Kalevaan tulossa uusi yli 1300 asukkaan kerrostaloalue – Kalevanrinteeseen kohoamassa jopa 12-kerroksisia taloja

Ilmakuva uuden alueen edustalta. Arkkitehtitoimisto Ajak
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Kalevanrinteeseen on tulossa merkittävä uusi täydennysrakentamisen alue.

Kaavamuutos tuo entiselle leipomon, toimistojen ja kaupan alueelle 13 uutta kerrostaloa, puistoaluetta ja kevyen liikenteen reittejä.

Tampereen yhdyskuntalautakunta hyväksyi tiistaina osoitetta Takojankatu 2–10 koskevan asemakaavaehdotuksen asetettavaksi nähtäville. Kaava menee vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn.

Kaavamuutos tukee monipuolista asuntotuotantoa, myös vuokra-asumista, sekä kaupungin kasvutavoitteita. Alueelle voi tulla noin 1 360 uutta asukasta.

Noin 3,5153 hehtaarin kaava-alue rajautuu etelässä Kalevanharjun puistoon, idässä Sarvijaakonkatuun ja Sarvijaakonpolkuun ja pohjoisessa asuin- sekä liike-, toimisto- ja teollisuusrakennusten korttelialueisiin. Kalevankankaan sotahistoriallinen alue rajaa kaavaa. Alueen länsiosassa on vanhaa puustoa.

Taloja Takojankadun suunnasta. Arkkitehtitoimisto Ajak

Asemakaava tuo alueelle pääosin pistekerrostaloja, joissa on 8–12 kerrosta. Korttelin keskellä on pihakansien alaiset autopaikat. Rakennusoikeus kasvaa nykyisestään 41 947 kerrosneliömetriä. Kerrosalaa on 56 600 kerrosneliömetriä, josta tulee käyttää liike-, toimisto- ja työtilaksi 945 kerrosneliömetriä.

Asemakaavalla erotetaan osa tontista yleisiksi viheralueiksi ja osa Kalevanharjun puistosta tonttialueeksi länsipäässä. Puistoaluetta tulee muutoksessa lisää 1 144 neliömetriä.iä.

Työpaikka-, liike- ja toimistoalue muutetaan asuinkerrostalojen alueeksi, johon sijoitetaan myös liike- ja toimisto- sekä palvelutilaa.

Alue liittyy Kalevan arvokkaaseen rakennuskulttuurialueeseen ja on myös maisemallisesti tärkeällä paikalla, mikä on otettu suunnittelussa huomioon. Kaavassa on huomioitu myös maakuntamuseon kanssa tarkistettu muinaismuistoalue, joka koskee vuoden 1918 sisällissodan kiirastorstain taisteluita.

Uusia nimiä ovat ulkoilupoluilla Kalevanrinne ja Kalevankivenpolku sekä itäpään aukiolle Takojanaukio.

Edit 10.6. kello 20.30: Korjattu vuosiluku.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut