Kauppakamarin selvitys: Yritykset haluavat investointeja tiestöön ja rautateille

Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kauppakamarien jäsenyritykset pitävät tiestön ja raideliikenteen nopeita korjaus- ja parannusinvestointeja tehokkaana talouden elvytyskeinona. Asua selviää kauppakamarien teettämästä selvityksestä.

Nopeasti aloitettaviin tiestön korjaus- ja parannusinvestointeihin suhtautui kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemässä kyselyssä myönteisesti tai erittäin myönteisesti noin 73 prosenttia koko valtakunnan ja myös Tampereen kauppakamarin vastaajista. Ratainvestointeihin myönteisesti tai erittäin myönteisesti Tampereella suhtautui 60 prosenttia vastaajista, koko maassa 58 prosenttia.

– Tampereelle ja Pirkanmaalle tärkeitä elvytyskohteita on useita, tiehankkeista esimerkiksi Valtatie 9 Tampere–Orivesi-välillä, Vaitinaron liittymä sekä Valtatie 3 Hämeenkyröstä pohjoiseen. Koko Suomelle ja Pirkanmaalle tärkein elvytyskohde on päärata, jolta löytyy aloitusvalmiita kohteita Pasilan ja Riihimäen väliltä. Niihin investoimalla autetaan koko pääradan vaikutusaluetta, sanoo Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen tiedotteessa.

Väyläviraston julkaisusarjassa toukokuussa ilmestyi Rataverkon välityskyvyn kokonaiskuva -selvitys, joka loi käsitystä välityskyvystä ja sen haasteista nykytilanteessa sekä arvioi tilanteen kehittymistä tulevaisuudessa. Analyysien perusteella tunnistettiin sekä pienempiä parannustoimia – kuten esimerkiksi Tampere–Jyväskylä-rataosa – että laajempia kehittämiskokonaisuuksia, joilla voidaan varmistaa rataverkon toimivuus.

– Selvityksen viesti on selvä: pääradan kehittämisen suuri merkitys ja tarve. Selvityksen mukaan raideliikenteessä haastavin osuus on päärata erityisesti Helsinki–Tampere-välillä, se on yksi isoimmista ja tärkeimmistä kehittämiskokonaisuuksista. Lisäksi liikenteen kasvu keskittyy vuoteen 2030 mennessä pitkälti samoille rataosille, joilla on jo nyt paljon liikennettä ja välityskykyhaasteita. Junamäärien on ennustettu kasvavan erityisesti pääradalla Helsingistä Tampereelle sekä Helsinki–Lahti-välillä, Eskelinen sanoo.

Keskuskauppakamarin liikenteestä ja elinkeinopolitiikasta vastaava johtava asiantuntija Päivi Wood korostaa, että panostamalla tie- ja rataverkon kunnon parantamiseen saadaan tehokkaita vaikutuksia heikossa taloustilanteessa.

– Radanpidosta johtuvat ongelmat ja myöhästymiset jatkavat kasvuaan ja heikentävät ihmisten liikkumisen ja teollisuuden kuljetusten toimintavarmuutta. Jos rataverkon korjausvelan takaisinmaksua ei aloiteta, seurauksena on rataverkon rapistuminen ja Suomen kilpailukyvyn heikkeneminen rataverkkoon panostaneisiin naapurimaihin verrattuna.

Hän muistuttaa, että alkutuotannon, elintarviketeollisuuden, rakennusteollisuuden ja energiateollisuuden raaka-aineet ja tuotanto ovat eri puolilla Suomea. Kotimarkkinoiden keskeisin kuljetusmuoto on maantiekuljetukset, ja tieverkon kunnolla on suora yhteys markkinoiden toimivuuteen ja kilpailukykyyn.

Lisäksi Suomen vientikuljetukset alkavat pääosin tieverkosta ja tieverkon kunnolla on suuri merkitys viennin ja tuonnin toimivuuteen. Yksi kilpailutekijöistä kuljetuksissa on toimitusketjujen varmuus ja tehokkuus.

– Tämän takia juuri tieverkkoon suunnatut nopeat toimet ovat tärkeitä. Nyt on oikea aika lisätä panostusta tieverkon päällystämiseen sekä teiden ja siltojen kantavuutta parantaviin kohteisiin. Nopeiden hankkeiden etuna on, että investointeja voidaan tehdä joka puolella Suomea ja näin parantaa työllisyyttä ja sitä kautta koronan jäädyttämää taloutta. Viime viikolla myös EU-komissio suositteli Suomelle elvyttävää ja työllisyyttä tukevaa talouspolitiikkaa.

Viides koronakysely toteutettiin 18.5. Kysely lähetettiin kaikille kauppakamarien jäsenyrityksille. Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 3400 ja Tampereen kauppakamarista 380 yritystä. Edelliset kyselyt tehtiin 16.–17.3., 30.–31.3., 20.4. ja 4.5.

Tampereen kauppakamarin jäsenistä suurimmat vastaajaryhmät olivat samat kuin aiemmissakin kyselyissä, eli teollisuus (20,8 %), muu palvelutoiminta (12,2 %), informaatio ja viestintä (10,7 %), sekä tukku- ja vähittäiskauppa (10,7 %). 2–9 henkeä työllistäviä vastaajista oli 34,6 %, 10–49 työllistäviä oli 34,1 %. Alle kahden miljoonan liikevaihdon yrityksiä vastaajista oli 49,7 %, 2–10 miljoonaa vaihtavia oli 27,1 % ja 11–49 miljoonaa vaihtavia oli 13 %.

Kyselyn muista tuloksista tiedotettiin aiemmin toukokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Barbi-tv-gladiaattori Nokialta iloitsee, kun nuoret naiset pitävät kroppansa kunnossa – ”Kun poikkeaa massasta, herättää sekä ihastusta että hieman vihastusta”
 2. OnniBus.com tuplaa liikenteensä, palauttaa myös yhden Tampereen-reitin – "Uskon positiivisen kehityksen jatkuvan"
 3. Laivalla toiseen suuntaan, pyörällä takaisin – Näsijärvelle on tulossa uudenlaisia lähimatkailupaketteja
 4. Tampereen yliopistoon päässeet varmistuneet – Korona lisäsi opiskelemaan pääseviä lähes 200:lla
 5. Koronakevät koetteli: tuntemattomat eivät saaneet halata Eila-mummia – Nyt teatterineuvos saunoo, ui ja nauttii saaressa
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 10. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 11. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 12. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 13. Pakina: Mistä tuntee sivistysvaltion? – "Eikö muistomerkkien tuhoaminen ole historian väärentämistä"
 14. Nyt se on selvitetty: mitä Tampereen yrittäjät ovat ammatiltaan? – Katso yrittäjien ammattien top 10
 15. Lukijalta: Eurooppa kaipaa konfederaatiota – "EU kaipaa modernia reformaatiota yhteisvastuun muotoon kääritystä anekaupasta"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lehdet: Pate Mustajärvi meni naimisiin
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Koronakevät koetteli: tuntemattomat eivät saaneet halata Eila-mummia – Nyt teatterineuvos saunoo, ui ja nauttii saaressa
 5. Nyt se on selvitetty: mitä Tampereen yrittäjät ovat ammatiltaan? – Katso yrittäjien ammattien top 10
 6. OnniBus.com tuplaa liikenteensä, palauttaa myös yhden Tampereen-reitin – "Uskon positiivisen kehityksen jatkuvan"
 7. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 8. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 9. Matkustusrajoitusten purkaminen näkyy jo – Poliisilta 6 euron arvoinen säästövinkki
 10. Barbi-tv-gladiaattori Nokialta iloitsee, kun nuoret naiset pitävät kroppansa kunnossa – ”Kun poikkeaa massasta, herättää sekä ihastusta että hieman vihastusta”
 11. Laivalla toiseen suuntaan, pyörällä takaisin – Näsijärvelle on tulossa uudenlaisia lähimatkailupaketteja
 12. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 13. Tampereen yliopistoon päässeet varmistuneet – Korona lisäsi opiskelemaan pääseviä lähes 200:lla
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.