Korona lisäsi kotihälytysten määrää Tampereella – Samaan aikaan turvakotien käyttö väheni huomattavasti

Ristiriita: Jos meidän turvakotimme ovat täynnä, voimme ohjata asiakkaita muihin turvakoteihin Suomessa, sanoo Tampereen Ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Maria Länsiö.

Maria Länsiö ja Milka Suuniittu-Sakari ovat miettineet, mistä johtuu Tampereen Ensi- ja turvakodin vähäinen käyttöaste kuluneen koronakevään aikana. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Korona-aika on lisännyt kotihälytysten määrää Sisä-Suomen poliisin toimialueella. Poliisin tilastoista selviää, että helmikuun lukema (316 kotihälytystä) on maaliskuussa noussut lukemaan 362 ja huhtikuussa kotihälytyksiä on ollut jo 398 kappaletta. Toukokuun 26. päivään mennessä toukokuun kertymä on ollut 335 kotihälytystä.

Kotihälytyksiin lasketaan esimerkiksi perheväkivallan, häiritsevän henkilön tai yleensä häiritsevän metelin aiheuttama poliisin hälytystehtävä.

– Tarkempaa analyysia poliisi ei ole tehtävien jakautumisesta tehnyt. Lähes poikkeuksetta kotihälytysten korkeimmat lukemat sijoittuvat viikonloppuihin tai juhlapyhiin, kertoo Sisä-Suomen poliisin rikosylikonstaapeli Juha Ahola.

Samaan aikaan Tampereen Ensi- ja turvakodissa niin Petsamon kuin Hämeenkadunkin yksiköissä asiakasmäärät ovat vähentyneet. Toiminnanjohtaja Maria Länsiöllä ja johtavalla sosiaalityöntekijällä Milka Suuniittu-Sakarilla on sellainen epäilys, että potentiaalisen asiakkaan kynnys ottaa yhteyttä on koronan aikana noussut.

– Toukokuussa täyttöaste on ollut jopa 40 prosenttia pienempi vuotta aiempaan tilanteeseen verrattuna. Meillä on ollut siitä asiasta huolikin että mistä oikein on kyse, Suunittu-Sakari sanoo.

Viime vuonna täyttöaste oli koko vuoden ajan erilaista tasoa. Suuniittu-Sakari kertoo, että vuoden aikana yhteensä 225 asiakasta jouduttiin ohjaamaan muualle, koska molemmat Tampereen-yksiköt olivat täynnä.

– Meillä on kuitenkin velvoite hoitaa asiakkaalle turva, mikäli oman kaupungin yksiköt ovat täynnä. Siitä ei ole pelkoa, että kukaan jää tyhjän päälle. Jos meidän turvakotimme ovat täynnä, voimme ohjata asiakkaita muihin turvakoteihin Suomessa, esimerkiksi Porissa on yleensä tilaa. Kukaan ei jää yksin, Länsiö huomauttaa.

Naisten mukaan väkivallan kierre toistuu vuodesta toiseen samantapaisena: se voi alkaa niin hienovaraisena, ettei sitä heti tunnista väkivallaksi. Se voi olla esimerkiksi nimittelyä, alistamista ja kontrollointia.

Yleensä väkivalta suhteessa lisääntyy ja myös mahdollisesti raaistuu, ellei siihen puututa. – Ensimmäistä lyöntiä ei kenenkään kannata jäädä odottamaan. Mikäli olosuhde alkaa näyttää siltä, että turva on perusteltua, tänne on suositeltavaa silloin hakeutua, Suuniittu-Sakari kuvailee.

– Kantasuomalainen väkivalta ei ole sellaista, että ajetaan perhe humalassa hankeen, sitä on kaikkiaan hyvin monta laatua. Päihteitäkin on nykyisin kuvioissa paljon muutakin kuin vain alkoholia, hän jatkaa.

Ja sitten on kunniaväkivalta. Maahanmuuttaja-asiakkaita on asiakaskunnassa Länsiön mukaan yhteensä 30 prosenttia.

– Se joskus herättää huomiotakin, että ”niinkin paljon”. Siihen vastaan, että sitä muuta on sitten 70 prosenttia, Länsiö kertoo.

Petsamossa oli viime vuoden aikana turvakotiasiakkaana yhteensä kymmenen miestä.

Poikkeusajan jälkeen

Mitä tapahtuu kun korona on ohi?

Maria Länsiö ja Milka Suuniittu-Sakari sanovat hieman jännittävänsäkin sitä aikaa, kun koronapandemia on lopulta voitettu kanta.

– Mitä sitten tapahtuu avuntarpeen osalta? Se on ihan mahdollista, että jos korona-aika on nostanut kynnystä hakea apua, tilanne muuttuukin yhtäkkiä kun poikkeusaika on päättynyt, Suuniittu-Sakari pohtii.

Petsamon turvakoti on keskellä rauhallista omakotialuetta, Hämeenkadun yksikkö taas keskustan vilinässä. Länsiö sanoo, että Petsamossa on muutaman vuoden aikana koettu korkeintaan kymmenisen tapausta, jossa uhkaavasti käyttäytyvä henkilö olisi pyrkinyt sisään.

– Hämeenkatu on vähän levottomampi ympäristö, mutta hyvin vähän on sellaista että joku yrittäisi tänne väkisin tai kiivaassa mielentilassa sisälle. Meillä on myös mahdollisuus auttaa tätäkin henkilöä, jolla on ongelmaa aggressiivisuuden kanssa, Maria Länsiö muistuttaa.

– Turvakotien yhteystiedot ovat olleet koko ajan julkisia. Se on joskus ihmetyttänytkin ruotsalaisia kollegojamme, siellä osoitetiedot ovat salattuja. Suomessa uskotaan, että väkivaltaa ehkäisee parhaiten yhteistyö kaikkien osapuolten kanssa, Suuniittu-Sakari jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 2. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 3. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 4. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 7. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 8. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 11. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 12. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 15. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.