Ostitko jonkun näistä autonnostimista? Paljastuivat Tukesin testissä hengenvaaralliseksi

Kuluttajille on myyty useita hengenvaarallisia autonnostimia, selvisi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testissä.

Tukes testautti tänä keväänä neljä autonostinta, joita markkinointiin soveltuviksi harrastajien tai kuluttajien käyttöön. Mikään niistä ei täyttänyt turvallisuusvaatimuksia, vaan voivat aiheuttaa jopa käyttäjän kuoleman.

Tukes pyytääkin tiedotteessaan, että näitä nostimia ostaneet lopettavat käytön ja palauttavat tuotteet ostopaikkaan. Maahantuojilta Tukes toivoo erityistä tarkkuutta tuotteiden asiakirjojen läpikäynnissä.

Tukes tiedottaa selvittäneensä kuluttajille markkinoitavien autonostimien turvallisuutta, koska Suomessakin on tapahtunut viime vuosina muutamia onnettomuuksia, joissa autonnostimen käyttäjä on kuollut. Myös 2014 tehdyssä yhteiseurooppalaisessa projektissa autonostimissa havaittiin vakavia puutteita.

Nostimet testasi Kiwa Inspecta Oy Tukesin toimeksiannosta. Testeissä testattiin autonnostimen rakenteellista kestävyyttä ja käyttöturvallisuutta.

Testien perusteella vaarallisiksi todetut autonostimet olivat (katso kuvat jutun alusta):

Launch Tech TLT235SB

Jema JA2800S

Trainsway SF-B4000

Biltema 15-8406

Tukesin v inkit

Kuluttaja, ota nämä huomioon autonnostinostoksilla

Varmista myyjältä, että ostamasi autonostinmalli on CE-merkitty.

Kysy myyjältä, miten kuorma pysyy käyttäjän hallinnassa sekä noston että laskun ajan ja kuinka kuorman tahaton liike on estetty. Autonostimet on varustettava automaattisesti toimivalla laitteella, joka estää kuormaa pitävien osien tahattomat liikkeet ja on toimintavalmiudessa, kun kuorma nousee yli puoli metriä. Hyväksyttävä ratkaisu tähän on esiohjattu vastaventtiili.

Tutustu nostimen asennus- ja käyttöohjeisiin huolellisesti.

Panosta laatuun. Tukesin testausten ja aiemman eurooppalaisen yhteisvalvontaprojektin perusteella alimman hintakategorian tuotteissa on havaittu eniten puutteita.Varmistu, että tuotteesta esimerkiksi löytyy CE-merkintä ja tietyt, koneasetuksessa määritellyt muut merkinnät, kuten koneen nimi, valmistajan nimi, osoite ja yksilöintimerkinnät sekä siitä, että nostimen mukana toimitetaan asianmukaiset asennus- ja käyttöohjeet.

Tutustu nostimen materiaaleihin ja hitsaustyön jälkeen. Vaikuttaako rakenne luottamusta herättävältä? Vaikuttavatko nostimen välykset liiallisilta, onko klappia? Ovatko nostolaitteen varsien pituussäädöt lukittuvia?

Lähde: Tukes

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut