Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hervannan Jounista tuli itsepuolustuslajin tekijämies – Siinä samassa kukistui myös kolme syöpää

Harvemmalle meistä näy niin, että urheiluharrastus puraisee ihan toden teolla 40 vuoden iässä. Niin kävi kuitenkin tamperelaiselle Jouni Themanille, joka oli päättänyt aloittaa viimeistään mainitussa iässä säännöllisen liikunnan. Mies oli toki harrastanut jossain määrin liikuntaa nuorempanakin, mutta säännöllisyyttä siinä ei välttämättä ollut.

Sitten Theman löysi lajikseen krav magan, suositun itsepuolustuslajin. Harrastus tuli jäädäkseen ja Theman innostui siitä niinkin paljon, että suoritti neljä vuotta sitten lajissa mustan vyön.

– Vyökokeessa oli sellainen lähtökohta, että kädet olivat periaatteessa heittokelvottomat. Kokeessa oli kuitenkin mukana heitto, ja totta kai heitin, nyt 63-vuotias Theman kertoo rauhallisesti Tamperelaiselle puhelimitse.

Tällaiset fyysiset vaivat ovat olleet Themanin sairaskertomuksessa kuitenkin pienessä roolissa. Eniten hiljaiseksi vetää se tieto, että Theman on sairastanut kolme syöpää, joista jokainen on ollut vieläpä eri kohdassa. Kaikista mies on myös selvinnyt.

– Syövät ovat tietysti laittaneet miehen harjoitustauolle, mutta muuten olen ollut erityisen tyytyväinen etenkin syöpähoitoihin, jotka ovat kehittyneet viime vuosinakin valtavasti. Toki oli sekin tärkeä asia, että viimeisessä syöpäkontrollissa löydettiin aikoinaan imusolmukesyöpä. Oli keskeisen tärkeää, että se paikallistettiin siinä vaiheessa ja hoidot aloitettiin heti, Theman kuvaa.

Krav magassa Theman arvostaa erityisesti sitä, että se on ohjattua urheilua.

– Ei tarvitse ajella itse, kun joku kertoo mitä milloinkin tehdään. Se ei ollut lajivalinnassa mikään olennainen lähtökohta, mutta on helpottanut osaltaan sen omaksumista.

Lisäksi lajissa Themania viehättää sekin, että kysymyksessä on nimenomaan itsepuolustuslaji: ei siis kamppailulaji.

– Se tarkoittaa sitä, että sääntöjä ei ole. Homma perustuu puhtaasti hyökkäykseen. Toki silläkään tapaa ei kannata ajatella, että kaikki käy, ajatuksen pitää olla mukana. Harrastajan kehittyessä hyökkäysosasto kehittyy.

Theman kertoo lajitaustastaan mielellään.

– Tiedän, että monet miettivät että miten sitä liikkuisi kun ikää tulee lisää. Toivottavasti voin innostaa osaltani muita.