Lempäälän Hakkarissa uusittiin frisbeegolfrata ja sijainti on loistava – "Moni radoista sijaitsee syrjäisissä metsissä"

Lempäälän frisbeegolfin puuhamies Antti Tuomi on erittäin tyytyväinen keskeisellä paikalla sijaitsevan radan uuteen ilmeeseen. Riina Haapala

Riina Haapala

Lempäälän Hakkarissa heitetään tänä kesänä uusitulla frisbeegolfradalla. Alkujaan 9-väyläinen rata avattiin kesäkuussa 2016. Radan laajennukselle on kuitenkin ollut tarvetta jo pitkään.

– Nykyään joka kylässä ja pitäjässä on 18-väyläinen rata. Mekin tykätään seurana järjestää Suomen Frisbeegolfliiton alaisia kilpailuja ja viikkokisoja. Jotta niitä on mielekästä järjestää, olisi hyvä, että radalta löytyisi vähintään 18 väylää, kertoo lempääläläisen frisbeegolfseura LemKiDG:n puheenjohtaja Antti Tuomi.

LemKiDG on perustettu vuonna 2015 ja siitä lähtien seura-aktiivit ovat keskustelleet kunnan kanssa täyspitkän radan saamisesta myös Lempäälään. Hakkarin etuna on hyvä ja keskeinen sijainti.

– Moni Suomen radoista sijaitsee syrjäisissä metsissä.

Hakkarin uudella radalla vain pari väylää on sellaista, ettei niille ole tehty mitään. Muuten kaikki on laitettu uusiksi. Radan suunnittelusta on vastannut tamperelaislähtöinen Jussi Meresmaa.

Radan tekemisestä on vastannut LemKiDG.

– Ollaan talkoilla nämä radat jäsenistön kanssa tehty. Kunta on sponsoroinut korit ja opasteet ja jonkin verran ollaan saatu myös yrityksiä sponsoreiksi, Tuomi kertoo.

Uutta rataa alettiin tehdä jo tammikuussa, kun maassa ei ollut lunta.

Pelaamaan päästiin toukokuussa. Antti Tuomi kertoo, että rata on ollut todella suosittu. Harrastajien käyttämässä tuloskirjauspalvelussa Disc Golf Metrixissä Hakkarin rata oli toukokuun lopussa Suomen käytetyin eli siellä oli kirjattu eniten tuloksia 30 päivän sisällä.

– Aina uudet radat herättävät mielenkiintoa ja Pirkanmaalla on paljon harrastajia. Parhaimpina päivinä täällä on pelannut muutamia satoja pelaajia, Tuomi kertoo.

Varsinaiset avajaiskisat järjestetään myöhemmin tänä kesänä kun väyläopasteet on saatu paikalleen.

Tuomi kuvailee Hakkarin rataa tekniseksi metsäradaksi.

– Väylät eivät ole hirveän pitkiä, mutta vaatii tarkkaa heittoa.

Rata sopii Tuomen mukaan myös aloittelevalle pelaajalle, mutta Lempäälän muut radat ovat aloittelijoille sopivampia.

– Yleensä tappaa motivaation, jos on liian vaikea rata. Puistoradalla näkee, miten kiekko lentää, Tuomi sanoo.

Hakkarin radan lisäksi Lempäälässä Kuljun tutkatalolla 8-väyläinen rata ja Mäyrissä 9-väyläinen rata. Myös Mäyrin radalle on tulossa kolme lisäväylää. Mäyri on Lempäälän Toivot -seuran kotirata, joten se on ottanut uusien väylien tekemisen vastuulleen.

Frisbeegolf on valtavan suosittu laji ja suosio kasvaa jatkuvasti. Suomessa on noin 750 friseegolfrataa. Harrastajia on yli 200 000. Moni käy myös harrastamassa omaksi ilokseen kuulumatta seuraan tai osallistumatta kilpailuihin. Antti Tuomi kertoo, että Pirkanmaalla seurat järjestävät viikkokilpailuja niin, että lähes joka päivä jollain paikkakunnalla on kisa.

– Olen itse aloittanut 2006 ja kilpailemisen vuonna 2010. Vielä kaksi kolme vuotta sitten viikkokisoissa tunsi kaikki, mutta nyt voi olla 40–70 pelaajaa, Tuomi sanoo.

– Tämä on edullinen ja helposti lähestyttävä laji.

Samaan aikaan kun frisbeegolfin suosio on lisääntynyt, ovat lisääntyneet myös lieveilmiöt. Radoilla on väännetty ja rikottu koreja ja opastetauluja ja kaadettu roskiksia. Ilmiö on valtakunnallinen.

– Ratojen ilkivalta on lisääntynyt samassa suhteessa kuin harrastajamäärät. Seurat pienillä resursseilla talkoilevat ja ylläpitävät ratoja ja olisi tärkeää arvostaa sitä, Tuomi sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut