Entinen Tappara-patukka Tuukka Mäntylä ryhtyi legendaarisen kalakioskin veturiksi – "Jos en olisi voinut tai osannut taklata, hyötyni joukkueelle olisi ollut aika nimellinen"

Vanhan liiton peruspuolustaja Tuukka Mäntylä tunnetaan nyt Eurolohen omistajana. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kun tämä mies astelee Tammelantorin Eurolohen ovesta sisälle, edessä ei ole ehkä leijonanharjan mittaa pituutta, mutta kokoa, fyysisyyttä ja olemusta sen verran että miehen tunnistaa entiseksi jääkiekkoilijaksi samantien.

Uransa keväällä päättänyt Tappara-puolustaja Tuukka Mäntylä päätti jo viime vuonna ruveta legendaarisen kalaruokakioskin veturiksi.

– Jos en olisi urallani taklannut, niin mitä sitten olisin tehnyt? Paljon puhutaan siitä, ovatko taklaukset lajin kannalta sitä vai tätä, sattuuko jotain, onko loukkaantumisriskiä ja sitä ja tätä. Itse voin sanoa ihan suoraan, että ilman kykyä ja fyysisyyttä taklata minusta ei olisi ollut välttämättä hyötyä joukkueelleni kuin nimellisesti, Mäntylä sanoo rauhallisesti.

– Olen ollut lajiin aina aika pieni jätkä. Jotenkin sitä piti oppia kompensoimaan. Olen vihannut aina häviämistä, ja olen sen verran kilpailuhaluinen että en lähde alasarjoihin jäähdyttelemään. Jo varhain tajusin satsata voimatasoihin ja taklaamiseen, ja sillä pohjalla rakensin urani, Mäntylä jatkaa.

Suomessa fyysisestä pelaamisesta on käyty viime vuosina paljon keskustelua, ja Mäntyläkin on saanut omanlaisensa maineen rajujen taklausten seurauksena.

– Olen antanut, mutta myös ottanut. Olen kaiken kanssa täysin sinut. Jääkiekko on minun papereissani kontaktilaji ja sen mukaan on menty. En kanna mistään mitään kaunaa. Niin kuin huomaat, tässä on vähän olkapäät sökönä, kaikki sormet eivät toimi ihan siihen tapaan kuin pitäisi ja hampaitakin on lähtenyt, mutta hei, se on jääkiekkoa, Mäntylä sanoo ja virnistää perään.

Fyysisen pelaamisen osalta mies näki erilaista maailmaa toisaalta rapakon takana, toisaalta KHL:ssä Zagrebissa.

– Kävin Pohjois-Amerikassa nuorena poikana kääntymässä. Siellä näki jo harjoitusleirin harjoitusleirillä, kun joukkueen goonit tappelivat harjoituksissa – ja kyseessä oli vasta harjoitusleirin esileiri. Siinä tajusi aika paljon siitä, millaista kilpailu lajissa on.

– 2015-2016 pelasin Zagrebissa. Harjoituskaudella taklasin joukkueen kapteenia yksissä treeneissä. Sitten pudotettiin hanskat ja tapeltiin. Minulle se sopi, sillä en ole väistänyt koskaan kontakteja ja pelasin aina tosissani jokaikisen tilanteen. Kunnioitus tuli joukkueessa kuin joukkueessa nopeasti, kun muut huomasivat että tuo kaveri ei pelkää mitään, Mäntylä muistelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 2. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 3. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 4. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 6. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 7. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 8. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 11. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 15. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.