Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hamstratut kirjat alkavat palautua hyllyihin – Tampereen kirjastoihin palautettiin yhden päivän aikana liki 20 000 lainaa

Tampereen kirjastot avasivat ovensa maanantaina. Avoinna ovat kaikki paitsi Koukkuniemen kirjasto.

Ensimmäisenä päivänä kirjastoissa oli kävijöitä hieman tavallista kesämaanantaita vähemmän: esimerkiksi pääkirjasto Metsossa kävi parituhatta ihmistä. Palautuksia tuli kuitenkin runsaasti, yhteensä lähes 20 000 kappaletta.

Kirjastoissa ovat käytössä lähes kaikki palvelut, mutta rajoitetusti.

– Esimerkiksi lehtisalissa on harvennettu tuoleja niin että turvavälit säilyvät, kertoo Tampereen kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg.

Myös pääkirjasto Metson kahvilassa asiakaspaikkojen määrää on vähennetty ja buffetlounaan sijaan myydään valmiiksi pakattuja lounaita. Irtotavarat kuten lelut ja palapelit on siivottu kirjastoista pois. Myöskään pelihuoneet ja pelikoneet eivät ole käytössä. Asiakastietokoneiden käyttöaikoja on muutettu niin, että koneen voi varata käyttöönsä maksimissaan tunniksi. Muutos on tehty, jotta mahdollisimman moni pääsee hoitamaan asioita kirjaston koneille. Lisäksi koneita on turvavälien vuoksi käytössä normaalia vähemmän.

Omatoimiaukioloajat eivät ole toistaiseksi käytössä. Lindberg kertoo, että tämä johtuu aluehallintoviraston ohjeistuksesta.

– Aluehallintovirasto katsoo, että jos ei ole henkilökuntaa paikalla, ei pystytä takaamaan turvavälejä ja hygieniatasoa omatoimikirjastoissa. Niissä on kuitenkin lisätty aukioloja, jolloin henkilökunta on paikalla.

Tätä on odotettu! – Tampereella jonotettiin kirjaston aukeamista

Kirjastot suljettiin maaliskuun puolivälissä nopealla aikataululla. Lindberg kertoo, että samalla kun hamstrattiin vessapaperia, hamstrattiin myös kirjoja.

– Silloin lainattiin niin paljon kuin sielu sietää. Kiinnimeno tuli varsin nopeasti ja kaikki, jotka tiedon saivat, tulivat ja hamstrasivat kirjoja.

Sulkua edeltävänä päivänä kirjastoissa oli valtava lainauspiikki: maanantaina 17.3. Tampereen kirjastoissa ja kirjastoautoissa lainattiin aineistoa yhteensä 23 286 kappaletta, kun vertailupäivänä eli vielä niin sanottuna tavallisena maanantaina 9.3. lainattiin 9 841 kappaletta. Kirjastot ovat sulkuaikana muistuttaneet e-kirjojen lainausmahdollisuudesta ja tarjonneet myös e-lehtiä.

– Niiden käyttö on noussut, mutta on paljon lukijoita, jotka haluavat perinteisen kirjan. Moni on kuitenkin ottanut digiloikan, kun ei ole ollut muuta tarjolla.

Kirjastot saivat aloittaa uloslainauksen toukokuun puolivälissä. Lindbergin mukaan uloslainaus sujui hyvin, mutta kirjastoissa oli yllättävän hiljaista.

– Odotimme suurempaa ryntäystä, mutta jonoja ei muodostunut.

Tampereen kirjastoissa on edelleen tuhansia varauksia ja Lindberg toivoo, että niitä haettaisiin. Kävijämääriä on kuitenkin vaikea ennustaa.

– Asiakkaista suuri osa on sellaisia, jotka eivät lainaa vaan käyttävät muita palveluja. Varmasti vilkkaampaa tulee olemaan kun luku- ja lehtisalit ja kahvilat avataan, Lindberg arvioi.

Kirjastoja on kuitenkin kaivattu ja siitä on tullut säännöllisesti palautetta myös kirjastoille.

– Meillä on yli 2,5 miljoonaa kävijää Tampereella. Kyllä se kertoo, että ollaan kaivattu ja yksi kaupungin käytetyimpiä palveluita. Korona saattaa tehdä sen, että kävijämäärä laskee ja sama saattaa olla edessä muillakin palveluilla kuten museoilla.