Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viialan tilaussurman oikeuskäsittely päättyi Tampereella – Tekijä välttää vankilan vain yhdellä tavalla

Tampereen Viialan Vasaratiellä tammikuussa tapahtuneen surmatyön oikeuskäsittely päättyi Tampereella. Aluesyyttäjä Siina Simola vaatii syytetylle tekijälle, 19-vuotiaalle Jyväskylässä asuvalle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Mies on tunnustanut teon esitutkinnassa.

Tekijä on vedonnut omassa puolustuksessaan hätävarjeluun: tekijän mukaan tilanne eskaloitui siinä määrin uhrin päästessä irti nippusiteistä, että hän oli käyttänyt teräasetta ikään kuin pakkotilanteessa. Uhrista löytyi 40 pisto- ja viiltohaavaa. Yksi viilto oli katkaissut miehen kaulavaltimon. Hätäkeskukseen asiasta ilmoituksen tehnyt nainen kertoi ensimmäisessä hätäkeskuspuhelussa nähneensä pihamaalla alastoman miehen, jota toinen mies takoi silmittömästi. Nainen ei aamun pimeässä erottanut, löikö mies tätä nyrkillä vai teräaseella.

Tekijä välttää vankilatuomion yhdellä tavalla. Syyttäjä Siina Simolan mukaan on perusteltua, että miehelle tehdään mielentilatutkimus. Jos mies todetaan siinä syyntakeettomaksi, häntä odottaa pakkohoito.

Mies on kertonut esitutkinnassa kokeneensa voimakasta halua tappaa ihminen 15-vuotiaasta saakka. Mies oli haaveillut palkkamurhaajana jopa ammatin tasolle asti jo pidemmän aikaa, ja kaupitellut omia palvelujaan teeman osalta.

Uhrin 20-vuotiasta poikaa uhkaa samaten elinkautinen vankeusrangaistus. Hänelle ei lähtökohtaisesti olla esittämässä mielentilatutkimusta. Kuulustelujen perusteella poikaa oli tilaustyöhön liittyen motivoinut hankala isäsuhde sekä lähiomaista odottava perintöosuus. Poika oli lupaillut teosta tekijälle ensin 250 euroa, mutta perintöosuuden saatuaan hän voisi maksaa teosta 10 000 euroa. Lisäksi pojan elämään vaikutti esitutkinnassa kuultujen todistajien mukaan myös hormonien käyttö – poika oli baarireissujen jälkeen potkinut ja vahingoittanut isänsä hänelle ostamaa autoa. Poika itsekin myönsi hormonien käytön kuulusteluissa. Pojan mukaan hormonien vaikutuksia liioitellaan.

Muuten poika kiistää syytteet kokonaisuudessaan. Hän pitää uhrin puheita "tämän omana fantasiana".