Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tätä on odotettu! – Tampereella jonotettiin kirjaston aukeamista

Kirjastot avasivat ovensa maanantaina. Tampereella avoinna ovat kaikki kirjastot Koukkuniemen kirjastoa lukuun ottamatta.

Hieman ennen yhdeksää aamulla ensimmäiset asiakkaat olivat jo jonottamassa pääkirjasto Metson ovien takana.

Normaalisti päivittäin kirjastossa käyvä Veikko Mäkipää on odottanut kirjastojen aukeamista.

– En muista, koska on ollut näin pitkä aika, että en ole käynyt kirjastossa, Mäkipää kertoo.

Ensimmäisenä Mäkipää aikoo käydä lukemassa lehtiä ja sen jälkeen tutkia uutuuksia.

– Minulla on kotona muistilapulla ylhäällä, mitä pitäisi lainata.

Valtaosa kirjaston palveluista on normaalisti käytössä kirjastojen avaamisen jälkeen. Pieniä muutoksia on kuitenkin tehty turvallisen asioinnin takaamiseksi ja asioinnin sujuvoittamiseksi.

Pelihuoneet, lainattavat tabletit, kierrätyskirjahyllyt ja lelut on poistettu käytöstä toistaiseksi. Kirjastojen asiakaskoneiden käyttöaikoja on muutettu niin, että asiakas voi varata koneen käyttöönsä maksimissaan tunniksi. Muutos on tehty, jotta pitkän tauon jälkeen mahdollisimman moni pääsee hoitamaan asioita kirjaston koneille. Lisäksi koneita on turvavälien vuoksi käytössä jonkin verran normaalia vähemmän. Asiakkaiden toivotaan varaavan ajan asiakaskoneelle etukäteen verkossa asiakaskoneiden ajanvarausohjelmassa tai soittamalla kirjastoon.

Kirjastot saivat avata ovensa uloslainaukselle toukokuun puolivälissä. Tampereen kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindbergin mukaan uloslainaus sujui hyvin, mutta kirjastoissa oli yllättävän hiljaista.

– Odotimme suurempaa ryntäystä, mutta jonoja ei muodostunut, Lindberg kertoo.

Tampereen kirjastoissa on edelleen tuhansia varauksia ja Lindberg toivookin, että niitä haettaisiin. Lindberg arvioi, että kirjastoissa tulee olemaan vilkkaampaa nyt, kun luku- ja lehtisalit ja kahvilat avataan.