Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"

Polkujuoksun kasvava suosio näkyy myös Tampereella. Tampereen Pyrinnön suunnistajien edustusryhmä puuhasikin keväällä jo innolla polkujuoksucupia, joka oli tarkoitus vetää läpi huhtikuun ja toukokuun aikana kilpailumuotoisena. Lajin suosio on juoksijapiireissä ollut viime vuosina vahvassa kasvussa.

Korona kuitenkin tuli ja sotki suunnitelmat tämänkin elämänalueen suhteen – kilpailumuotoinen cup järjestetään tämänhetkisen suunnitelman perusteella elokuussa. Valmiiksi suunnitellut reitit on kuitenkin tehty tutustuttaviksi jo keväällä: harrastajan on ollut mahdollista juosta omatoiminen polkujuoksu suunnitelluilla kilpailureiteillä esimerkiksi Lamminpäässä, Niihamassa ja Kaupissa.

– Reitit on pyritty rakentamaan sillä tapaa, että niissä on monipuolisuutta ja vaihtelevia maastoja. Kangasalan Kyötikkälässä on pehmeää kangasmaastoa, kun taas Niihamasta löytyy juurakkoa ja tarkasti juostavaa pohjaa, kertoo Severi Kymäläinen Tampereen Pyrinnöstä.

Inov-8 Tampere Trail Cup -nimellä tänä vuonna järjestettävä tapahtuma on järjestetty vastaavalla konseptilla vuodesta 2014 alkaen. Suosio on kasvanut tasaisesti: ensimmäisiin kilpailuihin otti aikoinaan osaa 40-50 juoksijaa, ja määrät ovat siitä nousseet.

– Ihmiset ovat kevään aikana laittaneet lenkeistään tietoja suosittuun Strava-palveluun. Niiden tietojen perusteella on arvioitavissa, että viikkotasolla poluilla on käynyt satoja lenkkeilijöitä, Kymäläinen kertoo.

Polkujuokseminen ei sinällään ole uusi keksintö: polkujahan on ollut olemassa varmasti niin kauan kuin ihmisiäkin.

– Varmasti siinä on se, että ihmiset ymmärtävät nykyisin luonnon merkityksen. Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua, ja teknisesti polkujuoksu ei ole saman tapaan kuluttavaa kuin maanteillä lenkkeily.

Poluilla juostessa pärjää hyvin pitkälti samoilla ominaisuuksilla kuin missä tahansa muussakin juoksussa tai lenkkeilyssä. Joitain eroavaisuuksiakin kannattaa Kymäläisen mukaan ottaa huomioon.

– Ketteryyden merkitys korostuu haastavassa maastossa. Voimaa tarvitaan eri tavalla ja sitten sitä, että osaa sovittaa askeleensa oikein vaikkapa tiheässä juurakossa, Kymäläinen vertaa tapoja juosta.

Fakta

Polkujuoksu

Noussut viime vuosina suosituksi urheilulajiksi myös Suomessa.

Lajin suosio lähti kehittymään Yhdysvalloista, jossa harrastajien määrä kasvoi vuosina 2006–2012 noin puolellatoista miljoonalla.

Polkujuoksun suosiota perustellaan usein luonnonläheisyydellä ja jaloille miellyttävämmällä alustalla. Reiteissä on eroa muutamasta kilometristä yli sataan kilometriin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut