Hamstratut kirjat alkavat palautua hyllyihin – Tampereen kirjastoihin palautettiin yhden päivän aikana liki 20 000 lainaa

Ensimmäisten joukossa maanantaina pääkirjasto Metsoon mennyt Veikko Mäkipää luki kirjaston sulkuaikana omia kirjoja ja pyöräili. Riina Haapala

Riina Haapala

Tampereen kirjastot avasivat ovensa maanantaina. Avoinna ovat kaikki paitsi Koukkuniemen kirjasto.

Ensimmäisenä päivänä kirjastoissa oli kävijöitä hieman tavallista kesämaanantaita vähemmän: esimerkiksi pääkirjasto Metsossa kävi parituhatta ihmistä. Palautuksia tuli kuitenkin runsaasti, yhteensä lähes 20 000 kappaletta.

Kirjastoissa ovat käytössä lähes kaikki palvelut, mutta rajoitetusti.

– Esimerkiksi lehtisalissa on harvennettu tuoleja niin että turvavälit säilyvät, kertoo Tampereen kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg.

Myös pääkirjasto Metson kahvilassa asiakaspaikkojen määrää on vähennetty ja buffetlounaan sijaan myydään valmiiksi pakattuja lounaita. Irtotavarat kuten lelut ja palapelit on siivottu kirjastoista pois. Myöskään pelihuoneet ja pelikoneet eivät ole käytössä. Asiakastietokoneiden käyttöaikoja on muutettu niin, että koneen voi varata käyttöönsä maksimissaan tunniksi. Muutos on tehty, jotta mahdollisimman moni pääsee hoitamaan asioita kirjaston koneille. Lisäksi koneita on turvavälien vuoksi käytössä normaalia vähemmän.

Omatoimiaukioloajat eivät ole toistaiseksi käytössä. Lindberg kertoo, että tämä johtuu aluehallintoviraston ohjeistuksesta.

– Aluehallintovirasto katsoo, että jos ei ole henkilökuntaa paikalla, ei pystytä takaamaan turvavälejä ja hygieniatasoa omatoimikirjastoissa. Niissä on kuitenkin lisätty aukioloja, jolloin henkilökunta on paikalla.

Tätä on odotettu! – Tampereella jonotettiin kirjaston aukeamista

Kirjastot suljettiin maaliskuun puolivälissä nopealla aikataululla. Lindberg kertoo, että samalla kun hamstrattiin vessapaperia, hamstrattiin myös kirjoja.

– Silloin lainattiin niin paljon kuin sielu sietää. Kiinnimeno tuli varsin nopeasti ja kaikki, jotka tiedon saivat, tulivat ja hamstrasivat kirjoja.

Sulkua edeltävänä päivänä kirjastoissa oli valtava lainauspiikki: maanantaina 17.3. Tampereen kirjastoissa ja kirjastoautoissa lainattiin aineistoa yhteensä 23 286 kappaletta, kun vertailupäivänä eli vielä niin sanottuna tavallisena maanantaina 9.3. lainattiin 9 841 kappaletta. Kirjastot ovat sulkuaikana muistuttaneet e-kirjojen lainausmahdollisuudesta ja tarjonneet myös e-lehtiä.

– Niiden käyttö on noussut, mutta on paljon lukijoita, jotka haluavat perinteisen kirjan. Moni on kuitenkin ottanut digiloikan, kun ei ole ollut muuta tarjolla.

Kirjastot saivat aloittaa uloslainauksen toukokuun puolivälissä. Lindbergin mukaan uloslainaus sujui hyvin, mutta kirjastoissa oli yllättävän hiljaista.

– Odotimme suurempaa ryntäystä, mutta jonoja ei muodostunut.

Tampereen kirjastoissa on edelleen tuhansia varauksia ja Lindberg toivoo, että niitä haettaisiin. Kävijämääriä on kuitenkin vaikea ennustaa.

– Asiakkaista suuri osa on sellaisia, jotka eivät lainaa vaan käyttävät muita palveluja. Varmasti vilkkaampaa tulee olemaan kun luku- ja lehtisalit ja kahvilat avataan, Lindberg arvioi.

Kirjastoja on kuitenkin kaivattu ja siitä on tullut säännöllisesti palautetta myös kirjastoille.

– Meillä on yli 2,5 miljoonaa kävijää Tampereella. Kyllä se kertoo, että ollaan kaivattu ja yksi kaupungin käytetyimpiä palveluita. Korona saattaa tehdä sen, että kävijämäärä laskee ja sama saattaa olla edessä muillakin palveluilla kuten museoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 2. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 3. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 4. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 7. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 8. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 11. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.