Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ei tää oo enää mitään elokuvaa eikä peliä" – Näin Viialan palkkamurhan tilaajaksi syytettyä uhrin poikaa hiillostettiin poliisikuulusteluissa

Poliisi ehti suorittaa tammikuun lopussa ja helmikuun alkupäivinä runsaasti kuulusteluja liittyen tammikuun viimeisellä viikolla Tampereen Vasaratiellä tapahtuneeseen, 1970-luvulla syntyneen miehen surmaan.

Sunnuntaina 9. helmikuuta kuulusteltavaksi asettui miehen oma, 20-vuotias poika, jonka osalta poliisilla oli jo vahva epäilys siitä että nuori mies oli maksanut isänsä surmaamisesta 19-vuotiaalle, jo aiemmin henkirikoksen myöntäneelle pojalle.

Kuulustelijana oli rikosylikonstaapeli Vesa Mäkinen. Paikalla kuulustelussa oli myös pojan avustaja, asianajaja Tomi Borgenström.

Kokonaisuuden esitutkintapöytäkirjasta käy ilmi, että Tampereen pääpoliisiasemalla kello 12.04 alkanut kuulustelu on alkanut tunnustellen. Raumalla asuva poika ehti kertoa juoksulenkeistään, baarireissuistaan ja automatkasta kaverinsa kanssa.

Sitten Mäkinen muuttaa kuulustelun suuntaa ja kertoo surmatyön tunnustaneen nuoren miehen kertoneen, että häneen on ottanut yhteyttä "joku (sukunimi) Raumalta". Kuvien perusteella vaikuttaisi ilmeiseltä, että kuvassa oleva henkilö on sama kuin kuulusteluhuoneessa Vesa Mäkistä vastapäätä.

– Hän on kertonu, että häneen oli ottanut Wicker-sovelluksessa yhteyttä Raumalta (mainitsee sukunimen) -niminen mieshenkilö, joka lupas rahaa isänsä tappamisesta.

– En oo mää ollu.

– Tilaaja oli kertonut surman syyksi sen, että varakas isä on menossa naisystävänsä kanssa naimisiin, jolloin perintöasiat menevät hankalaksi. Tilaajan mukaan teko oli tehtävä nopeasti.

– Toihan on ihan v***n höpöpuhetta. Kun ei isä ikin mitään tommosta puhunu, et hän olis menos naimisiin, poika vastaa.

Mäkinen ei hellitä asian kanssa. Poliisi ei voi kuulusteluissa hyödyntää niin sanotusti muunneltua totuutta, vaan kaiken kerrotun pitää olla totta.

– Tiäksä kun tää lusikkahomma on sovittu sillä hetkellä, että sä laitat lusikan käteen ja tota lähetät sen kuvan, että tälle surmatyön tekijälle tulee varmuus siitä, että on oikee henkilö kyseessä.

– Mä en osaa ***** selittää tätä, en vaan osaa.

– Ei tää oo (nimi) enää mitään elokuvaa eikä peliä.

– Ei, mä tiedän.

– Miten tekijä pystyy meille tämmöisiä asioita kertoon susta?

– Mä en osaa sanoo. En ihan suoraan sanotusti osaa sanoo.

Tamperelainen uutisoi keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeuden välituomion käsittelyyn liittyen. Käräjäoikeus katsoo molemmat miehet syyllisiksi. Mikäli mielentilatutkimus ei totea syyntakeettomuutta, molemmille on luvassa elinkautinen vankeusrangaistus.

Oikeus antaa päätöksensä mielentilatutkimusten valmistuttua.