Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Kannattaa miettiä kahdesti, ennen kuin lähdet näpistelemään – Se voi vaikuttaa jatkossa haitallisesti aseluvan tai vartijaluvan saamiseen

Näpistyksestä tulleesta rangaistuksesta voi olla kauaskantoiset seuraukset elämää ajatellen. Useampi näpistysrikos voi vaikuttaa esimerkiksi aseluvan, järjestyksenvalvojaluvan tai vartijaluvan saamiseen, huomauttaa Sisä-Suomen poliisi tiedotteessaan.

Poliisilla on oikeus rekisteröidä näpistyksestä epäillyn sormenjäljet ja kuvata hänet poliisin tuntomerkkirekisteriin. Joissakin tilanteissa vähäarvoisenkin esineen vieminen voidaan katsoa olevan varkautta, ja siitä on ankarammat seuraukset.

Sisä-Suomen poliisille on tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä ilmoitettu 2838 näpistyksestä tai sellaisen yrityksestä. Päivää kohden se tekee vähintään 18 ilmoitusta näpistyksestä.

Tampereella poliisille on ilmoitettu tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä 1310 näpistyksestä tai sellaisen yrityksestä. Seuraavaksi eniten näpistyksiä on Pirkkalassa 94, Lempäälässä 89, Nokialla 81, Ylöjärvellä 73, Kangasalla 46, Jämsässä 45 ja Sastamalassa 32.

Yleisimmät näpistyskohteet ovat alkoholi, elintarvikkeet, kosmetiikka ja vaatteet. Esimerkiksi eilen poliisille ilmoitettiin näpistyksistä, joissa on viety väkevää alkoholia, siideriä, lonkeroa, olutta, suklaata, irtokarkkeja, deororantteja, partakoneen teriä ja kehäkukan taimia.

Näpistelijälle annetaan sakko, jos vahingon kärsinyt ei vaadi korvausta. Useimmiten yritykset kuitenkin vaativat korvausta, ja asia menee kirjalliseen menettelyyn. Jos epäilty kiistää näpistyksen, asia päätyy julkiseen oikeuskäsittelyyn. Se on kaikille avoin.