Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia

Tampereen kaupunginkirjaston toimipisteet avataan 1. kesäkuuta Koukkuniemen kirjastoa lukuun ottamatta. Omatoimiaukioloajat eivät ole toistaiseksi käytössä.

Kirjastot avataan 1. kesäkuuta alkaen valtioneuvoston linjauksen mukaisesti. Tampereen kaupunginkirjaston toimipisteistä avataan 1. kesäkuuta alkaen kesäaukioloajoin kaikki muut paitsi Koukkuniemen kirjasto. Lisäksi omatoimikirjastojen (Messukylä, Koivistonkylä, Peltolammi, Kämmenniemi ja Terälahti) omatoimiaukioloajat ovat toistaiseksi pois käytöstä, sillä aluehallintovirasto on ohjeistanut, että kirjastotilojen käytön jatkuva valvonta on edellytys kirjastojen aukiololle.

Tämä ei ole mahdollista omatoimikirjastoissa, joissa ei ole henkilökuntaa paikalla.

– Moni on odottanut kirjastoon pääsyä kovasti, joten avaamme palvelut niin laajasti, kuin on tässä tilanteessa mahdollista. Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus on ollut valmisteluissa ykkösasia: tiskeille on esimerkiksi hankittu suojapleksejä, kalustusta on muokattu väljemmäksi ja siivoukseen ja turvaväleihin kiinnitetään erityistä huomiota. Varausten nouto on ollut mahdollista isoissa kirjastoissa jo toukokuussa, ja kirjastoissa on ollut rauhallista ja turvallista asioida, kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg sanoo.

Myös kirjastoautot palaavat reiteille kesäkuun alusta alkaen, eikä tänä kesänä pidetä tavanomaista kesätaukoa. Autossa voi asioida maksimissaan kaksi asiakasta kerrallaan.

Valtaosa kirjaston palveluista on normaalisti käytössä kirjastojen avaamisen jälkeen. Pieniä muutoksia on kuitenkin tehty turvallisen asioinnin takaamiseksi ja asioinnin sujuvoittamiseksi.

Pelihuoneet, lainattavat tabletit, kierrätyskirjahyllyt ja lelut on poistettu käytöstä toistaiseksi. Kirjastojen asiakaskoneiden käyttöaikoja on muutettu niin, että asiakas voi varata koneen käyttöönsä maksimissaan tunniksi. Muutos on tehty, jotta pitkän tauon jälkeen mahdollisimman moni pääsee hoitamaan asioita kirjaston koneille.

Lisäksi koneita on turvavälien vuoksi käytössä jonkin verran normaalia vähemmän. Asiakkaiden toivotaan varaavan ajan asiakaskoneelle etukäteen verkossa Asiakaskoneiden ajanvarausohjelmassa tai soittamalla kirjastoon.

Kirjastojen varattavat luentosalit, työskentelytilat ja musiikkihuoneet ovat käytössä 1.6. alkaen. Vastuu tilan turvallisesta käytöstä on varaajalla. Kesäkuun alusta alkaen yli 50 hengen tapahtumat ovat valtioneuvoston linjauksen mukaisesti kielletty.

Makerspace Tekomo ja Sampolan kirjaston tietotori avataan remontin vuoksi vasta maanantaina 15. kesäkuuta.

Kirjastoissa ei toistaiseksi oteta vastaan käteismaksuja. Kirjastomaksut voi maksaa kortilla tai verkkomaksuina PIKI-verkkokirjastossa.

Asiakkaita pyydetään huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä kirjastossa asioidessa. Mahdollisimman nopea asiointi on toivottavaa. Kirjastoon ei pidä tulla sairaana. Kirjastoihin on hankittu käsidesiä ja desinfiointipyyhkeitä esimerkiksi näppäimistöjen puhdistukseen.

Lisätietoa kirjastojen käytännöistä suoraan kirjastoista tai PIKI-verkkokirjaston chatista.