Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle

Jääkiekko: Vuoden 1995 MM-kultajoukkueen hyökkääjä Esa Keskinen asuu jälleen synnyinkunnassaan. Nyt miehen aika kuluu luontaistuotekauppiaana, ja onpa mies ehtinyt opettaa veljenpojalleenkin lättysyötön.

Nämä miehet ovat olleet tässä paikassa, Yhtenäiskoulun kentällä Ylöjärvellä monta kertaa aiemminkin. Ryhmäkuvaan asettautuu viisikko Keskisiä: 17-vuotias Kalle sekä 16-vuotiaat Onni ja Oiva. Mukana menossa ovat luonnollisesti myös poikien isä: Ylöjärven Uplakersin puuhamies Ville Keskinen ja poikien setä, suomalaisen jääkiekon klassinen hyökkääjä Esa Keskinen.

Tuo setämies onkin sellainen kaveri, jota poikien kannattaa kuunnella. Muutama vuosi sitten takaisin Ylöjärvelle muuttanut Keskinen oli mukana niin Suomen ensimmäisessä olympiamitalijoukkueessa 1988 kuin myös legendaarisessa MM-kultajoukkuessa 1995. Tästä historiallisesta voitosta tuli 7. toukokuuta kuluneeksi 25 vuotta.

– Silloin koko joukkueessa oli sellainen fiilis, että nyt kulta hoidetaan kotiin. Vuoden 1994 MM-kisat olivat jättäneet paljon hampaankoloon, kun kultamitali hävittiin pitkälti kyseenalaisen tuomariratkaisun takia. Kyllä ihmiset sen MM-voiton edelleen muistavat, kiitosta tulee koko ajan ja halutaan tulla jutulle, Esa Keskinen kertoo.

Keskinen kertoo seuranneensa ilolla vuoden 2019 mestarijoukkueen matkaa ja tekemisiä.

– Siinä joukkueessa oli koko ajan paljon samaa. Esimerkiksi Marko Anttilan kehitystä ja kasvua turnauksen aikana oli todella hieno seurata.

Keskisen matka on monien vaiheiden jälkeen palannut vaimonsa kanssa takaisin kotikonnuille Ylöjärvelle. Vuoden 1995 joukkueen pirkanmaalaisista etenkään Timo Jutila ei luultavasti ole koskaan sen jälkeen saanut olla rauhassa, haastattelu Keskisen kanssa Ylöjärven yhtenäiskoulun piha-alueella sujuu sen sijaan hyvin rauhallisesti.

– Mää en ole koskaan sillä tavalla välittänyt julkisuudesta oman itseni takia. Jos voin auttaa vaikka juniorikiekkoa, sitten on eri asia ja tietysti ymmärrän, että se MM-kulta kiinnostaa edelleen. Ja jos voin auttaa Uplakersia oman näkyvyyteni kautta, teen sen mielelläni, Keskinen sanoo rauhallisesti.

Oppi on ollut konkreettisempaakin.

– Onnin leipälaji on salibandy, mutta kyllä mää sille lättysyötön olen ihan omakätisesti opettanut. Olimme ihan kiekon ja mailojen kanssa hallilla, ja kohta Onnikin sai syötön onnistumaan. Oman lavan pitää olla ihan siinä tietyssä asennossa, jotta kikka onnistuu, Keskinen tietää kymmenien vuosien kokemuksella.

Syöttäminen. Sen osalta mies totisesti tietää, mistä puhuu, sillä lukemat ovat kiistattomat: 478 Liiga-ottelussa 443 syöttöä, ja siihen päälle toki 215 maalia vielä päälle.

– Kyllähän mää sain aina pelata hyvien pelimiesten kanssa. Olin osaamiseltani ykkös- ja kakkosketjun pelaajia, ja onneksi sain aina ratkaisukentissä pelatakin.

Ura loppui 35-vuotiaana Turussa keväällä 2000 Suomen-mestaruuteen, mutta loppu jäi kuitenkin hieman pelimiestä harmittamaan.

– Selkä petti. Olin ajatellut että uraa olisi jäljellä ainakin pari kautta. Lääkärit hakkasivat mieheen kortisonia minkä ehtivät, sitten tuli viesti että nyt urasi on kyllä tässä, Keskinen muistelee vaikeata vaihetta.

Sitten uran jälkeen iski paha suolistovaiva. Sen Keskinen kertoo selättäneensä luontaistuotteilla. Mies innostui luontaistuotteista siinä määrin, että nykyinen siviilityö on niiden kauppaamista. Keskinen sanoo, että nykyinen vointi sallii jossain määrin höntsäilykiekonkin.

– En mää ehkä aikuisia lähtisi valmentamaan, mutta nuo pikkumiehet ovat asia erikseen. Joskus olen Ylöjärven hallilla vähän käynyt kertomassa, että millaista se ura oikein oli, lapsirakas Keskinen kuvailee.

Sosiaalinen Keskinen vaikuttaa olevansa elämäänsä varsin tyytyväinen.

– Terveys on se tärkein asia. Sitä on toivonut, että voi että kun ihmiset olisivat varovaisia nyt korona-aikoina.

Jursinov laittoi juoksemaan

Esa Keskinen muistetaan jo aktiiviuraltaan siitä, ettei mies erityisesti innostunut juoksemisesta. Keskinen tähdentää, että niin pitkät lenkit kuin lyhyet rykäisytkin olivat vastenmielisiä.

Kiekkokonkari kertoo, että veljen kolme poikaa nauravat sedälleen yleensä aina, kun tämä ohjeistaa heitä vakavalla naamalla myös välillä lepäämään.

Levosta ei ollut sen sijaan tietoakaan, kun Vladimir Jursinov saapui TPS:ään Keskisen valmentajaksi. Alkoi kuntokuuri, jossa oli vahvaa entisen Neuvostoliiton maustetta.

– Kun muut lähtivät pelaamaan palloa, Jursi pisti minut yksin tunnin aerobiselle lenkille. Joukkueen huoltaja lähti pyörän kanssa mukaan varmuuden vuoksi. Painoin ympäri Ruissaloa semmoinen senaikainen sykemittari matkassa.

Eikä siinä vielä kaikki. Jursinov pisti Keskisen myös loikkimaan aitoja.

– Siinä lonkka varmaan lähti ensimmäistä kertaa hajoamaan, Keskinen naurahtaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut