Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"

Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Maria Länsiö ja sosiaalityöntekijä Milka Suuniittu-Sakari kertovat, että suomalainen perheväkivalta on 2000-luvulla muuttanut paljon muotoaan niistä mielikuvista, joita siihen yleensä yhdistetään.

V äkivallan kierre toistuu vuodesta toiseen samantapaisena. Ensin perheessä on henkistä väkivaltaa, joka muuttuu ajan myötä jopa salakavalasti kohti fyysistä kontaktia. Jossain vaiheessa tulee ensimmäinen lyönti ja hiljalleen kaikesta tulee ikään kuin osa arkea.

– Sitä ensimmäistä lyöntiä ei kenenkään kannata jäädä odottamaan. Mikäli olosuhde alkaa näyttää siltä, että turva on perusteltua, tänne on suositeltavaa silloin hakeutua, Suuniittu-Sakari kuvailee.

– Jos puhutaan väkivallasta, se on kaikkiaan hyvin monimuotoista. Kantasuomalainen väkivalta ei ole sellaista, että ajetaan perhe humalassa hankeen, sitä on kaikkiaan hyvin monta laatua. Päihteitäkin on nykyisin kuvioissa paljon muutakin kuin vain alkoholia, hän jatkaa.

Ja sitten on kunniaväkivalta. Maahanmuuttaja-asiakkaita on asiakaskunnassa Länsiön mukaan 30 prosenttia.

– Se joskus herättää huomiotakin, että ”niinkin paljon”. Siihen vastaan, että sitä muuta on sitten 70 prosenttia, Länsiö kertoo.

Miehet ovat apua tarvitsevissa vähemmistönä. Suuniittu-Sakari sanoo, että viime vuonna Tampereen Petsamossa oli turvakodissa kymmenen miestä.