Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta

Ihmisillä on koronaan viittaavia oireita eniten Helsingin ja Uudenmaan sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiireissä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uudelta oirekartalta. Kuntakohtaisessa tarkastelussa erottuvat suuret kaupungit, joista koronaoireilua on eniten helsinkiläisillä (1 204 oireilevaa 100 000:ta asukasta kohti).

THL: oirekartta kertoo, miten paljon koronaan viittaavia oireita on missäkin raportoitu väestöön suhteutettuna. Tietoja voi tarkastella joko sairaanhoitopiireittäin tai kunnittain. Tietoja ei kuitenkaan näytetä, jos ilmoituksia on alle viisi.

Oirekartan yhteydessä olevista pylväsdiagrammeista näkee myös, että koronaoireita ilmoitettiin eilen murto-osa aiempiin 14 päivään verrattuna. Oirekartan tiedot päivitetään joka päivä klo 12.

Oirekartan tiedot THL on saanut Omaolo.fi-palvelusta, jossa suomalaiset voivat itse raportoida oireitaan. Kartalle ovat päätyneet vain sellaiset ilmoitukset, joiden mukaan Omaolo-palvelu on suositellut käyttäjälle hakeutumista terveydenhuoltoon. Omaolon koronaoirearvio on tähän mennessä täytetty noin 500 000 kertaa.

Jo aiemmin THL on julkaissut koronakartan, jolle on koottu tiedot muun muassa laboratoriossa varmistetuista koronavirustapauksista.

Lue lisää: THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen

– Kansalaisten itse ilmoittamat oiretiedot lisäävät ymmärrystämme epidemian etenemisestä. Oirearvioihin perustuvat ilmoitukset voivat ennakoida tulevaa koronatapausten määrää ja hoidon tarvetta, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Sanna Isosomppi tiedotteessa.

Omaolon oirearvio on ensisijaisesti tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä tarvittaessa ohjaamaan sujuvasti terveydenhuoltoon.

THL:n oirekarttaan pääset tästä.

Lue lisää: Helsingin koronakartta hehkuu punaisena näillä alueilla – "Tartunnan saaneista suurin osa jo parantunut"