suunnitelmana on uimarannan ja uimalaiturin perustaminen. Se kuitenkin edellyttää rannan puhdistamista nollakuidusta.

Kartanopuiston vanhoista puista säilytetään suurin osa. Huonokuntoisten puiden tilalle istutetaan uudet taimet.

Yhdyskuntalautakunta käsittelee Lielahden kartanopuiston yleissuunnitelmaa elokuussa.

– Tämä on vuosien kunnostustyö, sanoo Levonmaa.

Fakta

Lielahden kartano

Kartano ja sitä ympäröivä puisto ovat peräisin 1800-luvun loppupuolelta.

Finlaysonin tehtaan omistajaperhe von Nottbeckit hankki alueen omistukseensa 1800-luvun lopulla ja rakennutti sinne kartanon rakennuksineen ja englantilaistyylisen maisemapuiston. Alue oli sen jälkeen usean omistajan hallussa ja suurimman osan 1900-lukua teollisuusalueena. Viimeinen tehdas lopetti toimintansa vuonna 2008.

Tampereen kaupunki hankki tehdasalueen omistukseensa 2014–2015 ja kehittää siitä uutta Hiedanrannan asuin- ja työpaikka-aluetta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut