Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois

Astorissa suunniteltiin maanantaina uutta ruokalistaa. Kuvassa vasemmalta keittiömestari Vesa Mäkinen, vuoromestari Arttu Esko, vuoropäällikkö Mika Hellstén ja yrittäjä Henry Olander. Riina Haapala

Riina Haapala

Peiliin katsomisen paikka. Näin kuvailee tamperelaisen ravintola Astorin keittiömestari Vesa Hiiros korona-aikaa ravintolalle.

Yrittäjä Henry Olander kertoo, että koronavirusepidemian vaikutus kävi kuin veitsellä leikaten. Astor ja Olanderin toinen ravintola Finlaysonin palatsi laitettiin kiinni maaliskuussa ja koko henkilökunta lomautettiin. Sillä välin ravintoloita on siivottu ja remontoitu perheen voimin.

Äkkipysäytys on ollut myös tilaisuus miettiä, millaisena ravintola halutaan avata uudelleen. Astor on avattu vuonna 1993 eikä se ole sen jälkeen ollut kiinni Olanderin mukaan kuin jouluna ja juhannuksena ja joskus pääsiäisenä. 27-vuotias ravintola ja sen ruokalista onkin otettu nyt kriittisen tarkastelun alle.

– Ollaan annettu tämän vähän pölyttyä, Olander sanoo.

Kun ravintolat ensi viikolla saavat avata ovensa, jokainen ravintoloitsija Suomessa jännittää, tuleeko asiakkaita ja kuinka paljon. Olander sanookin, että nyt lähdetään alusta liikkeelle.

– Meidän pitää jokainen asiakas voittaa takaisin ja saada uusia.

Ravintola ei käynnisty nappia painamalla ja päätös ravintoloiden avaamisesta tuli monen mielestä varsin lyhyellä varoitusajalla. Tämän viikon maanantaina Astorissakin vielä mietittiin tarkkoja suunnitelmia.

– Nyt on aika kiillottaa, päivittää ja modernisoida lista, sanoo Hiiros.

Ennen sulkemista Astorin listalla oli 28 annosta. Nyt niistä on poimittu seitsemän klassikkoannosta, jotka ovat olleet listalla alusta asti. Ne ovat Olanderin mukaan niitä, joita ei voi vaihtaa. Joukossa ovat muun muassa lohikeitto, olutleipä, valkosipulihärkä ja konjakkimansikat.

Muut annokset ovat joutuneet syyniin eikä listasta ainakaan heti tule yhtä laajaa kuin aiemmin. Päivitystä ollaan kuitenkin tekemässä.

– Värejä on tulossa, Hiiros lupaa.

– Nyt käydään ruoat läpi, visioidaan ne lautasille ja tehdään annokset. Muutama päivä menee vielä, Olander vastaa kysymykseen siitä, voiko uudelta listalta jo paljastaa jotain.

Yrittäjä Olander toimii myös tarjoilutehtävissä aina tilaisuuden tullen. Se antaa hänelle mahdollisuuden kuulla asiakkaiden palaute ruoista suoraan.

– Ongelma on vähän ollut se, että ei olla saatu asiakkailta palautetta. Vaikeneminen on ihan hyvä merkki, mutta nyt olisi asiakkailla mahdollisuus kertoa rohkeammin mielipiteensä, Olander sanoo.

– Nyt mietitään ruokalistaa, jolla aloitetaan ja ajatuksena on useasti vaihtuvat menut sesonkien raaka-aineita hyödyntäen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.