Näin ohjeistavat nuoret viestintäkouluttajat poliitikkoja: ”Reipas ilmaisu on kaikkein parasta”

Näkökulma: Viestinnän ongelmiin kannattaa hakea rohkeasti ratkaisuja, sanovat tamperelaiset Kirsi Lempola ja Zaida Harikko.

Kirsi Lempola ja Zaida Harikko kannustavat myös poliitikkoja rohkeampaan viestintään. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Viestinnän vaikutukset näkyvät tänä päivänä laajasti yhteiskunnassa: viimeisin esimerkki nähtiin viime viikon perjantaina, kun valtionvarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) päätti tehdä viestintäkurssituksestaan nousseen jälkipyykin seurauksena omat ratkaisunsa, ja ilmoitti eroavansa tehtävästään.

Vielä saman päivän aamuna tamperelaiset viestintäkouluttajat ja viestintäopiskelijat Kirsi Lempola ja Zaida Harikko eivät ratkaisusta olleet tietoisia, mutta olivat kyllä kiinnittäneet ministerien viestinnällisiin eroihin huomiota.

– Yleisesti voisi sanoa, että viestinnän koulutusta pitäisi olla tarjolla ihan kaikille ja matalalla kynnyksellä. Poliitikon tehtävä on vaativa ja rooli tiukka, joten se aiheuttaa entisestään paineita, minkä takia on ymmärrettävää, että Kulmuni halusi kouluttautua.

– Turhaan pönötykseen ei kannata lähteä mukaan ollenkaan, vaan jos intohimoa on, se saa näkyä ilmaisussa oikein reippaasti.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) viestintää on pidetty yleisesti varsin onnistuneena, vaikka jotkut ovat kokeneet selkeän ilmaisun myös turhankin rautalangasta väännettynä.

– Marinin osalta pitää muistaa se, että hän on pääministeri ja pääministerin pitää puhutella koko kansaa. Silloin viestinnän tulee olla lähtökohtaisesti tasa-arvoista ja sellaista, että se ottaa huomioon jokaisen potentiaalisen kuuntelijan. Tämä lähtökohta korostuu entisestään korona-aikana, Harikko huomauttaa.

Nuoret naiset ovat viestinnän ammattilaisina vasta uransa alkutaipaleella. Näkemyksiä viestintään liittyen on kuitenkin paljon ja innokas ote asiaan on tullut tutuksi tähän asti Ilmaisuvaivoja -podcastin kautta. Siinä Lempola ja Harikko käsittelevät erilaisia viestinnällisiä pulmakysymyksiä reippaalla tyylillä.

– Lähtökohta oli sellainen, että haluttiin pieruhuumoria mukaan. Arjen pieniä viestinnällisiä lipsautuksia, joista helposti nousee turhankin elämää suurempia asioita. Punainen lanka on se, että jokainen mokaa eikä virheitä kannata liiaksi pelätä, riittää kun on oma hyvä itsensä, Lempola kuvailee.

Tulevaisuudessa jatkuu moni asia: opinnot Tampereen yliopistossa, podcast mutta myös viestinnän koulutusten tarjoaminen. Oman yritystoiminnan perustaminen kiinnostaa samaten.

Ilmaisuvaivoja

Kirsi Lempolan ja Zaida Harikon toimittama podcast, joka pyrkii käsittelemään viestinnällisiä ongelmia ”vahvan pieruhuumorin” avustuksella.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut