Suosituimmat mökkipaikkakunnat perivät mökkeilijöiltä kunnallisia maksuja jopa moninkertaisesti verrattuna vähemmän suosittuihin, selviää Omakotiliiton tutkimuksesta.
Kunnallisissa maksuissa on enimmillään eroa 610 euroa vuodessa. Kunnallisista maksuista tarkasteltiin kiinteistöveroa, sähkömaksua ja jätemaksua. Tarkastelussa oli 20 suurinta mökkipaikkakuntaa.
Tutkimuksen kallein mökkikunta oli Savonlinna, jossa mökkeilijän maksettavaksi kertyy kunnallisia maksuja 1 117 euroa vuodessa. Porukan vähiten maksuja keräävässä Oulussa summa on 507 euroa. Oulussa esimerkiksi mökin kiinteistövero on tutkimuksen ainoana valtion asettamalla alarajalla eli 0,93 prosenttia. Vaihteluväli on 0,93–2,0 prosenttia.
Mökkeilijä maksaa eniten kunnallisia maksuja Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Kangasalla, Mäntyharjulla ja Lohjalla. Lähes samat paikkakunnat ovat myös suosituimpia mökkipaikkakuntia: vuonna 2019 eniten mökkejä oli Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Lohjalla, Savonlinnassa ja Hämeenlinnassa.
Tutkimuksessa vertailtiin mökkeilyn kustannuksia 50 neliömetrin kokoisessa ja 35 vuotta vanhassa mökissä, joka sijaitsee omalla 4 500 neliömetrin tontilla ja jota käyttää neljä henkeä kesällä. Tutkimuksessa tarkastelluissa 20 mökkikunnassa on yhteensä 130 000 mökkiä eli neljännes koko maan mökeistä.
Mökkeily on Omakotiliiton mukaan yleisesti kallistumassa. Viime vuoden tasoon verrattuna kustannukset ovat sen mukaan nousseet 3,5 prosenttia eli 27 euroa. Eniten ovat kallistuneet sähkömaksut, 4,6 prosenttia, ja jätemaksut, 4,5 prosenttia.
Omakotiliiton mielestä kuntien kannattaisi muistaa, että mökkiläiset tuovat elinvoimaa paikkakunnalle, ja pitää pakolliset kustannukset kurissa.
Liitto on huolissaan myös käynnissä olevasta jätelain uudistuksesta. Suunnitelmien mukaan kunnat eivät enää tulevaisuudessa saisi antaa kiinteistönomistajan itse järjestää jätteenkuljetusta, vaan sen järjestäisi aina kunta.
– Mökkiläisen kannalta on tärkeää, että jätteenkuljetus vastaa aitoa tarvetta. Jos jätekuljetuksen voi tilata itse, kustannukset pysyvät hallinnassa, sanoo tiedotteessa Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors.
Hänen mukaansa moni vie mökin jätepussin omaan kotiroskikseen. Rehnfors uskoo tämän saastuttavan vähemmän kuin jos pussia varten tilataan erillinen kuljetus.
– Ilmaston kannalta on haitallista, että jäteauto ajaa tyhjentämään tyhjää sekajäteroskista, Rehnfors sanoo tiedotteessa.