Kolumni: Kärsivällisyydestä

Sami Kallioinen

Olen huomannut, että kuluneet pari koronakuukautta ovat toistuvasti koetelleet kärsivällisyyttäni. Ratkaisukeskeinen mieli etsii vastauksia kysymyksiin ja haluaa tehdä nopeita ratkaisuja.

Jatkuvat muutokset ajavat mielen helposti tilanteeseen, jossa vain pyritään reagoimaan tuleviin muutoksiin. Tuntuu, että puita täynnä oleva metsä uhkaa muuttua läpitunkemattomaksi ryteiköksi.

Aika tuntuu kaventuvan suppiloksi, josta näkyy vain kapea aavistus todellisuudesta.

Tietoinen pysähtyminen, hidastaminen ja irrottautuminen tuntuvat todella vaikeilta. Kaikki kolme ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta tekeminen ei muuttuisi päämäärättömäksi tempoiluksi.

Olen kysynyt itseltäni toistuvasti ”Mitä ongelmaa nyt olemme oikeasti ratkaisemassa?”. Kysymys on ohjannut ajatukset olennaisiin kysymyksiin ja auttanut kokonaisuuden hahmottamiseen.

Olisi oivallista, jos arjessa olisi liikennemerkeistä tuttuja STOP –merkkejä muistuttamassa pysähtymisen tärkeydestä.

Kasvamisen eri vaiheita ei voi jättää välistä.

Pysähtymisen ohella toinen merkittävä tekijä on ollut hidastaminen. Sitä olen lähestynyt kysymyksellä ”miksi tämä on ratkaistava juuri nyt pitkän ja raskaan työpäivän päätteeksi?”. Usein vastaus on ollut, että ei tarvitse ratkaista nyt, jolloin kaikilla on mahdollisuus perehtyä ja pohtia eri vaihtoehtojen mielekkyyttä.

Erinomaisen hyvä tapa hidastaa tahtia, on ollut puutarha. Siellä riittää aina jotain isoa ja pientä käsillä tekemistä.

Kun maahan istuttaa nauriin siemenen, niin voi samalla tietää, että sen kasvamista syötäväksi voi edistää harsolla ja kastelemisella. Kasvamisen eri vaiheita ei kuitenkaan voi jättää välistä.

Puutarha on hidastamisen ohella merkinnyt kolmatta kärsivällisyyttä tukevaa tekijää, joka on irrottautuminen. Vanhassa normaalissa töistä kotiin lähteminen oli selkeä ja konkreettinen merkki töiden päättymisestä.

Lisäksi oli valtavasti mahdollisuuksia kokemiseen ja tekemiseen kodin ulkopuolella.

Uuden normaalin kynnyksellä ajattelen, että pysähdy, hidasta ja irrottaudu ovat silloinkin hyviä tapoja kasvattaa kärsivällisyyttä ja torjua kärsimättömyyttä.

Kirjoittaja on Tampereen seurakuntien viestintäjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 2. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 3. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 4. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 5. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 6. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 7. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 8. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 11. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 12. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.