Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yöllinen matka Jyväskylästä Tampereelle päättyi silmittömään veritekoon – Aamukuudelta pahaa-aavistamaton mies avasi oven kylpytakkiin pukeutuneelle nuorukaiselle, joka esitti avaimensa kadottanutta naapuria

Täältä hengenlähtöpalveluita. Eutanasiaa: vapaaehtoista tai vastentahtoista? Uhkaako joku turvallisuuttasi?

Muun muassa näillä sanoin 19-vuotias Jyväskylässä asunut mies kaupitteli haavettaan suorittaa palkkamurha internetin Tor-verkossa syksyllä 2019. Aluesyyttäjä Siina Simolan mukaan ilmoitukseen tarttui lopulta 20-vuotias Raumalle muuttanut mies, jolla oli intressi saada oma isänsä hengiltä. Motiivina oli toisaalta odottava perintöosuus, toisaalta pettymys isänsä alkoholismiin. Siitäkin huolimatta, vaikka isän kerrottiin sittemmin raitistuneen.

Aluesyyttäjä Siina Simola vaatii molemmille elinkautisia vankeusrangaistuksia.

Tammikuun viimeisenä maanantai-iltana 19-vuotias lähti matkalle Jyväskylästä, viimeisellä myöhäisillan bussilla kohti Tamperetta. Auto oli perillä hieman puolenyön jälkeen, josta matka jatkui kohti Tampereen Viialan kaupunginosaa kävellen. Nuorukainen oli varustautunut: kassista löytyi kylpytakki, veitsi, vaijerisaha ja kuula-ase. Osan näistä tavaroista mies oli ostanut edeltävänä päivänä Jyväskylästä. Mies tallentui valvontakameroihin niin Jyväskylän matkakeskuksessa kuin perillä Tampereen linja-autoasemallakin.

Matkalle mies on ostanut myös banaanin. Ostotoimenpide osoittautuu sittemmin varsin tärkeäksi poliisin tutkimuksissa.

Viialaan mies saapui lopulta hieman ennen neljää. Mies ehti olla väijyksissä Vasaratiellä parisen tuntia, kunnes oli aika laittaa suunnitelma täytäntöön. Miehellä oli varmuus siitä, että uhri olisi yksin asunnossa.

Uhri oli tammikuun viimeisenä tiistaiaamuna kuuden aikoihin hereillä, polki kuntopyörää asunnossaan ja soitti avovaimolleen, joka oli matkoilla ulkomailla. Viimeiseksi jäänyt WhatsApp-puhelu kirjattiin kello 6.12.

Hetken päästä ovikello soi. Oven takana oli kylpytakkiin pukeutunut nuorimies, joka kertoi hukanneensa avaimensa ja hänen pitäisi lainata puhelintaan, jotta voisi ilmoittaa asiasta huoltomiehelle.

Tämän jälkeen asunnossa alkoi nopeasti tapahtua. Ensin tekijä uhkasi uhria airsoft-pistoolilla, sitten sitoi tämän nippusiteillä. Tilanne eskaloitui, kun uhri pääsi irti nippusiteistä. Uhri yritti puolustautua. Seurasi silmitön veriteko, joka jatkui ulkona uhrin yrittäessä paeta. Uhrista löytyi lopulta 40 pisto- ja viiltohaavaa.

Mies kuoli vammoihinsa hieman aamuseitsemän jälkeen.

Poliisi pääsi tekijän jäljille nopeasti. Mies oli yrittänyt siivota asunnosta jälkiään, mutta ei onnistunut siinä kovin hyvin. Poliisin tutkijat löysivät paikalta muun muassa jyväskyläläisen kaupan muovikassiin pakatun airsoft-pistoolin. Pussi on sama, johon tekijä on edeltävänä iltana pakannut banaanin. Moni muukin asia kieli siitä, että teon jälkeen käyttäytyminen oli erittäin hermostunutta.

Tekijä otettiin kiinni Jyväskylästä tiistaina. Hän oli ehtinyt käydä paikkauttamassa sormeen tulleen haavan, joka mitä suuremmalla todennäköisyydellä syntyi Vasaratiellä veriteon uhrin puolustautuessa viimeisillä voimillaan.

Maanantaiaamuna Pirkanmaan käräjäoikeudessa uhrin poika, murhan yllytyksestä syytetty 20-vuotias kiistää täysin syyllistyneensä mihinkään syytteissä mainittuun asiaan. Hän pitää tekijän lausuntoa "tekijän omana fantasiana".