Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Kärsivällisyydestä

Olen huomannut, että kuluneet pari koronakuukautta ovat toistuvasti koetelleet kärsivällisyyttäni. Ratkaisukeskeinen mieli etsii vastauksia kysymyksiin ja haluaa tehdä nopeita ratkaisuja.

Jatkuvat muutokset ajavat mielen helposti tilanteeseen, jossa vain pyritään reagoimaan tuleviin muutoksiin. Tuntuu, että puita täynnä oleva metsä uhkaa muuttua läpitunkemattomaksi ryteiköksi.

Aika tuntuu kaventuvan suppiloksi, josta näkyy vain kapea aavistus todellisuudesta.

Tietoinen pysähtyminen, hidastaminen ja irrottautuminen tuntuvat todella vaikeilta. Kaikki kolme ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta tekeminen ei muuttuisi päämäärättömäksi tempoiluksi.

Olen kysynyt itseltäni toistuvasti ”Mitä ongelmaa nyt olemme oikeasti ratkaisemassa?”. Kysymys on ohjannut ajatukset olennaisiin kysymyksiin ja auttanut kokonaisuuden hahmottamiseen.

Olisi oivallista, jos arjessa olisi liikennemerkeistä tuttuja STOP –merkkejä muistuttamassa pysähtymisen tärkeydestä.

Kasvamisen eri vaiheita ei voi jättää välistä.

Pysähtymisen ohella toinen merkittävä tekijä on ollut hidastaminen. Sitä olen lähestynyt kysymyksellä ”miksi tämä on ratkaistava juuri nyt pitkän ja raskaan työpäivän päätteeksi?”. Usein vastaus on ollut, että ei tarvitse ratkaista nyt, jolloin kaikilla on mahdollisuus perehtyä ja pohtia eri vaihtoehtojen mielekkyyttä.

Erinomaisen hyvä tapa hidastaa tahtia, on ollut puutarha. Siellä riittää aina jotain isoa ja pientä käsillä tekemistä.

Kun maahan istuttaa nauriin siemenen, niin voi samalla tietää, että sen kasvamista syötäväksi voi edistää harsolla ja kastelemisella. Kasvamisen eri vaiheita ei kuitenkaan voi jättää välistä.

Puutarha on hidastamisen ohella merkinnyt kolmatta kärsivällisyyttä tukevaa tekijää, joka on irrottautuminen. Vanhassa normaalissa töistä kotiin lähteminen oli selkeä ja konkreettinen merkki töiden päättymisestä.

Lisäksi oli valtavasti mahdollisuuksia kokemiseen ja tekemiseen kodin ulkopuolella.

Uuden normaalin kynnyksellä ajattelen, että pysähdy, hidasta ja irrottaudu ovat silloinkin hyviä tapoja kasvattaa kärsivällisyyttä ja torjua kärsimättömyyttä.

Kirjoittaja on Tampereen seurakuntien viestintäjohtaja.