Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Täältä hengenlähtöpalveluita..." – Näin Viialan henkirikoksesta syytetyt löysivät toisensa

Surma: Tutkinnan mukaan poikkeuksellisen henkirikoksen taustalla yhdistyvät tekijän henkirikosfantasiat sekä tilaajan halu saada osansa isänsä omaisuudesta.

Täältä hengenlähtöpalveluita. Eutanasiaa: vapaaehtoista tai vastentahtoista? Uhkaako joku turvallisuuttasi?

Muun muassa näillä sanoin 19-vuotias Jyväskylässä asunut mies kaupitteli internetin Tor-verkossa syksyllä 2019 pitkäaikaista haavettaan suorittaa palkkamurha. Ilmoitukseen tarttui lopulta 20-vuotias Raumalle muuttanut mies, jolla oli intressi saada oma isänsä hengiltä.

Motiivina oli toisaalta odottava perintöosuus, toisaalta pettymys isänsä alkoholismiin. Siitäkin huolimatta, vaikka isän kerrottiin sittemmin raitistuneen.

Nuorukaiset löysivät toisensa, ja sopivat palkkamurhasta. Ensin rahaa olisi tarjolla 250 euroa. Raha muuttuisi tuhansiksi, mahdollisesti 10 000 euroon siinä vaiheessa, kun henkirikoksen tilaaja saisi isänsä perintöosuuden.

Siinä lähtökohdat suomalaisessa mittakaavassa harvinaiseen, jopa poikkeukselliseen henkirikokseen, jonka uhriksi joutui 1970-luvulla syntynyt mies kotonaan Tampereen Viialassa. Tekijä on tunnustanut teon esitutkinnassa, uhrin poika taas kiistää syytteet kokonaisuudessaan ja väittää tekijänkin tunnustusta fantasiaksi.

Teon oikeuskäsittely alkoi maanantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Aluesyyttäjä Siina Simola vaatii henkirikoksesta kahdelle nuorelle miehelle tuomioista kovinta – elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Asiaan liittyen oli aiemmin vangittuna myös tekijän avopuoliso, joka sittemmin vapautettiin: surmahaaveissa kannustamiselle ei sinällään löydy sanktioitua rikosnimikettä.

Tekoa suunniteltiin WickrMe-viestipalvelun avulla. Simolan mukaan on ilmeistä, että se oli valikoitunut suunnittelufoorumiksi, koska sinne kirjoitetut viestit poistuvat samantien. Kaksikon osalta poliisi kuitenkin löysi paljon muita teletunnistetietoja, joista voi päätellä että miehet ovat olleet viestinvaihdossa jopa runsaasti.

Lopulta tammikuun viimeisenä iltana tekijä ryhtyi tuumasta toimeen. Hän lähti linja-autolla Jyväskylästä Tampereelle. Matkaevääksi mies osti yhden banaanin, ja pakkasi sen pussiin.

Tampereelle mies saapui tiistain puolella hieman ennen yhtä. Asemalta hän käveli Viialaan. Hieman aamukuuden jälkeen mies laittoi vaatteidensa päälle aamutakin ja piilotti sinne muovikuula-aseen, veitsen ja nippusiteitä. Kohta hän soitti uhrin ovikelloa esittäytyen naapurina, joka on kadottanut kotiavaimensa ja olisi tarvetta soittaa huoltomiehelle.

Väkivalta asunnossa kesti alle tunnin. Naapuri havaitsi aamuseitsemän jälkeen pihamaalla tilanteen, jossa alaston mies makasi maassa ja toinen mies hakkasi tätä silmittömästi.

Hätäkeskus sai ilmoituksen kello 7.16. Ilmoitus kirjattiin pahoinpitelynä, joten partio saapui paikalle vasta kahdeksan aikoihin. Partio havaitsi nopeasti, että verijäljistä päätellen kyse olikin vakavammasta rikoksesta. Uhri löytyi asunnosta: hänet oli surmattu yhteensä 40 veitseniskulla.

Muovikuula-ase löytyi asunnosta, banaanipussista. Sen perusteella tekijä tavoitettiin Jyväskylästä seuraavana iltana ja vangittiin.

Motiivi tilaustyöstä valkeni lähipäivien aikana.