Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa

Valtakunnallinen sinileväseuranta on alkanut. Pirkanmalla levätilannetta seurataan viikoittain 43 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti.

Tänä kesänä leväseurannassa on mukana kaksi uutta paikkaa: Parkanossa Kirkkojärven terveystalon uimaranta ja Parkanojärven Yliskylän uimaranta. Parkanon Kuivasjärven leväseurantapaikkaa ei enää tänä vuonna seurata.

Kuntien viranomaisten lisäksi tänä kesänä Suomen rotarit keräävät tietoa sinilevistä noin sadalla havaintopaikalla Suomessa. Pirkanmaalla näitä paikkoja on kaksi, Mänttä-Vilppulassa Keurusselän Iso-Riihisaari ja Näsijärven Käälahti Tampereella.

Tampereella uimarantojen karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta.

Leväseurannan ensimmäisellä viikolla ei havaittu sinileviä. Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä. Sisävesissä tavattavat sinilevälajit voivat tuottaa myrkkyjä, ja sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos veden seassa näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan silloin, kun vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Sinilevää sisältävää vettä ei myöskään pidä käyttää löylyvetenä saunassa, koska myrkyt voivat vaikuttaa voimakkaasti hengitysteihin joutuessaan. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida.