Kielen siniseksi värjäävistä, vadelman makuisista Vidal Dipper XL -toffeetangoista ei Tullilaboratorion tutkimuksissa ole toistaiseksi ilmennyt mitään viitteitä esimerkiksi väriaineen määräystenvastaisesta käytöstä. Dipperin on epäilty aiheuttavan vatsavaivoja, ihottumaa ja päänsärkyä.
– Epäilykset ovat kohdistuneet vadelman makuisen sinisen Dipper XL -makeisen sisältämään väriin E133. Kyseessä on tällaisen makeisen valmistuksessa sallittu väriaine, jolle on lainsäädännössä asetettu enimmäismääräksi 300 mg/kg. Tähän mennessä tutkimuksissa ei ole ilmennyt mitään viitteitä värin määräystenvastaisesta käytöstä, kertoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.
– Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta, jatkaa Neffling.
Mahdollisesti Dipperin lapsille aiheuttamat pahoinvointioireet nousivat keskusteluihin sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa ja lisää näkyvyyttä asia sai suositun Kemikaalicocktail-blogisivuston kautta.
Tämän jälkeen Ruokavirasto pyysi maahantuojia ja vähittäismyyjiä lopettamaan Dipper-toffeetankojen myynnin toistaiseksi. Kuluttajia suositeltiin välttämään tuotteen syömistä toistaiseksi. Ruokaviraston tietoon oli tullut tapauksia, joissa kuluttajat olivat saaneet erilaisia oireita syötyään Vidal Dipper XL Vadelma -toffeetankoja. Oireita olivat olleet esimerkiksi vatsavaivat, ihottuma ja päänsärky.
– Toistaiseksi ei tiedetä syytä oireisiin eikä niiden yhteyttä Dipper-patukoihin voida varmentaa, sanottiin Ruokaviraston tiedotteessa.
Tulli voi kieltää tuotteen markkinoille saattamisen, jos siinä todetaan elintarvikelainsäädännön vastaisuutta. Tullin toimivalta ulottuu vain siihen tuote-erään, josta on ollut tutkittavana näyte. Ruokavirasto päättää mahdollisista muista toimenpiteistä, kuten esimerkiksi tuotteiden takaisinvedosta.