Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle

Jääkiekko: Vuoden 1995 MM-kultajoukkueen hyökkääjä Esa Keskinen asuu jälleen synnyinkunnassaan. Nyt miehen aika kuluu luontaistuotekauppiaana, ja onpa mies ehtinyt opettaa veljenpojalleenkin lättysyötön.

Kentällinen Keskisiä Ylöjärveltä. Taustalla Esa Keskinen ja veljensä, Uplakersin valmennuspäällikkö Ville Keskinen. Etualalla Villen palloilevat pojat: Kalle Keskinen, Onni Keskinen ja Oiva Keskinen. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Nämä miehet ovat olleet tässä paikassa, Yhtenäiskoulun kentällä Ylöjärvellä monta kertaa aiemminkin. Ryhmäkuvaan asettautuu viisikko Keskisiä: 17-vuotias Kalle sekä 16-vuotiaat Onni ja Oiva. Mukana menossa ovat luonnollisesti myös poikien isä: Ylöjärven Uplakersin puuhamies Ville Keskinen ja poikien setä, suomalaisen jääkiekon klassinen hyökkääjä Esa Keskinen.

Tuo setämies onkin sellainen kaveri, jota poikien kannattaa kuunnella. Muutama vuosi sitten takaisin Ylöjärvelle muuttanut Keskinen oli mukana niin Suomen ensimmäisessä olympiamitalijoukkueessa 1988 kuin myös legendaarisessa MM-kultajoukkuessa 1995. Tästä historiallisesta voitosta tuli 7. toukokuuta kuluneeksi 25 vuotta.

– Silloin koko joukkueessa oli sellainen fiilis, että nyt kulta hoidetaan kotiin. Vuoden 1994 MM-kisat olivat jättäneet paljon hampaankoloon, kun kultamitali hävittiin pitkälti kyseenalaisen tuomariratkaisun takia. Kyllä ihmiset sen MM-voiton edelleen muistavat, kiitosta tulee koko ajan ja halutaan tulla jutulle, Esa Keskinen kertoo.

Keskinen kertoo seuranneensa ilolla vuoden 2019 mestarijoukkueen matkaa ja tekemisiä.

– Siinä joukkueessa oli koko ajan paljon samaa. Esimerkiksi Marko Anttilan kehitystä ja kasvua turnauksen aikana oli todella hieno seurata.

Keskisen matka on monien vaiheiden jälkeen palannut vaimonsa kanssa takaisin kotikonnuille Ylöjärvelle. Vuoden 1995 joukkueen pirkanmaalaisista etenkään Timo Jutila ei luultavasti ole koskaan sen jälkeen saanut olla rauhassa, haastattelu Keskisen kanssa Ylöjärven yhtenäiskoulun piha-alueella sujuu sen sijaan hyvin rauhallisesti.

– Mää en ole koskaan sillä tavalla välittänyt julkisuudesta oman itseni takia. Jos voin auttaa vaikka juniorikiekkoa, sitten on eri asia ja tietysti ymmärrän, että se MM-kulta kiinnostaa edelleen. Ja jos voin auttaa Uplakersia oman näkyvyyteni kautta, teen sen mielelläni, Keskinen sanoo rauhallisesti.

Oppi on ollut konkreettisempaakin.

– Onnin leipälaji on salibandy, mutta kyllä mää sille lättysyötön olen ihan omakätisesti opettanut. Olimme ihan kiekon ja mailojen kanssa hallilla, ja kohta Onnikin sai syötön onnistumaan. Oman lavan pitää olla ihan siinä tietyssä asennossa, jotta kikka onnistuu, Keskinen tietää kymmenien vuosien kokemuksella.

Syöttäminen. Sen osalta mies totisesti tietää, mistä puhuu, sillä lukemat ovat kiistattomat: 478 Liiga-ottelussa 443 syöttöä, ja siihen päälle toki 215 maalia vielä päälle.

– Kyllähän mää sain aina pelata hyvien pelimiesten kanssa. Olin osaamiseltani ykkös- ja kakkosketjun pelaajia, ja onneksi sain aina ratkaisukentissä pelatakin.

Ura loppui 35-vuotiaana Turussa keväällä 2000 Suomen-mestaruuteen, mutta loppu jäi kuitenkin hieman pelimiestä harmittamaan.

– Selkä petti. Olin ajatellut että uraa olisi jäljellä ainakin pari kautta. Lääkärit hakkasivat mieheen kortisonia minkä ehtivät, sitten tuli viesti että nyt urasi on kyllä tässä, Keskinen muistelee vaikeata vaihetta.

Sitten uran jälkeen iski paha suolistovaiva. Sen Keskinen kertoo selättäneensä luontaistuotteilla. Mies innostui luontaistuotteista siinä määrin, että nykyinen siviilityö on niiden kauppaamista. Keskinen sanoo, että nykyinen vointi sallii jossain määrin höntsäilykiekonkin.

– En mää ehkä aikuisia lähtisi valmentamaan, mutta nuo pikkumiehet ovat asia erikseen. Joskus olen Ylöjärven hallilla vähän käynyt kertomassa, että millaista se ura oikein oli, lapsirakas Keskinen kuvailee.

Sosiaalinen Keskinen vaikuttaa olevansa elämäänsä varsin tyytyväinen.

– Terveys on se tärkein asia. Sitä on toivonut, että voi että kun ihmiset olisivat varovaisia nyt korona-aikoina.

Jursinov laittoi juoksemaan

Esa Keskinen muistetaan jo aktiiviuraltaan siitä, ettei mies erityisesti innostunut juoksemisesta. Keskinen tähdentää, että niin pitkät lenkit kuin lyhyet rykäisytkin olivat vastenmielisiä.

Kiekkokonkari kertoo, että veljen kolme poikaa nauravat sedälleen yleensä aina, kun tämä ohjeistaa heitä vakavalla naamalla myös välillä lepäämään.

Levosta ei ollut sen sijaan tietoakaan, kun Vladimir Jursinov saapui TPS:ään Keskisen valmentajaksi. Alkoi kuntokuuri, jossa oli vahvaa entisen Neuvostoliiton maustetta.

– Kun muut lähtivät pelaamaan palloa, Jursi pisti minut yksin tunnin aerobiselle lenkille. Joukkueen huoltaja lähti pyörän kanssa mukaan varmuuden vuoksi. Painoin ympäri Ruissaloa semmoinen senaikainen sykemittari matkassa.

Eikä siinä vielä kaikki. Jursinov pisti Keskisen myös loikkimaan aitoja.

– Siinä lonkka varmaan lähti ensimmäistä kertaa hajoamaan, Keskinen naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 2. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 3. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 4. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 5. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 5. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 6. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 7. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 8. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 11. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 12. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.