Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tältäkö näyttää Edenin ranta tulevaisuudessa? – Nokialla suunnitellaan 1 000 asukkaan Satamarantaa ja uudistuksia myös satamaan

Nokian Viholan asuinalueelle, kylpylähotelli Edenin ja sataman tuntumaan, suunnitellaan uutta kerros- ja pientaloasumista lähes tuhannelle asukkaalle.

Satamarannasta on tarkoitus kehittää viihtyisä alue asukkaille ja matkailijoille.

Asemakaavamuutos koskee satama-alueen läheisyydessä olevia kiinteistöjä, joiden pinta-ala on yhteensä noin seitsemän hehtaaria. Asemakaavamuutosta käsitellään seuraavassa Nokian kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa ensi tiistaina.

– Nokian kaupunkistrategian yhtenä kärkihankkeena on olla rantojen kaupunki. Tämä satama- ja kylpyläalueen asemakaavamuutos edistää strategian toteutumista ja monipuolistaa tulevaisuudessa Nokian asuntotarjontaa, kertoo kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen Nokian kaupungin tiedotteessa.

– Kaavamuutoksella muodostetaan satama- ja kylpyläalueelle uudet Paratiisiranta- ja Paratiisitori-nimiset kadut, joiden kulmaukseen tulisi toriaukio. Kolmeen eri kortteliin on suunniteltu 2–8-kerroksisia kerros- ja rivitaloja ja niiden väliin piha- ja puistoalueita sekä pihakatuja. Kerrostalot sijoitetaan niin, että niiden väliin jää näkymät Pyhäjärvelle, lisää maankäyttöjohtaja Kari Stenlund.

Asemakaavaluonnoksessa tutkitaan mahdollisuutta osoittaa satama-alueelle uutta rakennusoikeutta 500 kerrosneliötä, jolla mahdollistettaisiin esimerkiksi asunto- ja saunalauttojen sijoittaminen satamaan.

– Satama-alueelle on suunniteltu rantaa mukaileva jalankulku- ja pyöräilytie sekä laitureita veneitä ja lauttoja varten. Ranta kunnostetaan edustavaksi ja kaupunkilaisten virkistykseen sopivaksi alueeksi. Jalankulku- ja pyöräilytietä pitkin pääsee Nokian Kartanolle ja aina keskustaan asti, avaa projektiarkkitehti Jorma Hakola tiedotteessa.

Kaupunkikehityslautakunnan käsittelyn jälkeen Nokian satama- ja kylpyläalueen asemakaavamuutoksen valmisteluaineisto tulee nähtäville Nokian kaupungin verkkosivustolle. Tavoitteena on, että kaavaluonnos on nähtävillä kesän ajan. Luonnoksesta saadun palautteen perusteella valmistellaan kaavaehdotus, joka pyritään saamaan nähtäville syksyllä 2020.

Kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi kaava voisi tulla ensi talvena. Alueen rakentaminen voidaan aloittaa asemakaavan saatua lainvoiman. Rakentumisen arvioidaan kestävän noin kymmenen vuotta.