Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"

Tampereen Pyrinnön polkujuoksucup on kasvattanut tasaisesti suosiotaan. Heikki Virekunnas
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Polkujuoksun kasvava suosio näkyy myös Tampereella. Tampereen Pyrinnön suunnistajien edustusryhmä puuhasikin keväällä jo innolla polkujuoksucupia, joka oli tarkoitus vetää läpi huhtikuun ja toukokuun aikana kilpailumuotoisena. Lajin suosio on juoksijapiireissä ollut viime vuosina vahvassa kasvussa.

Korona kuitenkin tuli ja sotki suunnitelmat tämänkin elämänalueen suhteen – kilpailumuotoinen cup järjestetään tämänhetkisen suunnitelman perusteella elokuussa. Valmiiksi suunnitellut reitit on kuitenkin tehty tutustuttaviksi jo keväällä: harrastajan on ollut mahdollista juosta omatoiminen polkujuoksu suunnitelluilla kilpailureiteillä esimerkiksi Lamminpäässä, Niihamassa ja Kaupissa.

– Reitit on pyritty rakentamaan sillä tapaa, että niissä on monipuolisuutta ja vaihtelevia maastoja. Kangasalan Kyötikkälässä on pehmeää kangasmaastoa, kun taas Niihamasta löytyy juurakkoa ja tarkasti juostavaa pohjaa, kertoo Severi Kymäläinen Tampereen Pyrinnöstä.

Inov-8 Tampere Trail Cup -nimellä tänä vuonna järjestettävä tapahtuma on järjestetty vastaavalla konseptilla vuodesta 2014 alkaen. Suosio on kasvanut tasaisesti: ensimmäisiin kilpailuihin otti aikoinaan osaa 40-50 juoksijaa, ja määrät ovat siitä nousseet.

– Ihmiset ovat kevään aikana laittaneet lenkeistään tietoja suosittuun Strava-palveluun. Niiden tietojen perusteella on arvioitavissa, että viikkotasolla poluilla on käynyt satoja lenkkeilijöitä, Kymäläinen kertoo.

Polkujuokseminen ei sinällään ole uusi keksintö: polkujahan on ollut olemassa varmasti niin kauan kuin ihmisiäkin.

– Varmasti siinä on se, että ihmiset ymmärtävät nykyisin luonnon merkityksen. Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua, ja teknisesti polkujuoksu ei ole saman tapaan kuluttavaa kuin maanteillä lenkkeily.

Poluilla juostessa pärjää hyvin pitkälti samoilla ominaisuuksilla kuin missä tahansa muussakin juoksussa tai lenkkeilyssä. Joitain eroavaisuuksiakin kannattaa Kymäläisen mukaan ottaa huomioon.

– Ketteryyden merkitys korostuu haastavassa maastossa. Voimaa tarvitaan eri tavalla ja sitten sitä, että osaa sovittaa askeleensa oikein vaikkapa tiheässä juurakossa, Kymäläinen vertaa tapoja juosta.

Fakta

Polkujuoksu

Noussut viime vuosina suosituksi urheilulajiksi myös Suomessa.

Lajin suosio lähti kehittymään Yhdysvalloista, jossa harrastajien määrä kasvoi vuosina 2006–2012 noin puolellatoista miljoonalla.

Polkujuoksun suosiota perustellaan usein luonnonläheisyydellä ja jaloille miellyttävämmällä alustalla. Reiteissä on eroa muutamasta kilometristä yli sataan kilometriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 2. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 3. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 4. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 7. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 8. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 11. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 12. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 15. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.