Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi MAL-sopimus syntyi: Nokian asemanseudun kehittämiseen myönnettiin tuntuva rahoitus

Valtion ja suurten kaupunkiseutujen kuntien välillä on saavutettu neuvottelutulokset uusista maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksista. Valtion ja Tampereen kaupunkiseudun MAL-sopimuksen 2020–2023 neuvottelutulos valmistui 29.5. ja tuli julkiseksi 2. kesäkuuta.

Sopimuksen voimaantulo vaatii seutuhallituksen, kuntien valtuustojen ja valtioneuvoston hyväksynnän.

MAL-sopimuksen yhtenä keskeisenä hankkeena on Tampereen seudun lähijunaliikenteen jatkokehittäminen. Tähän sisältyvät myös investoinnit Nokian, Tampereen Tesoman sekä Lempäälän asemiin. Tavoitteena on vakiinnuttaa lähijunaliikenne pitkällä aikavälillä.

– Nokian kannalta MAL-sopimusneuvotteluiden lopputulos on erittäin hyvä. Sopimus tuo asemanseudun kehittämiseen merkittävästi lisää resursseja. MAL-sopimuksen tavoitteena on myös Nokialle tärkeän lähijunaliikenteen jatkumisen turvaaminen tuleville vuosille, sanoo Tampereen kaupunkiseudun neuvotteluryhmään kuulunut Nokian kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen.

Nokian asema-alueen kehityshanke suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä valtion kanssa. Uuden matkakeskuksen, toisen asemalaiturin ja ratapihan suunnittelukustannusten arvioidaan olevan noin 300 000 euroa, josta valtion osuus on 50 prosenttia ja enintään 150 000 euroa.

Toteutuksen kustannusarvio on noin 3,7 miljoonaa euroa, josta valtion osuus 50 prosenttia ja enintään 1,85 miljoonaa euroa.

Niemisen mukaan Nokian nykyisen rautatieaseman ympäristöön suunnitellaan uutta matkakeskusta, joka toimii tulevaisuudessa kaupungin joukkoliikenteen solmukohtana. Tuleva matkakeskus palvelee lähi- ja kaukojunia, linja-autoja, yksityisautoja, jalankulku- ja pyöräilyliikennettä sekä liityntäpysäköintiä.

Matkakeskuksen läheisyyteen on suunnitteilla myös uusia kerrostaloja.