Suunnitteletko kesähäitä tai oletko menossa kesällä naimisiin? – Nyt vastaa poliisi: "Kannattaa ilmoittaa vasta mikäli niihin liittyviä matkamuistoja myydään turisteille..."

Voiko korona-aikana mennä naimisiin? Jos voi, minkälainen tilaisuus se voi olla? Pitääkö tilaisuudesta ilmoittaa poliisille?

Nyt kysymyksiin vastaa Sisä-Suomen poliisi tiedotteessa.

– Kokoontumislain mukaan poliisille tulee ilmoittaa yleisölle avoimista tilaisuuksista. Häät, kuten muutkin perhejuhlat, ovat tyypillisiä yksityistilaisuuksia, joita kokoontumislaki ei koske, tiedotteessa kerrotaan.

Poliisi kuitenkin huomauttaa, että nykyisissä olosuhteissa juhlatilojen kokoontumisrajoitukset kannattaa varmistaa tilojen omistajilta ja kirkkohäissä seurakunnilta.

– Poikkeuksia pääsäännöstä tunnetaan, mutta ne ovat harvinaisia. Suomessa on järjestetty hautajaisia, jotka on saattoväen suuren määrän vuoksi tulkittu yleisötilaisuuksiksi. Muutamiin poikkeuksellisen suuriin hautajaisiin on asetettu järjestysmiehiä, mikä edellyttää tapahtuman käsittelemistä yleisötilaisuutena. Mikäli yleisöllä on tilaisuuteen avoin pääsy tai järjestelyihin liittyy esimerkiksi teiden sulkemisia, tapahtumassa alkaa olla yleisötilaisuuden piirteitä.

Hyvin harvoin häitä on Pohjoismaissakaan tulkittu yleisötilaisuudeksi.

– Suomessa ei sitä vastoin tunneta ainoitakaan häitä, jotka olisi tulkittu yleisötilaisuudeksi. Lähin vertailukohta löytyy Tukholmasta kesältä 2010. Silloin sulhanen oli Rautalammilta Ruotsiin muuttaneiden Seppäisten suvun metsäsuomalaisten jälkeläinen, morsiamenaan Hänen Kuninkaallinen Korkeutensa, Ruotsin kruununprinsessa Victoria, poliisi kertaa historiaa.

Tästä vertailukohdasta päätellen suomalaisten kannattaa ilmoittaa poliisille häistä vasta, mikäli niihin liittyviä matkamuistoja myydään turisteille, niiden vuoksi suljetaan pääkaupungin tieverkkoa tai ne televisioidaan useampaan valtioon.

– Kaikki muut häät ovat järjestettävissä ilman poliisin päätöksiä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut